Datingfraude neemt toe rondt de Feestdagen | Stop Pesten NU

084-8340086

Datingfraude neemt toe rondt de Feestdagen

Nu al zijn er meer dan 30 procent meer meldingen van online datingfraude. En het ergste moet nog komen: in december komen ieder jaar de meeste meldingen binnen, omdat richting de feestdagen meer singles op zoek zijn naar een liefde. Aan tafel bij Pauw zaten Mary Langelaar en Rileen Noordermeer, zij zijn slachtoffer van datingfraude en hierdoor duizenden euro’s verloren. Ook te gast was André Vermeulen, woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Hij vertelde hoe de fraudeurs te werk gaan en hoe je je daartegen kunt wapenen.

 

Wat er ook is gebeurd, je kunt bij Helpwanted terecht!

Grensoverschrijdend gedrag is niet alleen offline maar ook online een groot maatschappelijk probleem. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Gelukkig valt er vaak wel iets aan te doen. HelpWanted.nl je helpen. Heb jij, of iemand in je omgeving, te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact met ze op. Zij bieden praktische hulp en persoonlijk advies. Je kunt gratis en anoniem met HelpWanted.nl chatten, mailen en bellen.

 

Hoe voorkom ik online datingfraude?

Internetdating wordt steeds populairder. Ooit begon het als een experimentje, maar nu is het een industrie waarin miljoenen omgaan en waar veel liefdes beginnen. Maar de groei van deze liefdesmarkt heeft ook zijn keerzijde…

Vaak krijgen wij bij Opgelicht?! hartverscheurende verhalen te horen van mensen die zijn opgelicht door een internetdate. Wil je daten via internet? Lees dan eerst onze tips!

Tip 1: Let op het keurmerk

Kies een datingsite uit die is aangesloten bij het keurmerk Veilig Daten. Het keurmerk biedt geen 100 procent garantie dat er niets mis kan gaan, maar het is in ieder geval duidelijk wat je rechten en plichten zijn als het mis gaat.

Tip 2: Weet wat je deelt

Veilig daten begint met verstandig omgaan met je privé-gegevens. Geef niet direct jouw achternaam, adres of andere contactgegevens.

Tip 3: Maak nooit geld over

Komt je date met een zielig verhaal over een bevroren bankrekening, een erfenis of een ziek familielid waarvoor hij of zij geld nodig heeft? Maak nooit zomaar geld over! De meeste van deze verhalen zijn niets meer dan smoesjes om er zelf financieel beter van te worden.

Tip 4: Ga niet weg van de beschermde omgeving van de datingsite

Oplichters proberen hun slachtoffers vaak weg te halen uit de beschermde omgeving van de datingsite. Zo kan een datingsite je niet meer waarschuwen op het moment dat zij erachter komen dat een profiel nep is. Ga dus niet in op verzoeken om via Facebook, mail of andere kanalen te communiceren totdat je zeker weet met wie je te maken hebt.

Tip 5: Vertel anderen over je verovering

Vaak hebben buitenstaanders een frisse blik op de situatie en kunnen zij je waarschuwen als het de verkeerde kant op gaat. Dit kunnen zij echter alleen doen als zij weten waar je mee bezig bent. Vertel anderen daarom waar je mee bezig bent en wat je doet.

Tip 6: Google de profielfoto

Vaak gebruiken oplichters een foto van een ander, die ze ergens van internet geplukt hebben. Je kunt achterhalen of een foto op meerdere plaatsen op internet te vinden is, door via Google op afbeelding te zoeken. 

Tip 7: Te mooi om waar te zijn?

Klinkt je date eigenlijk net te mooi om waar te zijn? Wachten er enorme sommen geld, heeft je date een geweldige baan en ben jij de geluksvogel die net tegen hem/haar aanloopt? Misschien is het inderdaad te mooi om waar te zijn. Gebruik daarom altijd je gezond verstand. Heb je er geen goed gevoel over, is iemand opdringerig of voelt het op een andere manier niet helemaal goed, stop dan direct met daten. Heb je het idee dat je te maken hebt met een nepprofiel, meld dit dan direct bij de betreffende datingsite!

 

Bronnen BNN/Vara en Opgelicht