Ik word gepest | Hoe ga ik hiermee om | Kenniscentrum Pesten

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Ik word gepest | Hoe ga ik hiermee om | Kenniscentrum Pesten

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar durf voor jezelf op te komen en zeg tegen de pester(s) wat je ervan vindt. Waarom ze jou ook pesten, jij bent zoals je bent en je vindt het niet ok wat er tegen je gezegd of wat er met je gedaan wordt! Jij zegt: STOP PESTEN NU!

En als het toch doorgaat, praat! Laat mensen om je heen en die je vertrouwt (jouw ouders, juf, meester, leerkracht, mentor, vriend/vriendin of zelfs de kindertelefoon) weten dat er iets aan de hand is. Dat ze vervelend tegen je doen, je slaan/schoppen, over je praten/appen of zelfs helemaal negeren. Praten over pesten is nooit, maar dan ook nooit klikken! Jij wilt alleen maar dat het vervelende gedrag stopt, je zoekt naar een oplossing en dat is alleen maar goed!

Als het kan, zorg er in ieder geval voor dat je niet alleen met de pester(s) bent. Dan kun je jezelf sneller ‘klein’ voelen (het slachtoffer) en dat geeft de pester(s) alleen maar meer macht. En dat gun je hem/haar niet. 

Wat ook heel belangrijk is: ga iets doen wat je leuk vindt. Gamen, dansen, sporten, tekenen, schrijven of skaten. Blijf niet met een vervelend gevoel zitten, maar draai het om naar iets positiefs.

Video: Waarom pest een pester?

Waarom pest een pester?

VraagtekenVraag

Hoe weet je of iemand een echte vriend is?

– Robin, 12 jaar 

Antwoord

Beste Robin, Het kan soms moeilijk zijn om te weten wie een echte vriend is. Zelfs volwassenen hebben hier soms moeite mee! Een echte vriend kan veel dingen zijn. Ze kunnen degene zijn die je een goed gevoel over jezelf geeft, die zich verontschuldigt als ze je gevoelens kwetsen, en bij wie je je veilig voelt. Een echte vriend is iemand die niet met opzet je gevoelens of je lichaam wil kwetsen, je bang wil maken of intimideren, of je een slecht gevoel over zichzelf wil geven. Een echte vriend is vaak de persoon die je leuk vindt om wie je bent, en niet probeert je te veranderen. Een echte vriend is iemand die je een gelukkig, veilig en zelfverzekerd gevoel geeft!

 

Een gedichtje (bron: De Kindertelefoon:

Alles wat ik deed was verkeerd.
compleet genegeerd.
Uitgescholden en uitgelachen iedere dag.
Nog steeds van slag.
Bang voor herhaling iedere dag weer.
Die angst dat het terugkomt keer op keer.
Het is vallen en opstaan.
Je moet vechten en doorgaan.

'Praten over pesten is supermoeilijk': dit is waarom - RTL NIEUWS

Praat erover

Dat is moeilijk en spannend. Maar als je het niet vertelt kan niemand je helpen om het pesten te stoppen.

 • Schrijf eerst op wat je wilt vertellen.
 • Kies iemand uit die je vertrouwt.
 • Ga naar die persoon toe en zeg “Hallo, ik wil iets belangrijks vertellen. Heeft u even tijd?”
 • Vertel dan waar je mee zit. Leg uit wat er gebeurt.
 • Vertel hoe je je voelt. Ben je bang, boos of verdrietig?
 • Je hoeft niet alles te vertellen. Alleen wat jij wilt zeggen.
 • Bepaal zelf wat er daarna gebeurt en zeg dat duidelijk. Bijvoorbeeld dat je nog een keer wil praten, dat je hulp wilt of dat diegene met je meegaat om het aan iemand anders te vertellen.
 • Durf je er echt met niemand over te praten? Schrijf dan op een briefje dat je wordt gepest en geef het aan iemand die je vertrouwt.
 • Weet je niet bij wie je terecht kunt? Bekijk dan Bij wie kan ik terecht?

Een belangrijke les voor ieder kind en zelfs voor sommige volwassenen:

 • Laat niemand ervoor zorgen dat jij je onzeker voelt over jezelf of minder waard bent dan iemand anders. 
 • Jij bent goed zoals je bent en zeker de moeite waard om te leren kennen!
 • Als anderen dat niet vinden, jammer dan, dat is hun pech. Hou aan die gedachte vast.

 

Vraag 

Waarom pesten kinderen mij vooral in de pauze? 

Ik heb op vijf verschillende scholen gezeten en op de derde school waar ik naar toe ging, sloegen de kinderen mij met stokken. De school waar ik nu naartoe ga schelden de kinderen mij elke dag uit. Mijn vriend zegt dat de leraren zullen helpen om het pesten te stoppen, maar ik denk het niet.

