Is het sturen van een dickpic strafbaar? | Stop Pesten NU

084-8340086

Is het sturen van een dickpic strafbaar?

Zeker een kwart van de vrouwen heeft er wel eens een ontvangen: een dickpic. Een foto van een geslachtsdeel, dus. Maar is dat versturen eigenlijk strafbaar?

Ook nu Marc Overmars van Ajax onder vuur ligt nadat hij dickpics zou hebben verstuurd naar meerdere vrouwen, is het onderwerp weer actueel.

Net zoals dat met de ouderwetse potloodventer ook het geval is, is het sturen van een foto van een penis strafbaar. ‘Het is niet toegestaan om ‘een afbeelding of voorwerp dat aanstotelijk is voor de eerbaarheid aan iemand, anders dan op diens verzoek, toe te zenden’. Artikel 240 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht zegt immers dat iemand die weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat een afbeelding of voorwerp aanstotelijk voor de eerbaarheid is en die afbeelding of dat voorwerp toestuurt aan iemand anders, anders dan op diens verzoek, strafbaar is.

Twee maanden celstraf

De maximale straf? Twee maanden de cel in. En daar komt dus ook een strafblad bij kijken. In het strafrecht komt het echter niet vaak terug, omdat het discutabel is wanneer het ‘aanstotelijk is voor de eerbaarheid’. Maar waarom doen mannen dit dan toch? En zo veel mannen ook, en zo vaak?

Justin J. Lehmiller, een Amerikaanse psycholoog en seksuoloog, zocht al eens een verklaring voor het sturen van blote foto’s. ‘De meest voor de hand liggende verklaring, en ook de meest logische, is dat mannen écht denken dat vrouwen het leuk vinden om een foto van hun penis te krijgen’, schrijft hij. ‘Er zijn veel onderzoeken die laten zien dat mannen niet heel goed zijn in het bepalen of een vrouw zin heeft in seks.’ Mannen denken dus echt dat vrouwen (of andere mannen) het ontvangen van dit soort penisfoto’s leuk vinden. Ze zien er ook ‘de ernst niet van in’.

Wat je het beste kunt doen als je dit ontvangt en je wilt het absoluut niet? Volgens experts kun je de foto het beste bewaren, en de persoon negeren en blokkeren. Zo heb je wel bewijsmateriaal mocht je aangifte willen doen, maar word je verder hopelijk niet lastiggevallen. De celstraf geldt overigens ook voor vrouwen die ongewenst een pikante foto sturen van hun borsten of vagina.

Bron: RTL Nieuws