Iemand wordt gepest | Wat kan ik doen | Kenniscentrum Pesten

Iemand wordt gepest | Wat kan ik doen | Kenniscentrum Pesten

Zie jij weleens dat iemand wordt gepest en heb je geen idee hoe je die persoon kunt helpen? Moet je er naartoe lopen en de pester zelf stoppen? Of kun je beter het negeren of weglopen? Niet iedereen weet hoe ze het beste kunnen ingrijpen bij pestgedrag, want het kan behoorlijk spannend zijn. Maar waarom grijpen mensen niet altijd in? Hieronder vind je tips hoe je iemand die gepest wordt kunt helpen. 

Waarom moet je ingrijpen?

Veel mensen vinden het eng om tegen een pester in te gaan. Dit komt vaak doordat mensen bang zijn om zelf ook gepest te worden. Toch zouden meer mensen en ook jij, de pesters moeten aanspreken. Uit onderzoek is gebleken dat pesten met ruim 57% kan worden verminderd als omstanders ingrijpen. Als je twijfelt in het moment om in te grijpen bij pestgedrag, zou je je kunnen inbeelden hoe het zou zijn als jij de gepeste persoon zou zijn. Waarschijnlijk zuk jij het ook fijn vinden als je wordt gepest en er iemand voor je opkomt. Het geeft een gevoel van veiligheid en de gepeste persoon voelt zich minder eenzaam.

Hoe kun je het beste ingrijpen/helpen?

Het is knap als je de pester recht in de ogen kunt aankijken en zegt dat hij of zij moet stoppen. Hier heb je veel moed voor nodig. Vaak kunnen gepeste personen het pesten zelf niet stoppen. Daarom is het verstandig om andere mensen erbij te betrekken, bijvoorbeeld je leraar(es), ouders of je vrienden. Samen sta je sterker tegenover de pester en kun jij het pestgedrag van iemand veranderen en de gepeste persoon helpen. Ben je bang om zelf ook gepest te worden door de pester als je volwassen erbij betrekt? Vraag dan het gesprek alleen tussen jou en de volwassen kan blijven.

Wat je ook kunt doen, is met de gepeste persoon praten. Hoe voel diegene zich? Kun je wat voor die persoon betekenen? Willen jullie er samen iets tegen doen? Alleen luisteren naar het verhaal van een gepest persoon kan vaak al genoeg steun zijn.

 

Bron NPO Zapp