– Giovanni, 17 jaar 

Antwoord

Beste Giovanni, 

Het spijt me zo te horen dat je gepest wordt op school. Het eerste wat ik wil dat je weet, is dat het niet jouw schuld is. Pesten kan iedereen overkomen.

Om je eerste vraag te beantwoorden: kinderen pesten om allerlei redenen. Er is niet één reden waarom iemand pest of één soort persoon die pest. Sommige kinderen pesten omdat ze niet weten hoeveel pijn ze de ander echt kwetsen, of omdat ze denken dat ze er cool uitzien. Anderen vinden dat sommige kinderen het verdienen om gepest te worden omdat ze denken dat ze zwak of impopulair zijn. Soms probeert het kind dat pest, controle over iemand anders te krijgen omdat er andere dingen gaande zijn in hun leven waar ze geen controle over hebben. Veel kinderen die pesten, worden eigenlijk zelf ook gepest. Dit zijn niet de enige redenen waarom kinderen ervoor kiezen om te pesten, maar het zijn enkele van de meest voorkomende. Pesten gebeurt vaak op plaatsen waar niet veel volwassenen in de buurt zijn, wat misschien de reden is waarom het vaak in de pauzes gebeurt.

Je vriend heeft gelijk, leraren kunnen een grote hulp zijn om het pesten te laten stoppen. Probeer je leraar te vertellen wat er elke dag gebeurd, en als het niet helpt, probeer dan met de Anti Pest Coördinator of met de Kindertelefoon te praten. Je moet ook je ouders vertellen wat er aan de hand is.

 

Kom voor jezelf op

De kinderen die jou pesten kunnen van alles zeggen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze gelijk hebben!

 • Kruip niet in een hoekje, maar loop, sta en zit rechtop. Zo laat je zien dat je sterk bent.
 • Zeg duidelijk: ‘Ik vind het niet leuk wat jij doet, hou er mee op!’ Loop daarna rustig weg.
 • Je kunt ook proberen om het pesten te negeren.

 

► Probeer ook met een harde/stoere stem te praten. Hier kan je goed mee oefenen.

► Hoe meer jij oefent hoe makkelijker alles wordt.

► Kruip niet in een hoekje, maar loop, sta en zit rechtop. Zo laat je zien dat je sterk bent.

► Zeg duidelijk: ‘Ik vind het niet leuk wat jij doet, hou er mee op!’ Loop daarna rustig weg.

► Je kunt ook proberen om het pesten te negeren.

► De kinderen die jou pesten kunnen van alles zeggen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze gelijk hebben!

 

VraagtekenVraag 

Ik word elke dag in de bus gepest als ik naar school ga

Kinderen gooien potloden naar me of stelen mijn lunch en gooien het rond. De buschauffeur hoort het niet en ziet het niet. Ik vertelde het aan mijn moeder en zij zei dat ik gewoon weg moest blijven van de pestkoppen. Maar dat kan niet! Ik woon in een klein dorp en wij moeten allemaal met dezelfde bus naar school. Vandaag vertelde ik mijn moeder dat ik ziek was omdat ik niet met de bus wilde. Ik was niet echt ziek. Ik hou van school, maar ik haat de bus! Ik weet niet wat ik moet doen.

- Stein, 11 jaar 

Antwoord 

Beste Stein, Veel kinderen worden gepest in de bus onderweg naar school. Maar het klopt niet! Elk kind moet op weg naar school in de bus, trein of metro kunnen rijden en veilig zijn. Vertel het eens aan de buschauffeur. Dan kun je misschien bij de chauffeur gaan zitten zodat deze kan horen wat er aan de hand is. De kinderen kunnen je niet pesten als de buschauffeur alles kan horen en zien. Probeer ook met je moeder te praten. Het klinkt alsof ze wil helpen, maar het niet helemaal snapt. Vertel haar dat het heel moeilijk is om weg te blijven van die kinderen in de bus omdat jullie allemaal naar dezelfde school moeten. Wees dapper en vraag opnieuw om hulp totdat je die krijgt. Niemand mag gepest worden in de bus, metro of trein onderweg naar school!

 

Beloof mij 1 ding: Praat erover

►  Dat is moeilijk en spannend. Maar als je het niet vertelt kan niemand je helpen om het pesten te stoppen.

► Schrijf eerst op wat je wilt vertellen. Kies iemand uit die je vertrouwt.

► Ga naar die persoon toe en zeg “Hallo, ik wil iets belangrijks vertellen. Heeft u even tijd?”

► Vertel dan waar je mee zit. Leg uit wat er gebeurt. Vertel hoe je je voelt. Ben je bang, boos of verdrietig? Je hoeft niet alles te vertellen. Alleen wat jij wilt zeggen.

► Bepaal zelf wat er daarna gebeurt en zeg dat duidelijk.

► Bijvoorbeeld dat je nog een keer wil praten, dat je hulp wilt of dat diegene met je meegaat om het aan iemand anders te vertellen.

► Durf je er echt met niemand over te praten? Schrijf dan op een briefje dat je wordt gepest en geef het aan iemand die je vertrouwt.

