Creatieve kunstwerken tegen pesten maken met je leerlingen | Stop Pesten NU

084-8340086

Creatieve kunstwerken tegen pesten maken met je leerlingen

Belangrijk zodat alle leerlingen zich gezien, gehoord, gesteund en waardevol voelen in 'wat ze ook maken' tegen pesten

  • Het gaat niet om de artistieke perfectie, maar om de boodschap en de gedachten erachter.
     
  • Selecteer alle werken en niet alleen de esthetisch 'mooiste' werken voor een tentoonstelling. 

Tip! 
Wanneer een werk je misschien niet direct aanspreekt of als 'mooi' wordt beschouwd, is het belangrijk om de leerling te vragen naar de betekenis en intentie achter hun creatie. Je zult versteld staan wat voor een mooie verhalen je dan te horen krijgt. Deze diepere betekenissen en gedachten kunnen vervolgens op een begeleidend tekstje naast het werk worden weergegeven, vergelijkbaar met beschrijvingen in een museum. Dit biedt andere leerlingen en ouders de kans om de rijkere, vaak verrassende inzichten te zien die achter het werk schuilen.

Door alle werken te tonen, ongeacht de esthetische waarde, geven we een stem aan alle leerlingen, inclusief degenen die vaak over het hoofd worden gezien of zelfs gepest worden. Dit bevordert een cultuur van inclusiviteit en begrip, waarbij elke leerling zich gehoord en gewaardeerd voelt.

 

Stop Pesten Nu muurschildering

Laat leerlingen samen een grote muurschildering maken die het thema 'Stop Pesten Nu' uitbeeldt. Deze kan een prominente plek in de school krijgen. Of laat bijvoorbeeld iedereen een verfhandtekening zetten op behangrollen die je later op kan hangen binnen de school.

Vriendschapsboom

Creëer een boom op een muur of paneel waar leerlingen bladeren aan kunnen hangen met beloftes wat zijn gaan doen zodat het fijn is voor iedereen op school.

Stop Pesten Nu fotoproject

Laat leerlingen in groepjes foto's maken die verschillende aspecten van voor elkaar opkomen en inclusiviteit uitbeelden. Deze foto's kunnen in de gangen tentoongesteld worden.

Post-its

Moedig leerlingen aan om allemaal oplossingen te bedenken wat zij gaan doen als ze zien dat iemand van hun school gepest wordt en verzamel deze op een speciaal bord.

Verhalen of gedichten tegen pesten

Laat leerlingen korte verhalen of gedichten schrijven over pesten of over wat zij voor hun klasgenoten dat schooljaar gaan doen om te zorgen dan niemand gepest wordt en dat iedereen goed is zoals ze zijn. Deze kunnen in een speciale hoek van de bibliotheek, kantine of in de gangen worden tentoongesteld.

Stop Pesten Nu posters

Laat leerlingen posters maken hoe zijn zichtbaar maken dat ze niet willen dat iemand gepest wordt en ook niet online om bewustzijn over pesten te vergroten. 

Armbandjes maken

Ik ben jouw vriend/vriendin in onze groep of klas armbandjes. Laat leerlingen armbandjes maken en uitwisselen als teken van hun toewijding om een pestvrije omgeving te creëren.

Diversiteit collage

Maak een grote collage die de diversiteit van de schoolgemeenschap laat zien waar iedereen goed is zoals ze eruit zien en dat niemand door anderen verdrietig gemaakt wordt om het anders zijn. Leerlingen kunnen foto's, tekeningen en teksten bijdragen die diversiteit en inclusie benadrukken.

Theaterstukken tegen pesten

Laat leerlingen korte toneelstukken of sketches schrijven en opvoeren die het thema pesten behandelen, waar met name aandacht is hoe kan je opkomen voor iemand die gepest wordt in jouw groep of klas.

Powerpoint presentatie

Laat leerlingen powerpoint presentaties of prezi's maken voor leraren over wat zij denken wat leraren kunnen doen tegen pesten en waar veel gepest wordt op school. Of dat kinderen vanuit hun visie van wat werkt wel en wat werkt niet als ingreep door volwassen bij pesten.

 

Stuur gerust foto's van jullie project naar redactie@stoppestennu.nl dan kunnen wij deze voor jullie delen.