Ik ben een pestkop | Hoe stop ik met pesten | Voor leerlingen

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Ik pest zelf | Hoe stop ik met pesten | Voor leerlingen

Als je erachter komt dat je iemand pest, kun je daarvan schrikken. Het is dan goed om te bedenken waarom je pest. Misschien denk je eerst dat het ligt aan degene die je pest, omdat je je ergert aan die persoon, of omdat je diegene onaardig vindt. Toch kan het heel goed zijn dat als je het gesprek aangaat met zo iemand, dat je diegene wel gewoon aardig vindt. Vraag jezelf daarom af waarom jij op deze manier reageert.

Pesten kan voortkomen uit onzekerheid. Bijvoorbeeld omdat het thuis niet zo goed gaat, omdat je graag populair wilt zijn, of omdat je ontevreden bent over jezelf. Het kan ook zijn dat je zelf bent gepest en dat je wilt voorkomen dat dat weer gebeurt. Iemand anders pesten geeft je dan een gevoel van macht, je voelt je tijdelijk even beter dan de ander en dus beter over jezelf.

Maar je overwint je onzekerheid dan niet. Laat je onzekerheid dus toe, leer ervan en probeer eraan te werken; zonder dat het ten koste gaat van een ander. Dat hoef je niet alleen te doen, het kan al helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Dan kun je er misschien ook samen achter komen wat je nodig hebt om ermee te stoppen.

 

VraagtekenVraag

Ik pest soms. Wat moet ik doen om te stoppen? Ik wil stoppen, maar ik kan het niet.

Wat moet ik dan doen?

– Erik, 15 jaar 

Antwoord

B​este Erik, Er is veel moed voor nodig om toe te geven dat je fouten hebt gemaakt en om hulp te vragen om je gedrag te veranderen. Pesten maakt deel uit van je verleden, maar het hoeft geen deel uit te maken van je toekomst. Het eerste dat je moet doen, is nadenken over waarom je anderen pest. Is er een deel van je leven waar je geen controle over hebt? Pest iemand je? Wat krijg je door iemand te pesten, en hoe kun je de dingen krijgen die je nodig hebt zonder anderen pijn te doen? Het klinkt alsof je begint te begrijpen dat pesten echt kwetsend kan zijn. Niemand verdient het om gepest te worden, hoe verschillend ze ook zijn van alle anderen, en je hoeft anderen niet te pesten om bij de groep te horen. Je hebt de macht om je gedrag te veranderen en je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn volwassenen in je leven die je willen helpen. Praat met een ouder, een leraar, een coach, een vertrouwenspersoon – elke volwassene die je vertrouwt – en leg uit dat je weet dat je in het verleden fouten hebt gemaakt, maar dat je je gedrag wilt veranderen. Bedenk hoe goed het zal voelen om te weten dat je het juiste doet. Je klasgenoten zullen herkennen dat je probeert je gedrag te veranderen, en dat zal een veel betere omgeving voor je creëren. Je zou echt trots moeten zijn dat je je pestgedrag herkent en stappen onderneemt om het te veranderen. Veel geluk!

 

Tips om te stoppen met pesten

  • Vraag om hulp! Bijvoorbeeld aan je ouders, vrienden, een leraar of sportcoach die je vertrouwt. Het is moeilijk om je gedrag te veranderen en het is helemaal niet erg om hier wat hulp bij te vragen.
  • Kijk naar de ander en denk na over of die persoon wat jij doet of zegt leuk of grappig vindt of niet. Twijfel je? Vraag de ander wat hij of zij ervan vindt.
  • Maak niet altijd alleen maar grapjes over één persoon. Een keer een grapje maken is niet zo erg, maar als het heel veel wordt, kan het gaan voelen als pesten.
  • Probeer aardig te blijven. Dan doen anderen ook aardig tegen jou. Als je door pesten ‘populair’ lijkt, is dat meer omdat mensen bang zijn om ook gepest te worden. Mensen vinden je veel leuker als jij zelf ook aardig doet.
  • Let op wat je op sociale media plaatst, of het nou over jezelf of over andere mensen gaat.
  • Je kan ook contact opnemen met deze organisaties in de chat, bellen of mailen. Zij helpen je graag met tips en adviezen om te stoppen met pesten. Bij deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken &  kijken naar een oplossing voor jouw situatie om te stoppen met pesten:

 

 

Waarom pesten mensen?

 

Niemand wordt geboren als een pestkop. Hoe kan het dan dat je het op school leuk vindt om anderen te pesten? Is het omdat je populair wilt zijn in de klas en de andere jongens en/of meiden wilt laten zien dat je stoer bent? Ben je zelf thuis gepest door een broer(tje) of zus(je)? Wil je dat ze tegen je opkijken? Of zelfs dat ze bang voor je zijn? Of pest je alleen in situaties waarbij je niet weet hoe je moet reageren? Om geen emoties te laten zien?

