Feiten en cijfers Pesten op het Werk | Stop Pesten NU

084-0035994

Feiten en cijfers Pesten op het Werk

Pesten op het werk : hoe vaak komt het voor? 

Onderzoek TNO 2015

Factsheet pesten op het werk Ministerie SZW juni 2015

Kwart van de werknemers ooit gepest

Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) start vandaag een campagne om dit probleem tegen te gaan.

900 miljoen Euro

Pesten op werk heeft grote impact op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO.Onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW liet zien dat de helft van de leidinggevenden en veertig procent van de werknemers weleens heeft meegemaakt dat een collega werd gepest.

 

Factsheet TNO 2015

Download de factsheet van het TNO hier

 

Zie video pesten op het werk

Kosten pesten op het werk

Onderzoek van TNO schat de totale kosten voor werkgevers in 2012 als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting (zoals werkstress, agressie, pesten) op 2,2 miljard euro. Dit zijn slechts de loonkosten. Maatschappelijke kosten zoals die van ziektebehandeling, uitkeringen, etc. zijn hier niet bij opgeteld.  Elke werknemer die klaagt over pesten is jaarlijks ruim 2 x zoveel dagen afwezig dan een andere werknemer. Hij/zij kost gemiddeld minstens 3.600 euro extra aan de werkgever en de indirecte kosten lopen zelfs op tot 12.500 euro. Dat berekende Securex. Een geval van agressie op de werkvloer leidt tot een meerkost in dezelfde orde van grootte. Terwijl een goede aanpak van pesterijen een bedrijf heel veel kan opleveren. Het gepest op de werkvloer leidt tot ongeveer vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Een pestgeval kost een werkgever jaarlijks zo'n 45.000 euro, berekende psycholoog en pest-specialist Bob van der Meer.
 

Download hier het persbericht Pesters kosten werkgevers handen vol geld (pdf, 2 blz.) Deze is rechtstreeks te downloaden van de Securex-site Human Capital Matters België.

De impact daarvan is voor alle betrokkenen enorm. Werknemers die gepest worden, krijgen vaak gezondheidsklachten, verliezen hun baan en plegen soms zelfs zelfmoord. De angstcultuur binnen een bedrijf of organisatie, waarvan pesten en intimidatie een teken is, heeft echter ook een negatieve invloed op andere werknemers. Ook de kosten voor het bedrijf zijn ontluisterend: 4 miljoen verzuimdagen per jaar, totaal geschatte kosten  2,3 miljard euro.
 
 
 
Bron: TNO, FNV, Pesten op de Werkvloer, Conferentie over Pesten http://www.fnvbondgenoten.nl/site/dossiers/veilig_en_gezond_werken/392528/392540/arbokaart_pesten