Baas pest vaker personeel weg | Stop Pesten NU

Baas pest vaker personeel weg

Iemand die het even niet meer ziet zitten

Werkgevers pesten steeds vaker hun personeel. Mogelijk proberen ze er hiermee voor te zorgen dat werknemers hun biezen pakken.

Dat stelt Bert Kersten, gespecialiseerd jurist arbeidsrecht van Achmea, in het AD. Bij Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) kwamen er dit jaar al 112 gepeste mensen om advies vragen. In heel 2013 klopten er slechts 94 personen aan.

Volgens Kersten moeten werknemers het veel vaker ontgelden dan wordt gemeld. Mensen stappen niet snel naar een rechtsbijstandsverzekeraar vanwege onschuldige pesterijtjes, meent hij. "Nee, dan moet er wel echt iets aan de hand zijn." Door werknemers te treiteren, hoopt de baas gemakkelijk van hen af te komen, vermoedt Kersten.

Zo worden werknemers op vervelende tijden ingeroosterd, wordt een mobiele telefoon of laptop afgenomen en worden vakantieaanvragen op het laatste moment afgekeurd.

FNV Bondgenoten signaleert ook een toename in het aantal meldingen van pesterijen. Toch lijkt de treitertactiek niet te werken. "Het probleem is dat een werknemer tegenwoordig niet snel meer aan een andere baan komt, en dus blijft zitten waar hij zit omdat hij geen kant meer op kan", aldus FNV-woordvoerder Caroline Weber.