Do’s en don’ts voor ouders bij online pesten cyberpesten

084-8340086

Do’s en don’ts voor ouders | Online pesten | Cyberpesten

Online Pesten (cyberpesten) is een vervelend probleem dat steeds vaker voorkomt, vooral sinds de opkomst van social media. Als ouder kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. Hier zijn enkele tips en adviezen om je te helpen:cartoon Cyberpesten (c) Stop Pesten Nu

Luister naar je kind

Realiseer je dat je kind waarschijnlijk al een tijdje met online problemen rondloopt voordat hij erover durft te praten. Bied eerst steun en een luisterend oor voordat je direct actie onderneemt.

Geef geen straf in de vorm van internet afnemen

Veel kinderen zijn bang dat hun ouders hun internet zullen afnemen als ze vertellen over het cyberpesten. Voor tieners is dit vaak een zware straf omdat ze veel sociale contacten online onderhouden.

Maak het praten makkelijker

Zorg ervoor dat je kind weet dat hij altijd bij jou terecht kan met online problemen, zonder veroordeling. Hoe eerder je dit duidelijk maakt, hoe beter.

Laat je kind de regie houden

Overleg samen met je kind hoe je hem kunt helpen. Respecteer zijn wensen en laat hem een actieplan mede bepalen. Forceer geen oplossingen, maar geef wel advies en steun.

Je hoeft niet alles te begrijpen

Het is een misverstand dat je als ouder volledig op de hoogte moet zijn van de digitale wereld van je kind om te kunnen helpen. Belangrijker is dat je luistert, serieus neemt en advies geeft over sociale problemen en waar hulp te vinden is.

Toon interesse in zijn online wereld

Vraag af en toe naar zijn ervaringen op het internet en toon oprechte interesse. Dit kan je kind aanmoedigen om open te zijn over zijn online leven en problemen. Met deze benadering kun je als ouder je kind beter ondersteunen bij online pesten/cyberpesten en helpen om op een gezonde manier met online uitdagingen om te gaan.