Hoe je je zelfvertrouwen en zelfbeeld kunt verbeteren | Stop Pesten NU

084-8340086

Hoe je je zelfvertrouwen en zelfbeeld kunt verbeteren

Lichaamsbeweging is goed voor je conditie, zelfvertrouwen en lichaamsbeeld. Porbeer onze tips om je kind enthousiast te maken. 
Dove helpt ouders en docenten het zelfbeeld van jongeren te verbeteren. Kijk hier voor artikelen en tips en draag je steentje bij.
Lees hier hoe bewerkte foto's van modellen en beroemdheden ons beeld van schoonheid en ons zelfvertrouwen beïvloeden. We kunnen hier wat aan doen, samen.
Feiten over cyberpesten, tips om cyberpesten te voorkomen, hulp voor ouders om hun kind om te leren gaan met cyberpesters.
Erbij horen' kan veel druk en onzekerheid geven. Leer je tiener omgaan met groepsdruk en lees de tips en adviezen van deskundigen.
"Help je kind kritisch te kijken naar het 'perfecte' lichaam en stereotypen – en verbeter zijn of haar zelfbeeld. "

Als je weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld hebt, kan dit ook invloed hebben op je kind. Gebruik onze checklist om zelfkritiek achter je te laten en tegelijkertijd het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven.

Heb jij veel zelfkritiek?

Je kunt je kind elke dag vertellen dat het mooi is. Maar als je kind jou constant je eigen lichaam hoort bekritiseren, zal het zichzelf waarschijnlijk op een soortgelijke manier gaan beoordelen. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld, minder zelfvertrouwen en zorgen over zijn of haar uiterlijk.

"We moeten ons meer bewust worden van de negatieve opmerkingen die we over ons lichaam maken of de manier waarop we onze eetpatronen bekritiseren, aangezien deze onzekerheid door onze dochters opgepikt kan worden', zegt onderzoekend gezondheidspsychologe dr. Phillippa Diedrichs. 'Goed in je vel zitten en je lichaam waarderen kan lastig zijn in de huidige tijdsgeest. Maar hoe positiever jij over jezelf bent en hoe beter jij voor jezelf en je uiterlijk zorgt, hoe gemakkelijker het voor je dochter zal zijn een positief zelfbeeld te ontwikkelen."

Dr Phillippa Diedrichs

Als het om uiterlijke schoonheid gaat, zijn vrouwen zelf hun grootste criticus. Volgens The Dove Global Beauty and Confidence Report 2016 heeft slechts 20% van de vrouwen in het Verenigd Koninkrijk een positief lichaamsbeeld. Het artikel Mirror, Mirrordat door het Social Issues Research Centre is uitgebracht, toont tevens aan dat vrouwen veel kritischer zijn over hun uiterlijk dan mannen en dat het minder waarschijnlijk is dat ze tevreden zijn met wat ze in de spiegel zien.

'We moeten ons meer bewust worden van de negatieve opmerkingen die we over ons eigen lichaam maken of de manier waarop we onze eigen eetpatronen bekritiseren, aangezien deze onzekerheid door onze dochters opgepikt kan worden', zegt onderzoekend gezondheidspsychologe dr. Phillippa Diedrichs. 'Goed in je vel zitten en je lichaam waarderen kan lastig zijn in de huidige tijdsgeest. Maar hoe positiever je over jezelf bent en hoe beter je voor jezelf en je uiterlijk zorgt, hoe gemakkelijker het voor je dochter zal zijn een positief zelfbeeld over haar lichaam te ontwikkelen.'

Geef de kunst van zelfkritiek niet door aan je kind

Als jij niet bij die één op de vijf hoort die tevreden is met haar uiterlijk, dan wordt het tijd rekening te gaan houden met de invloed die jouw zelfkritiek heeft op je dochter.

"Veel vrouwen maken dit soort opmerkingen zonder erbij stil te staan, maar ze geven een onbewuste boodschap aan jongerens. Op deze manier gaan jongeren geloven dat het normaal is of zelfs wordt aangemoedigd om kritisch te zijn over en ontevreden te zijn met je eigen lichaam", zegt Diedrichs.

Een recent onderzoek van de Britse overheid, Reflections on Body Image: Report from the All Party Parliamentary Group on Body Image, wees uit dat dit soort opmerkingen onmiddellijk door kinderen wordt opgepikt en nagebootst. Het onderzoek The Adverse Effects of Social Pressure to be Thin on Young Women: An Experimental Investigation of the Effects of "Fat Talk" laat zien dat het lichaamsbeeld van een vrouw al na drie tot vijf minuten afneemt als zij een andere vrouw op deze manier hoort praten. 

Dus wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat onze kinderen deze houding niet overnemen?

  • Zelfvertrouwen opbouwen door aardiger voor jezelf te zijn
  • Het is niet altijd even makkelijk een positieve of zelfverzekerde houding over je eigen lichaam naar je kind toe te laten zien, vooral als je dit niet zo voelt. Maar als je bewust moeite doet je zelfbeeld te verbeteren, help je je kind positieve gevoelens over zichzelf te ontwikkelen.
  • Slik negatieve opmerkingen in en wees positief. Als je de vorm van je heupen mooi vindt, of je je na het sporten sterk voelt, zeg dat dan. Als je vindt dat je nieuwe kapsel of jurk jou mooi staat of dat je zorgzaam en grappig bent, breng je dat onder woorden. Je zult je eerst misschien een beetje ongemakkelijk voelen, maar je nieuwe, zelfverzekerde ik zal wonderen verrichten voor je zelfvertrouwen – en dat van je kind.

Wees je bewust van quasi-nonchalante opmerkingen

  • Bedenk hoe je normaal gesproken praat over en kritiek levert op je lichaam waar je kind bij is. Als je vaak dingen zegt als: 'Zie ik er dik uit in deze spijkerbroek?', 'Ik moet echt iets doen aan die vetrolletjes', 'Mijn haar zit echt verschrikkelijk', dan is het tijd om op te houden met je negatieve commentaar. 
  • Wees aardig voor jezelf
  • Glimlach naar jezelf in de spiegel en bedenk elke dag ten minste één ding dat je leuk vindt aan jezelf en hoe je eruitziet.
  • Wordt positiever
  • Zeg hardop positieve dingen over je lichaam en je persoonlijkheid. Hoe meer je het zegt, hoe meer je het zelf ook gaat geloven.
  • Schrijf jezelf een brief
  • Gebruik post-its om positieve boodschappen over hoe je eruitziet en hoe je je wilt voelen op te schrijven en plak die overal in huis op. Boodschappen als 'Hallo knapperd' of 'Je bent perfect zoals je bent' zijn geweldige geheugensteuntjes voor zowel jezelf als je kind.

 

Bron