Vaker ontmaskeren | Stop Pesten Nu

084-8340086

Faker ontmaskeren

1.Check als eerste de profielfoto

Fakers gebruiken vaak een mooie foto, ze willen namelijk dat je een beetje verliefd op ze wordt. Je kunt die foto checken op Google Afbeeldingen met ‘reverse image search’.

Wordt de foto ook op andere websites gebruikt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een faker.

2.Check de vrienden

Dit vraagt om serieus speurwerk. Check de leeftijden. Iemand die vooral bevriend is met 17-jarige meisjes is verdacht. Echte mensen hebben ook vrienden die ouder zijn, bijvoorbeeld familie, buren of ouders. Bij welke sportclub is iemand lid? Op welke school zit degene? Dan is het logisch dan degene ook vrienden heeft op die sportclub en school. Hebben jullie geen gezamenlijke vrienden? Dat lijkt onbetrouwbaar.

3.Check de tijdlijn

Wat voor soort berichten heeft iemand geplaatst? Iemand die alleen maar post: ‘drop hier je snapchat en je hoort van me’ is verdacht. Ook posten fakers vaak foto’s waar ze samen met een klein kind op staan – ze zeggen dat het een broertje of neefje is. Dan komen ze betrouwbaar over.

4.Chat alleen met mensen die je ook echt persoonlijk kent

Iedereen op internet kan zich anders voordoen dan hij of zij is. Accepteer dus geen vriendschapsverzoek van iemand die je niet in het echte leven kent.

5.Vertrouw je het niet? Rapporteer, blokkeer of ontvriend

Blokkeer (of ontvriend) degene die je online lastig valt
Praat erover met je ouders of iemand die je vertrouwt

Op helpwanted.nl en meldknop.nl kun je 24 uur per dag hulp en informatie krijgen

Wat er ook is gebeurd, je kunt bij Helpwanted terecht!

Grensoverschrijdend gedrag is niet alleen offline maar ook online een groot maatschappelijk probleem. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Gelukkig valt er vaak wel iets aan te doen. HelpWanted.nl je helpen. Heb jij, of iemand in je omgeving, te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact met ze op. Zij bieden praktische hulp en persoonlijk advies. Je kunt gratis en anoniem met HelpWanted.nl chatten, mailen en bellen.

 

Bron HoeZo mediawijs