Hoe kan je reageren op een pestkop? Tips! | Stop Pesten NU

084-8340086

Hoe kan je reageren op een pestkop? Tips!

Wees kort maar krachtig

Antwoord met een simpele maar zelfverzekerde zin zoals "Stop daarmee." en blijf dat alleen dat zeggen. Als ze zeggen kan je niks anders zeggen? 'Nee' en dan herhaal je weer dezelfde korte zin. Pesters willen namelijk lange antwoorden, ze willen dat je uitleg probeert te geven -niet omdat ze het antwoord willen horen- maar om daarna daar weer gemene reacties op te maken. Dus houd het kort.

Gebruik je stem

Oefen thuis voor de spiegel en oefen met goed hoorbaar zeggen wat je vind terwijl je ze 'aankijkt in de ogen', hierdoor kom je zelfverzeker over. Dit lijkt altijd super eng, maar wat ik (Patricia) zelf altijd doe is: Ik beeld mij altijd in dat iemand achter de pestkop staat en ik wil die persoon achter de pester zien, niet door eromheen te kijken maar te denken die pester hoef ik niet te zien maar diegene (die je in gedachten daarachter ziet) die wil ik zien. Hoe meer je dat oefent hoe makkelijker het wordt, je gaat gewoon door de pester kijken waardoor het net lijkt alsof je ze aankijkt. Wat ook goed kan werken is om te kijken naar hun wenkbrauwen (voor de ander lijkt het dan alsof je ze aankijkt). 

Lichaamshouding

Probeer als je reageert op pesters je voeten iets uit elkaar te zetten (ongeveer net zo breed als je schouders), hierdoor val je minder snel om als ze gaan duwen. Test maar eens met iemand die je goed kent met je voeten tegen elkaar aan en dat de ander jou zachtjes probeert om te duwen en dan steeds de voeten iets verder uit elkaar (niet te ver, dan val je ook - test het maar uit).

Loop weg (niet rennen)

Loop rechtop weg en probeer sterk te lopen (schouders en hoofd omhoog) ookal voel je niet zo. Het gaat er alleen maar om dat je zo wel sterker overkomt op anderen. Soms is de beste reactie om jezelf te verwijderen uit de situatie om verdere escalatie te voorkomen.