Huggy Wuggy: knuffelen totdat jij je laatste adem uitblaast… | Stop Pesten NU

084-8340086

Huggy Wuggy: knuffelen totdat jij je laatste adem uitblaast…

Na de serie Squid Game is Huggy Wuggy de nieuwe hype waar ouders zich zorgen over maken. Wat is het? Zijn de zorgen terecht? Marije Lagendijk rapporteert. Huggy Wuggy is een blauw en harig wezen met lange, slungelige armen en benen en een grote rode glimlachende mond: Maar als hij zijn mond open doet blijkt dat hij een bek vol met vlijmscherpe tanden heeft: Huggy Wuggy is een karakter uit de horrorgame Poppy Playtime. Het spel heeft inmiddels twee delen en aan het volgende deel wordt gewerkt.

Als speler ben je een voormalig medewerker van de inmiddels gesloten en verlaten Playtime Co. Speelgoedfabriek, in de oude fabriek, nadat 10 jaar geleden al het personeel verdwenen is. In dit spel moet je puzzels oplossen en zorgen dat je niet te grazen genomen wordt door tot leven gekomen speelgoedfiguren. Huggy Wuggy is één van die angstaanjagende figuren. Huggy Wuggy is dus niet zo schattig als hij eruit ziet. In het spel ontpopt hij zich al gauw tot een moordlustig figuur dat je op de hielen zit, om je te grijpen en je de stuipen op het lijf te jagen. En zo hoort dat natuurlijk ook, in een horrorgame. In Nederland heeft het een Pegi 12 (niet schadelijk vanaf 12 jaar).

In dit filmpje kun je meekijken als DutchTuber de game speelt:

Hoe komen kinderen in aanraking met Huggy Wuggy?

Huggy Wuggy is wereldwijd momenteel heel populair. En dat betekent automatisch dat kinderen dit figuur overal tegen kunnen komen. Zo zingt Huggy Wuggy op YouTube verschillende liedjes. De liedjes hebben een pakkende melodie en kleurrijke videoclips. Zoals bijvoorbeeld het liedje ‘Free Hugs’ waarin gezongen wordt dat Huggy Wuggy je net zo lang knuffelt totdat jij je laatste adem uitblaast. Of het liedje ‘Welcome Home’ waarin Huggy Wuggy zingt over je doodknuffelen. TikTokstaat vol met filmpjes met stukjes uit het spel, maar ook met filmpjes die mensen zelf in elkaar gezet hebben met Huggy Wuggy als hoofdpersoon. Het ene filmpje is onschuldig, het andere filmpje kan zomaar ineens heel eng zijn. En ook op de populaire spelletjessite Roblox zijn veel spelletjes te vinden die verwijzen naar het spel Poppy Playtime en alle enge karakters uit het spel.

En via WhatsApp sturen kinderen elkaar memes (foto’s met vaak grappige teksten) met Huggy Wuggy in de hoofdrol.

Wat is er leuk aan Huggy Wuggy?

Huggy Wuggy ziet er op het eerste oog uit als een knuffelbaar figuurtje. Een figuurtje dat kinderen schattig vinden en ze aanspreekt. De liedjes die online te vinden zijn, zijn vrolijk en zogenaamde oorwurmen (melodie die blijft hangen in je hoofd). Ook de spanning die rondom dit figuur en het spel hangt, maakt dat kinderen nieuwsgierig worden. Voor kinderen vanaf 12 jaar is Poppy Playtime een leuk, spannend en uitdagend spel om te spelen waarin ze oplossingsgericht moeten denken en behendigheid moeten laten zien.

Wat zijn de risico’s van kijken naar Huggy Wuggy?

Huggy Wuggy is voor veel jonge kinderen eng. Zijn scherpe tanden, zijn dreigende houding en het geweld dat in sommige (in elkaar geknutselde) filmpjes te zien is, kan ervoor zorgen dat kinderen schrikken en bang worden.

