Bijna 2,5 miljoen Nederlanders kwamen in 2021 in aanraking met online criminaliteit | Stop Pesten NU

084-8340086

Bijna 2,5 miljoen Nederlanders kwamen in 2021 in aanraking met online criminaliteit

Bijna 2,5 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben aangegeven in 2021 slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit. In de meeste gevallen ging het om online oplichting en fraude. Voor één derde heeft dit ook een negatieve naslag op de psychische gesteldheid gehad of kwamen zij in financiële problemen door wat hen is overkomen. Minder dan de helft doet melding van online criminaliteit en slechts één vijfde doet ook daadwerkelijk aangifte bij de politie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van de Veiligheidsmonitor 2021.

Tien procent van de Nederlanders – ruim anderhalf miljoen mensen – werd in 2021 online opgelicht of kreeg met fraude te maken. Vaak ging het dan om aankoopfraude. Met andere woorden: online gekochte producten of diensten werden niet geleverd, ondanks de betaling. Ook waren mensen slachtoffer van hacken (7 procent) of kreeg iemand te maken met bedreiging en intimidatie (2 procent). Het gaat dan om bedreiging met geweld, online pesten, online stalken en shamesexting.

Phishing en impact online intimidatie

Een veelvoorkomende online criminele activiteit is phishing. In dat geval geven slachtoffers, zonder dat zij dit zelf doorhebben, de dader toegang tot bijvoorbeeld hun bankrekening of andere persoonlijke gegevens. Ruim twee derde van de Nederlanders boven de 15 jaar gaf aan dat zij in 2021 ten minste één verdacht telefoontje, berichtje of e-mail hebben ontvangen dat duidt op phishing. Daarvan is twee procent erin getrapt en hebben ruim honderdduizend personen geld verloren.

Sommigen ondervinden, nadat zij in aanraking zijn gekomen met online criminaliteit, psychische of emotionele klachten. Een vijfde geeft aan de impact ervan te voelen. Online bedreiging en intimidatie veroorzaakten vaker de nodige problemen bij slachtoffers dan bijvoorbeeld online oplichting, fraude of hacken.

Melding online criminaliteit

Minder dan de helft van alle slachtoffers, slechts 47 procent, meldt bij een instantie of in hun eigen kracht dat zij te maken hebben gehad met cybercriminaliteit. Negentien procent heeft vervolgens ook aangifte gedaan bij de politie.

Fraude in het betalingsverkeer werd het vaakst gemeld. Ruim 75 procent diende een klacht in bij een instantie. Een kwart hiervan deed aangifte bij de politie. In het geval van phishing werd met 55 procent het vaakst aangifte gedaan. Hacken werd het minste gemeld bij de politie.

 

Zie onderzoek in de Veiligheidsmonitor 2021 (Hoofdstuk 5) 

 

Bron CBS