Praat er alsjeblief over met iemand die jij vertrouwt. Je opa, oma, een buurvrouw, je ouders of juf. Het maakt niet uit wie. Je kan ook bijvoorbeeld gratis bellen met de Kindertelefoon of ga naar de website van de Kindertelefoon om te chatten. Samen kan je bedenken wat je kan gaan doen.

Denk niet: Als ik niks zeg dan stopt het vanzelf, want het stopt niet vanzelf.

 

Beloof je mij hulp te gaan vragen en gaan zoeken?

Ik geef om jou!

Ik ben zelf vroeger ook gepest dus ik weet hoe jij je voelt en ik wil graag dat jij weet dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.

Misschien denk je soms, "niemand vindt mij leuk", of "iedereen vindt mij stom". Maar dat is NIET WAAR! Wij vinden jou leuk! Jij bent precties goed zoals jij bent! Misschien zie jij dit zelf nog niet, maar geloof ons...

Jij bent het waard!!!Jij bent een heel mooi en bijzonder iemand!

Blijf dromen, blijf dingen doen waar jij blij van wordt of waar jij goed in bent. Laat niemand je wijs maken, dat je iets niet kunt, of dat je niet goed genoeg bent. Pesters zijn onzeker. Zij zijn jaloers op jou. Nu horen wij jou denken: "Jaloers op mij? Dat kan toch niet? Waarop dan?". Misschien weet je nu nog niet waar ze jaloers op zijn, maar geloof ons, dit ga je nog wel ontdekken als je ouder wordt. Iemand die ECHT zelfvertrouwen heeft pest namelijk niet! Die vindt zichzelf en ook anderen goed. Alleen mensen die onzeker zijn pesten anderen of doen met de pesters mee. Je bent niet de enige die gepest is of wordt. Heel veel bekende personen zijn vroeger gepest! Maar er zijn een aantal dingen die jij kan doen zodat het pesten bij jou stopt!

Geef jezelf NOOIT de schuld. Het is NOOIT jouw fout als je gepest wordt Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt.

 

Hulp of advies nodig bij jouw situatie of vraag?

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.  Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt! 

Bel, chat of mail over Pesten of Online Pesten voor hulp met onderstaande organisaties 

Misschien wil je het liefst het pesten zo snel mogelijk vergeten, er niet meer aan denken en er niet over praten. Dat is begrijpelijk. Maar het pesten houdt meestal niet op als niemand er iets over weet. Ook als je niet meer gepest wordt of zelf niet meer pest, kun je nog last hebben van de gevolgen. Dat is heel normaal. Maar hoe ga je daarmee om? En praten over pesten, hoe doe je dat eigenlijk. 

Waarom is het zo moeilijk (ook voor volwassenen) om hardop te zeggen dat je gepest wordt? Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit, zie video.  Zie ook de YouTube afspeellijst 'Tips als je gepest wordt'

Zij zijn er voor jou!

 

 

 

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Pesten

  Overzicht organisaties die jou kunnen helpen 

→ klik hier → Pesten

 

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Cyberpesten - Online Pesten 

 Overzicht organisaties die jou kunnen helpen

 klik hier  Online Pesten  Cyberpesten 

(sexting, victim blaming, sextortion, shaming, afpersing met naaktfoto of video) 

 

 

VraagtekenVraag

Als een klasgenoot telkens gemeen doet maar mij er telkens de schuld van geeft?

Wat moet ik dan doen?

– Anne-Marie, 15 jaar 

Antwoord

Beste Anne-Marie, Het klinkt alsof je te maken hebt met een lastige situatie. Het eerste wat ik denk dat je moet doen, is een leraar vertellen wat er aan de hand is. Zorg ervoor dat ze jouw kant van het verhaal kennen. En onthoud dat als je gepest wordt, het nooit jouw schuld is. Je hebt niets gedaan om slecht behandeld te worden.

 

Tips bij online pesten

Word je buitengesloten op WhatsApp? Krijg je altijd vervelende reacties op Instagram of Facebook? Bekijk dan dit filmpje met tips over wat je zelf kunt doen tegen cyberpesten. Lees ook deze link

Je kunt zelf veel dingen doen om te zorgen dat je niet online wordt gepest. Bekijk onze tips: Hoe kan ik cyberpesten voorkomen?

 

Breng snel een bezoekje aan ...


► Kenniscentrum Pesten 
- - - - - - - - - 
► Kenniscentrum Online pesten ~ Cyberpesten
- - - - - - - - - 
► Kennisbank ~ Inclusief Downloadcentrum
- - - - - - - - - 
► Lesideëen & Lesmaterialen ~ Pesten & Online Pesten
- - - - - - - - - 
► Dag tegen Pesten ~ Landelijk, Jaarlijks 19 april
- - - - - - - - - 
► Week tegen Pesten ~ Nationaal & Internationaal 

- - - - - - - - -