Hulp na grooming | Stop Pesten NU

084-8340086

Hulp na grooming

Wat kun je doen bij grooming?

Blokkeer de persoon meteen en meld het bij de website waar je bent benaderd voor seks. Geef het ook door aan de politie. De politie probeert dan de dader op te sporen, zodat zij de dader kan stoppen. Neem zoveel mogelijk bewijs mee. Zoals informatie over de persoon en berichten waaruit blijkt dat diegene met jou wil afspreken om seks met je te hebben. Meld grooming via Meldknop.nl (dit kan ook anoniem)

Bij grooming legt een volwassene via internet contact met minderjarigen om hen seksuele handelingen te laten verrichten of daadwerkelijk seksueel contact met hen te hebben. Vaak vertellen deze volwassenen niet dat zij veel ouder zijn.

Hoe kun je grooming herkennen?

Heb je online contact met iemand die je alleen via internet kent? Let dan op de signalen van grooming:

 • De groomer bouwt eerst een vertrouwensrelatie met je op. Gesprekken gaan bijvoorbeeld over hobby’s en interesses.
 • Langzaam krijgen de gesprekken een seksueel tintje. De groomer kan bijvoorbeeld vragen naar je liefdesrelaties of seksueel advies geven.
 • De groomer vraagt je om steeds een stapje verder te gaan. Bijvoorbeeld door intieme geheimen te delen, een naaktfoto te sturen of seksuele handelingen uit te voeren voor de webcam. 
 • Als je aangeeft dat je wilt stoppen, kan diegene dreigen om de beelden te verspreiden.

Zo kun je grooming voorkomen

Grooming voorkomen begint bij veilig internetgebruik:

 • Pas op als een onbekend online contact met je zoekt. Accepteer niet zomaar vriendschapsverzoeken.
 • Doet iemand zich voor als een bekende? Stel een vraag om te controleren of je diegene kent.
 • Gebruik online een nickname in plaats van je eigen naam.
 • Laat nergens online je adres, telefoonnummer of andere gevoelige persoonlijke informatie achter.
 • Bedenk vooraf waar je eigen grenzen liggen in online contact. Bijvoorbeeld dat je stopt met chatten als iemand over seks begint.
 • Zeg ‘nee’ tegen verzoeken waar je niet aan mee wilt doen.
 • Afspreken met iemand die je alleen online kent? Ga naar een drukke plek en neem iemand mee.
 • Sla je chatberichten op.

Neem iemand in vertrouwen

Bespreek de situatie met iemand uit je omgeving. Dat kan een vriendin zijn, je ouders of bijvoorbeeld een mentor op school. Door erover te praten kun je samen met iemand bespreken hoe je hulp kunt zoeken.

Wie kan mij helpen?

Vind je het moeilijk om met bekenden te praten over wat je hebt meegemaakt? Heb je last van schuldgevoelens of schaam je je? Voor advies en (juridische) hulp kun je ook bij ons terecht. Dat kan ook anoniem. Samen bekijken we wat jij nodig hebt Slachtofferhulp Nederland.

Contact met Slachtofferhulp Nederland: Na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een misdrijf, verkeersongeval of vermissing, kunt u altijd terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Wij bieden emotionele hulp, begeleiden u in het strafproces en helpen u bij uw schadevergoeding. Stel ons uw vraag per telefoon, mail, chat of social media.

Bel 0900 - 01 01 (gebruikelijke belkosten)

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur.

Ontmoet lotgenoten online

In de Slachtofferhulp Community kunt u ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik, een vraag stellen of uw eigen ervaring delen. Veilig en anoniem.

Lotgenotengroepen seksueel misbruik 

Hoe help ik een kind?

Grooming kan een diepe indruk achterlaten op kinderen. Het is normaal als een kind daarna een tijdje uit zijn doen is. Ieder kind reageert anders. Wij geven advies over hoe u een kind kunt helpen na een ingrijpende gebeurtenis.

Lees verder op de pagina van Slachtofferhulp Nederland ' Een kind helpen'

Tips voor ouders

TIP: Bekijk deze pagina Wat is grooming, en hoe ga je hier als ouder mee om?

Veel tieners hebben tegenwoordig seksuele ervaringen via internet. Het is daarom belangrijk om met een kind te praten over grooming en de risico's van internet. Neem ook contact op met de Politie en Helpwanted.nl.

 

Bron Slachtofferhulp Nederland