Belangrijk is dat je er nu mee wilt stoppen! Je vindt het niet meer leuk om andere kinderen pijn te doen, je voelt je er niet goed bij en hebt alleen nog maar negatieve gedachten. Je wilt dat kinderen je leuk vinden om wie je echt bent: een jongen die goed kan voetballen en gamen of een meisje dat heel goed kan paardrijden en heel creatief is. Maar ze zien en kennen jou helemaal niet zo, dus hoe stop je met pesten?

Deze keuze ligt helemaal bij jou!

Jij bent er ooit mee begonnen en kan het stoppen. Jij maakt zelf het verschil! 

Vraagteken

 

Vraag

Soms wil ik bij een bepaalde groep vrienden passen maar als ik erbij ben dan pest ik. Hoe kan ik stoppen met pesten en mijn vriendschap behouden?

– Paul, 15 jaar 

Antwoord

Beste Paul, Je zou trots op jezelf moeten zijn omdat je toegeeft dat je pestgedrag verkeerd is; dat is echt niet makkelijk om te doen. Zelfs sommige volwassenen hebben moeite om toe te geven wanneer ze iets verkeerd hebben gedaan. En het kan heel moeilijk zijn om weerstand te bieden aan groepsdruk. Er is moed voor nodig, en het is geweldig dat je dat wilt doen. Het beste wat je kunt doen is hulp vragen aan een volwassene die je vertrouwt. Dit kan een ouder, tante of oom, leraar, coach, APC, etc. zijn. Elke volwassene met wie je je veilig voelt om te praten, zal je kunnen helpen erachter te komen hoe je weerstand kunt bieden aan de druk van je vrienden om te pesten. Als je andere vrienden hebt die niet pesten, vraag hen dan ook om hulp. Je vrienden kunnen machtige supporters zijn. En onthoud: als je vrienden je onder druk proberen te zetten om iets te doen waarvan je weet dat het verkeerd is, zijn ze geen erg goede vrienden. Praten met een volwassene kan je helpen om te praten met je vrienden die pesten, en hen helpen hun gedrag te veranderen. Als ze zien dat je je anders gedraagt, realiseren ze zich misschien dat wat ze doen verkeerd is. Misschien merk je zelfs dat er andere vrienden in de groep zijn die zich onder druk gezet voelen om ook te pesten, Veel geluk!

 

Hanwe Chang | CN Buddy Network 2019 | Cartoon Network

 

Je kunt nog steeds populair zijn, maar dan door te laten zien dat het leuk is om met jou om te gaan, zonder vervelende opmerkingen of roddelen over anderen. Positief denken, over jezelf maar ook over anderen is heel belangrijk. Als je toch iets vervelends wilt zeggen, tel dan eerst in jezelf tot 10 en vraag je dan af of je nog steeds die opmerking wilt maken of dat het eigenlijk nergens op slaat.

Het kan ook zijn dat je alleen pest in situaties waarbij je niet weet hoe je moet reageren. Dat iemand jou (altijd) heel boos maakt en dat vervelend doen dan de enige mogelijkheid lijkt om jezelf te beschermen, te verdedigen. Je zou zo’n situatie achteraf kunnen bespreken met jouw juf, meester, leerkracht, mentor of ouders. Misschien hebben zij een oplossing voor je om de volgende keer op een andere, goede manier te reageren.

Je zult zien dat positief gedrag positieve reacties oplevert. 

Wat niet alleen jezelf maar ook degene die je pest(te) kan helpen, is dat je hem/haar zegt dat je niet weet waarom je hem pest(te), maar dat je ermee ophoudt en dat het je spijt. 

Doe wat goed is en STOP….. NU! 

 

 

 

Vraagteken

Vraag

Waarom pesten kinderen zo vaak? 

Ik kan dat niet begrijpen. Iedereen is toch gewoon goed zoals ze zijn?

– Cindy, 17 jaar

Antwoord

Beste Cindy, Kinderen pesten om allerlei redenen. Er is niet één reden waarom iemand pest of één soort persoon die pest. Sommige kinderen pesten omdat ze niet weten hoeveel pijn ze de ander echt kwetsen, of omdat ze denken dat ze er cool uitzien. Anderen vinden dat sommige kinderen het verdienen om gepest te worden omdat ze denken dat ze zwak of impopulair zijn. Soms probeert het kind dat pest, controle over iemand anders te krijgen omdat er andere dingen gaande zijn in hun leven waar ze geen controle over hebben. Veel kinderen die pesten, worden eigenlijk zelf ook gepest. Dit zijn niet de enige redenen waarom kinderen ervoor kiezen om te pesten, maar het zijn enkele van de meest voorkomende

De pester | CN Buddy Network | Cartoon Network Benelux

 

 

Wanneer ben ik aan het pesten?

