Een stopbrief tegen seksuele exposing versturen | Stop Pesten NU

084-8340086

Een stopbrief tegen seksuele exposing versturen

Heeft iemand seksuele foto’s of filmpjes van jou en ben je bang dat deze persoon de beelden doorstuurt of online zet? Dan kun je een stopbrief maken. In de brief vertel je dat dit niet mag en dat je dit niet wilt. Op deze pagina vind je informatie en praktische tips voor het maken van zo’n stopbrief. Ook kun je een voorbeeldbrief downloaden die je kunt gebruiken. 

Wanneer stuur ik een stopbrief?

Je kunt een stopbrief sturen als de foto’s of filmpjes van jou nog niet verspreid zijn en je weet wie de foto´s of filmpjes heeft. Je laat de ander weten dat het strafbaar is om jouw beelden te verspreiden. En dat je aangifte doet als de ander iets met jouw beelden doet dat strafbaar is.

Het is strafbaar als de ander:

  • dreigt het beeldmateriaal te verspreiden,
  • je chanteert met de beelden: hij of zij dreigt bijvoorbeeld de beelden te verspreiden als je geen geld betaalt of als je geen nieuwe foto's of filmpjes stuurt,
  • het beeldmateriaal laat zien aan anderen of het beeldmateriaal doorstuurt, online zet of te koop aanbiedt,
  • beelden van jou bewaart die zonder jouw toestemming zijn gemaakt.

Maak je je zorgen, ondanks dat je de ontvanger vertrouwt?

Het kan zijn dat je intieme foto’s of filmpjes van jezelf hebt gestuurd naar iemand die je vertrouwt en dat je je daar achteraf zorgen over maakt. Ondanks dat je denkt dat hij of zij niet de bedoeling heeft om jouw beelden te delen met anderen. Een stopbrief is dan minder passend. Het kan dan helpen je zorgen met de ontvanger te bespreken. Je kunt diegene ook vragen om de beelden te verwijderen.

Hoe maak ik een stopbrief?

Klik hieronder om een voorbeeld-stopbrief te downloaden. De voorbeeld-stopbrief kun je gebruiken als hulpmiddel en zelf aanpassen. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0900-0101 of via onze contactpagina.

Download de voorbeeld-stopbrief (word)

Waar moet ik rekening mee houden als ik een stopbrief wil versturen?

  • Verstuur je de stopbrief per post? Verstuur deze dan als aangetekende brief. Dan heb je bewijs dat de brief is aangekomen bij degene die jouw beelden heeft. Bewaar altijd een kopie van de brief en het ontvangstbewijs.
  • Verstuur je de brief digitaal? Maak dan een screenshot van je bericht.
  • Houd er rekening mee dat een stopbrief ook een tegenovergesteld effect kan hebben. De ontvanger kan bijvoorbeeld boos worden.
  • Een stopbrief sturen is niet verplicht en ook niet nodig voor een rechtszaak of om aangifte te doen.

Wat kan ik doen als de beelden al zijn verspreid?

Zijn de beelden al verspreid? Dan kun je daarvan melding maken bij de politie en mogelijk ook aangifte doen. Neem contact op via 0900-8844 of kijk op politie.nl voor meer informatie.

Tips en praktische hulp

Voor praktisch advies, hulp bij het verzamelen van bewijs en het offline halen van beeldmateriaal kun je terecht bij Helpwanted. Het is belangrijk om te weten dat het niet altijd lukt om alle beelden offline te halen.

 

 

Bron Slachtofferhulp