In ouderavonden horen wij van ouders dat hun kinderen gekeken hebben naar Huggy Wuggy en sindsdien niet meer alleen durven te gaan slapen. Voor jonge kinderen is het nog heel lastig om onderscheid te maken tussen echt en nep. Ze weten wel dat het om een filmpje gaat, maar toch kan het ze angstig maken. We zien steeds meer kinderen die online op jonge leeftijd in aanraking komen met beelden, teksten of situaties die niet passend zijn bij hun belevingswereld. Veel van deze kinderen bekijken deze beelden in hun eentje, zonder directe aanwezigheid van een volwassene. Zonder tekst en uitleg. En daar schuilt een risico in. Wat kinderen niet begrijpen vullen zij aan met hun fantasie. Het risico bestaat dat beelden zonder uitleg of context een eigen leven gaan leiden in de hoofden van kinderen.

Is Huggy Wuggy geschikt voor kinderen?

Het spel Poppy Playtime heeft zoals gezegd een PEGI-advies van 12 jaar of ouder. Dat betekent dat het spel voor kinderen jonger dan 12 jaar mogelijk schadelijk kan zijn. Het spel is te eng en te ingewikkeld voor jonge kinderen. Kinderen van 12 jaar en ouder zijn beter in staat om fictie en non-fictie van elkaar te scheiden en kunnen dit spel qua ontwikkeling dus beter aan. Maar het is niet per definitie zo dat het spel daarmee ook geschikt is voor alle kinderen van 12 jaar of ouder. Als jouw kind snel angstig is of absoluut niet van spanning en horror houdt, kan het spel nog steeds ongeschikt zijn.

Wat moet ik doen als ik mijn kind of leerling over Huggy Wuggy hoor?

We komen in de buitenlandse media berichten tegen die schrijven over kinderen die ‘Huggy Wuggy’ spelen op het schoolplein en elkaar heel stevig knuffelen en elkaar teksten in het oor fluisteren over doodknuffelen. Dit soort signalen hebben wij vanuit de scholen waar wij komen, gelukkig nog niet gekregen.

In de game word je helemaal niet geknuffeld door Huggy Wuggy en het karakter praat niet. Hij verschijnt in het begin van het spel, daarna verdwijnt hij weer en tegen het eind van het spel achtervolgt hij je door donkere gangen. Uiteindelijk stort Huggy Wuggy naar beneden en is hij dood.

Wel horen we van ouders dat kinderen Huggy Wuggy kennen, ermee in aanraking komen via YouTube of TikTok, en we horen ook dat kinderen er soms angstig van worden. Maar dat is niet direct anders dan met al die andere angstaanjagende filmpjes die kinderen online soms te zien krijgen.

Dit kun je doen:

Kijk en/of luister mee

De beste manier om te weten wat jouw kind online allemaal doet, is regelmatig meekijken of meeluisteren. Hoor of zie je dingen steeds voorbij komen, maar weet je niet precies wat het is? Ga dan op onderzoek uit. Hoe jonger het kind, hoe letterlijker je het meekijken moet nemen. Hoe ouder je kind, hoe meer je meekijkt door betrokken, geïnteresseerde vragen te stellen.

Praten en vragen stellen

Jouw kind kan je er vast meer over vertellen. Stel vragen waardoor kinderen gaan nadenken over wat ze zien en wat het met hen doet. Stel vooral vragen waar geen goede of fouten antwoorden op zijn. Bijvoorbeeld:

Wat heb je vandaag online meegemaakt?
Waar heb je dit voor het eerst gezien?
En waar kom je het nog meer tegen?
Wat is er leuk aan?
Wat is er niet leuk aan?
Wat vind jij van…?
Welk gevoel geeft het jou?
Weet je hoe je ervoor moet zorgen om het niet meer te zien?
Wat voor soort humor vind jij leuk online?

Op zoek gaan naar leuke filmpjesDe algoritmes op sociale media zijn ingesteld om je op je wenken te bedienen. Kijk je horror, dan krijgt het algoritme het signaal dat jij horror leuk vindt en zal je vervolgens nog meer horror te voorgesteld krijgen. Op deze manier komen kinderen soms een in fuik terecht van vervelende of enge filmpjes, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet willen. Je kunt het algoritme positief beïnvloeden door bewust op zoek te gaan naar filmpjes die je wel leuk vindt. Leg kinderen uit hoe dat werkt.