Hoe kun je weten of je iemand aan het pesten bent? En wat kun je doen om ermee te stoppen? Denk na over hoe de ander op jou reageert: vindt hij of zij jouw opmerkingen of grapjes wel leuk? En zo niet, stel jezelf dan de vraag: waarom behandel ik die persoon dan wel zo, en hoe kan ik dat veranderen?

Een grapje of pesten?

Pesten begint vaak niet bewust. Je maakt misschien een grap die op een ander overkomt als gemeen of onaardig. Misschien maak je in jouw vriendengroep wel vaker dit soort opmerkingen, of gebruik je bepaalde (scheld)woorden. Of voelt een ruzie tussen jou en je broer(tje)/zusje) voor jou als een normale ruzie, die broers en zussen wel eens met elkaar hebben. Maar voor een ander voelt dit misschien anders dan voor jou. Denk dus goed na voordat je een opmerking maakt: kan die kwetsend zijn? Er is pas echt sprake van pesten als je weet dat je gedrag de ander kwetst of pijn doet, en je het toch blijft doen.

Let op hoe de ander reageert

Als je iets zegt of doet, kijk dan goed hoe de ander daarop reageert. Probeer je voor te stellen hoe het is om in hun schoenen te staan. Bij online pesten is het moeilijk te zien hoe iemand reageert. Dan zie je niet hoe iemand kijkt als hij of zij je berichtje leest of de foto ziet. Denk hier dus echt heel goed over na, en ga bewust om met sociale media en internet. En als iemand tegen je zegt dat hij of zij het niet leuk vindt wat je hebt gepost, gestuurd of gezegd, neem dat serieus. Verwijder je bericht en ga met elkaar in gesprek.

Bronnen NJI 

 

Vraagteken

Vraag

Hoe kun je pesten stoppen?

– Xander, 16 jaar 

Antwoord

Beste Xander, Hartelijk bedankt voor jouw vraag. Hier zijn enkele ideeën:

Voor de gepeste leerling...

Het eerste dat je moet onthouden, is dat het niet jouw schuld is als je gepest wordt. Niemand verdient het ooit om gepest te worden. Het kan ook helpen om een volwassene of een vriend te vertellen wat er aan de hand is. Veel kinderen die gepest worden, vertellen het aan niemand omdat ze bang zijn of omdat ze niet gezien willen worden als een 'kletsverhaal'. Maar de meeste volwassenen willen echt helpen, en je vrienden kunnen machtige supporters zijn. Het is ook belangrijk om voor jezelf op te komen. Boos worden of wraak nemen kan de situatie vaak escaleren en de zaken erger maken, maar dat betekent niet dat je gewoon moet negeren wat er met je gebeurt. Omring jezelf met mensen die om je geven en die voor je opkomen. En onthoud dat het pesten meer te maken heeft met de persoon die het doet dan met jou. Je verdient het niet om gepest te worden en je hebt het recht om je veilig te voelen op school.

Voor de omstanders .... 

De omstanders van pesten hebben een krachtige rol in de situatie. Het belangrijkste om te doen is niet mee te doen aan het pesten door te lachen of het pesten van de leerling te steunen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat er veel manieren zijn waarop je kunt helpen en op een manier die voor jou veilig voelt. De meest effectieve manier om een pestsituatie te stoppen, is steun te betuigen aan de gepeste leerling. Je kunt dit doen door met ze te praten, ze te vertellen dat wat er met ze is gebeurd niet oké is, of door ze uit te nodigen om met je mee te doen aan een activiteit. Door deze student eraan te herinneren dat hij of zij niet alleen is, kun je een enorm verschil maken. Omstanders kunnen ook helpen door het aan een volwassene te vertellen, aangezien de gepeste leerling zich misschien niet klaar voelt om het zelf te doen. Onderzoek toont aan dat de meeste pestsituaties stoppen wanneer een leeftijdsgenoot iets doet. Dit betekent niet altijd dat je de leerling die pest direct confronteert. Je kunt op veel verschillende manieren je steun betuigen aan het doelwit, maar het is belangrijk om ze te laten weten dat ze niet alleen zijn.

Als de klasgenoten / omstanders (PEER pressure group) ingrijpen bij pesten dan stopt het pesten in 10 seconden in 57% van de gevallen.

Voor leerlingen die pesten...

Voor veel studenten die pestgedrag vertonen, is er iets anders aan de hand in hun leven waardoor ze uithalen naar andere studenten. En velen worden zelf gepest. Dat maakt hun acties en gedrag helemaal niet oké, maar het is belangrijk om te onthouden dat de leerling die pest ook hulp nodig heeft. Het beste wat studenten die pesten kunnen doen, is hulp krijgen van ouders, leraren of andere volwassenen om te proberen betere manieren te vinden om met anderen om te gaan.