Ik word gepest door mijn broer of zus | Stop Pesten NU

084-8340086

Ik word gepest door mijn broer of zus

Aan de ontvangende kant zijn van pesten door een broer of zus kan buitengewoon moeilijk zijn om mee om te gaan. Het wordt door andere gezinsleden vaak afgedaan als 'rivaliteit tussen broers en zussen' of gewoon 'geklets', wat het moeilijk kan maken om enige steun te krijgen. Bovendien vindt het vaak plaats in uw ouderlijk huis – een omgeving die een 'veilige ruimte' zou moeten zijn. Het is ook een omgeving waar je veel tijd doorbrengt, dus het kan moeilijk zijn om aan de kwelling te ontsnappen.

- Nederlandse vertaling , Google translate -

WAT KAN IK DOEN?

We weten dat veel jonge mensen op een gegeven moment gepest kunnen worden door een broer of zus. Een broer of zus is een broer of zus. Pesten tussen broers en zussen wordt vaak genegeerd omdat ouders misschien gewoon zeggen dat het bij het opgroeien hoort als broers en zussen ruzie maken. Dit kan echter ernstig worden en in pesten veranderen.

Als je wordt gepest door een broer of zus, kun je hier met een digitale mentor op onze online ondersteuningscommunity praten . 

HIER ZIJN ZES DINGEN DIE JE KUNT DOEN ALS JE GEPEST WORDT DOOR EEN BROER OF ZUS

1. Vertel het aan je ouders op opvoeders en vraag aan hun om je hiermee te helpen

Vertrouw eerst en vooral je ouders of voogden toe. Als je het gevoel hebt dat ze afwijzend zijn, verzeker ze dan dat dit meer is dan alleen 'geklets' of 'rivaliteit' tussen broers en zussen. Wees eerlijk tegen hen, vertel hen hoe het pesten een negatieve invloed heeft op je leven.

Het kan nuttig zijn om tegen hen te zeggen dat je weet dat broers en zussen vaak ruzie maken en veel ruzie maken, maar dat dit nu pesten is geworden en dat het moet stoppen. U kunt dit uitleggen door te zeggen welke invloed het pesten op u heeft.

Het kan je ouders helpen om jou en je broer of zus bij elkaar te krijgen om over het pesten te praten en het te stoppen. Dit wordt een bemiddeling genoemd, dit kan eng zijn, maar is vaak ongelooflijk krachtig; het is in wezen een face-to-face gesprek tussen jou en je broer of zus in een gecontroleerde, gelijkwaardige omgeving.

Als je merkt dat je ouders/verzorgers niet reageren als het gaat om tussenbeide komen, kijk dan of er een ander vertrouwd familielid is dat je hierover kunt benaderen.

2. Praat met je broer of zus over het pesten 

Als je denkt dat het een veilige en gepaste actie is om te ondernemen, probeer dan misschien met je broer of zus te praten. Denk eraan om het gedrag aan te vechten, niet de persoon – in plaats van hen te beschuldigen een 'pestkop' te zijn, leg uit waarom hun gedrag of woorden je van streek hebben gemaakt. In plaats van te zeggen 'je maakt me van streek', kun je bijvoorbeeld zeggen 'wat je zei/deed maakte me van streek'.

Het is belangrijk om hier kalm te blijven om ruzie te vermijden.

3. Geef jezef niet de schuld van het pesten

Onthoud dat het altijd de persoon is die pest, en niet jij  – zelfs als de persoon die jou pest een familie van jou is.

Het is op geen enkele manier jouw schuld; mensen worden niet gepest vanwege hun seksualiteit, genderidentiteit, ras, uiterlijk, handicap of enige andere unieke factor; het komt door de houding ten opzichte van de factor. Het enige dat je kunt veranderen, is je houding – je bent perfect zoals je bent.

Jij hoeft niet te veranderen, de andere persoon moet zijn houding en acties veranderen.

4. Probeer tijd zonder je broef of zus door te brengen 

Het kan moeilijk zijn als je samenwoont, maar probeer een plek in je huis te vinden waar je even weg bent van je broer of zus. Als je aparte slaapkamers hebt, doe dan je deur op slot en praat met je ouders/verzorgers en broers en zussen over waarom je de behoefte voelt om dit te doen, zodat ze je acties en redenen begrijpen.

Ruimte hebben om te ontspannen, jezelf te zijn, jezelf wat zelfzorg te geven en geen last te hebben van pesten is zo belangrijk om je te helpen je beter te voelen over de situatie en te verwerken wat er gebeurt.

Als je dit thuis niet kunt implementeren, zoek dan naar plaatselijke jeugdclubs waar je lid van kunt worden of spreek met een vertrouwd, familielid of vriend in het verlengde van je jeugd en kijk of je meer tijd bij hen thuis kunt doorbrengen. Je kunt ook een leraar in vertrouwen nemen, die dan met je ouders/verzorgers kan praten over wat je ervaart en kan helpen bij het vinden van een oplossing.

5. Krijg steun van anderen 

Gepest worden is voor velen een vreselijke ervaring, maar veel mensen die gepest worden ontsnappen eraan als ze naar huis gaan. Als je echter thuis gepest wordt, heb je misschien het gevoel dat je niet kunt ontsnappen.

Deze stress kan gevolgen hebben voor alle aspecten van je leven, waaronder je mentale welzijn, het vermogen om met anderen te communiceren, prestaties op school, zelfrespect en zelfvertrouwen.

Het is belangrijk om steun van anderen te krijgen om u te helpen wanneer u zich neerslachtig voelt of niet in staat bent om ermee om te gaan. Deze steun kan van veel mensen komen, zoals een leraar, een vriend of iemand van Ditch the Label. Wij kunnen u vooruit helpen en u een veilige ruimte geven om over dit alles te praten .

We hebben ook een heel eenvoudige oefening beschikbaar op onze website genaamd Stress Reprogramming , die je alleen of met iemand anders in ongeveer 30 minuten kunt doen. De oefening zal je helpen om anders naar stress te kijken en hopelijk helpt het je op je reis vooruit. 

6. Zorg goed voor jezelf

Het is belangrijk om in deze tijd voor uw gezondheid en geestelijk welzijn te zorgen. Een uitgebalanceerd dieet volgen, sporten, goed slapen, ontspannen en tijd doorbrengen met vrienden en familie kan bijvoorbeeld uw lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren.

Naast het vinden van een ondersteuningssysteem, moet je ervoor zorgen dat je ook voor jezelf zorgt.

Vermindering van stress verhoogt uw helderheid van visie, waardoor u moeilijke situaties beter kunt analyseren, waardoor ze veel gemakkelijker te hanteren zijn. We raden u ook aan om emotionele en mentale steun te zoeken bij een huisarts, therapeut of hulpverlener.

 

Bron