Angst serieus nemen

Is jouw kind bang voor Huggy Wuggy of een ander eng karakter? Neem die angst dan serieus. Vooral voor jonge kinderen is het verschil tussen echt en nep nog heel lastig te maken. Dus zeggen dat het niet echt is, werkt vaak niet genoeg. Want in hun hoofd is het weldegelijk een echte angst: hun gevoel is wél echt. Probeer erachter te komen wat precies zo eng is voor jouw kind en maak dan samen een plan om het op te lossen. Veel kinderen weten wel wat ze nodig hebben om zich beter te voelen.

 

Bron Bureau Jeugd en Media

What Parents Need To Know About Huggy Wuggy and the Poppy Playtime Game Taking Over Elementary Schools

There's a new social media nightmare to keep on your radar. Here we go again. Just when we got past the dangerous milk crate challenge, the illegal slap a teacher challenge, and the alarming Squid Game-to-playground game adaptation, there's a new trend for parents to keep an eye on.

 Multiple Teens Need Surgery After Copying a Dangerous TikTok Trend—and Parents Are Issuing a Warning

The inspiration comes from a game character with a seemingly innocent name, "Huggy Wuggy." It may make you think of the rhyme about the bear "Fuzzy Wuzzy." But it's the goal of the game and disturbing social media videos that have parents raising eyebrows and school officials sending notes home.

Here's what parents should know about the game, where kids may be exposed to it, and what you can—and can't—do about it.

What Is Huggy Wuggy?

Huggy Wuggy sounds like a cuddly teddy bear. But the monster is actually an evil villain in the 2021 horror PC game Poppy Playtime by MOB Games. The blue stuffed bear is no Care Bear. When he opens his mouth, he has rows of sharp teeth. And that's just the tip of the iceberg.

Poppy Playtime is a game of survival set in an abandoned toy factory. Players must solve puzzles while Huggy Wuggy hunts them. He has inspired multiple YouTubers to create parodies of creepy songs, that, while not intended for children, are easy for kids to find and watch online.

Where Are Kids Getting Exposed to Huggy Wuggy?

Deal Parochial Primary School in the U.K. recently sent a letter home to parents warning them that kids were offering to hug classmates and whispering vulgar things in their ears.

How do kids know about Huggy Wuggy in the first place? After all, your elementary school child may not have access to or play Poppy Playtime. But kids are still seeing videos of the monster-bear hybrid on YouTube and TikTok. YouTube has parental control options, but the Deal Parochial Primary School fears the videos aren't getting filtered because "Huggy Wuggy" is a cute name.

The videos aren't cute, though. Some feature TikTokers making fan art with fan parody songs playing in the background. Others show creepy images, like Huggy Wuggy and his knife-like teeth racing towards the camera.

Why Are People Concerned About Huggy Wuggy?

Deal Parochial Primary School said the videos were upsetting children.

Common Sense Media cautions parents, "While there's no graphic violence or gore, there are splatters of blood throughout the factory. Also, the horror nature of the game will likely be too scary for younger audiences."

Aside from the videos, like Squid Game, Huggy Wuggy has made its way to the playground.

 Kids Are Playing 'Squid Game' at School—Should Parents Be Concerned?

"It is a very deceiving character, as hugs should be seen as something kind and loving," wrote Deal Parochial Primary School head Justine Brown in her letter to parents.

How Adults Can Help

Brown asked parents to remain vigilant, reminding them, "children can become upset and confused by what they see."

Parents can use expert advice from previous trends, like the 2019 Momo Challenge, which prompted necessary discussions about cyberbullying, and the recent Squid Game controversy.

Educate yourself. It's hard to keep up with every new social media platform and app. But experts share it's important to know what your child is using.
Get their opinions. Asking your child open-ended questions about what they know of a game and their thoughts on it can give you a glimpse into their thought process and help you shape the conversation.
Communicate with your child. It can be alarming to learn that your child is watching videos or replicating Huggy Wuggy on the playground. But you can use it as a prompt to speak with your child and help them learn. Use "I" statements, such as, "I love you, and I'm concerned that this game could hurt you and others. It's so important to treat others with respect."
Let them know you're there. These images can be scary and confusing. Telling them that you understand that and letting them know you're always available to talk leaves the door open for future conversations.

Unfortunately, Huggy Wuggy isn't the first potentially harmful trend, and it won't be the last. Open and honest conversations with your child can help them navigate the digital space and playground.

 

Source</a>>