Dit kun jij doen als je seksueel grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren | Stop Pesten NU

084-8340086

Dit kun jij doen als je seksueel grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren

Voor jezelf opkomen als je te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag, of zelfs geweld, is ontzettend moeilijk. Des te belangrijker is het om als omstander van je te laten horen als je iets ziet gebeuren.

Kenniscentrum Rutgers deelt een aantal tips met LINDA.nl: dit kun je doen in zo’n situatie.

SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

Grensoverschrijding, van welke aard dan ook, is nooit oké. Ook niet als het ‘alleen maar’ om een seksueel getinte opmerking of WhatsApp-bericht gaat. Voelt het niet oké? Dan is het niet oké.

Het is tijd voor een cultuurverandering, eentje waar iedereen iets aan kan bijdragen. Door elkaar te helpen in een ongemakkelijke situatie zorg je ervoor dat het voor iedereen veiliger wordt.

DIT KUN JE DOEN

Ben jij een omstander en zie je dat iemand te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Dan geeft Rutgers de volgende adviezen:

 1. Richt je tot de persoon die het overkomt
 2. Haal diegene uit de situatie en vraag of ze oké zijn
  Andere opties: ‘Ik hoorde net dat die opmerking tegen jou gemaakt werd, gaat het?’ of ‘Je bent stilletjes, gaat het?’
 3. Neem de situatie altijd serieus, oordeel niet
  Grensoverschrijding wordt vaak goedgepraat en weggewuifd, maar het allerbelangrijkste is: voelt het niet goed, dan ís het meestal niet goed. Het is heel belangrijk dat iemand zich gehoord voelt.
 4. Blijf kalm en bied een luisterend oor
  Begin niet over je eigen ervaringen, maar luister rustig naar het verhaal van de ander. Zeg dat wat er is gebeurd, niet hun eigen schuld is.
 5. Zoek samen naar een oplossing
  Heeft diegene behoefte aan een gesprek met een professional of vertrouwenspersoon? Wil diegene een klacht indienen of aangifte doen? Bied dan aan om mee te gaan naar een instantie.
 6. Blijf iemand steunen als dat kan

Het is belangrijk dat je er voor de ander blijft zijn.

Heb je een vorm van seksueel geweld meegemaakt en wil je daarover praten? Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp en is 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 0188. Je kunt ook terecht bij Slachtofferhulp (0900 – 0101) en Mind Korrelatie (0900 – 1450). Al deze nummers bel je gratis en anoniem.

 

Bron LInda