Ik word gepest | Hoe ga ik hiermee om | Kenniscentrum Pesten

084-8340086

Ik word gepest | Hoe ga ik hiermee om | Kenniscentrum Pesten

Ik begrijp dat het moeilijk kan zijn om hardop te zeggen dat je gepest wordt, zelfs voor volwassenen. Maar ik wil je graag helpen door je meer informatie en tips te geven over hoe je hiermee om kunt gaan. Bekijk de video waarin ik uitleg waarom het zo moeilijk is om over pesten te praten en bekijk deze YouTube afspeellijst 'Tips als je gepest wordt'.

Don

Dit bericht is voor jou!

Lieve vriend, Lieve vriendin,

Ik ben vroeger zelf gepest en ik wil je graag een aantal dingen vertellen die ik vroeger zelf niet wist waardoor ik altijd dacht dat het mijn fout of mijn schuld was dat ik gepest werd. Nu ik volwassen ben weet ik dat dit niet waar is en dat het nooit je eigen schuld is als je gepest wordt. 

Als je gepest wordt, kan het soms moeilijk zijn om ermee om te gaan. Misschien wil je het liefst snel vergeten en er niet meer over praten. Maar houd er rekening mee dat pesten vaak niet vanzelf stopt en dat je er zelf last van kunt blijven houden. Dat is heel normaal, maar er zijn manieren om ermee om te gaan. 

Pesten kan namelijk heel vervelend en eng zijn, maar onthoud dat je er niet alleen voor staat. Er zijn mensen die je kunnen helpen om het te stoppen. Als je er niet over praat, kan niemand je helpen. Schrijf daarom op wat je wilt zeggen en kies iemand uit die je vertrouwt. Ga naar die persoon toe en vraag of die even tijd heeft om naar je te luisteren. Vertel wat er gebeurt, hoe je je voelt en wat je wilt dat er gebeurt. Misschien wil je nog een keer praten, hulp krijgen of dat diegene met je meegaat om het aan iemand anders te vertellen. Durf je er echt niet over te praten? Schrijf het op en geef het aan iemand die je vertrouwt.

Beloof jezelf en mij, dat je hulp gaat vragen en zoekt. Je hoeft het niet alleen te doen, want er zijn mensen die om je geven en je willen helpen. Weet dat je niet stom bent. Jij bent bijzonder en precies goed zoals je bent! Laat niemand je anders vertellen. Pesters zijn vaak zelf onzeker en jaloers op jou. Geef jezelf nooit de schuld van het pesten, want het is nooit jouw fout.

Ik wil je graag iets vertellen dat heel belangrijk is: jij bent waardevol en bijzonder, precies zoals je bent. Het maakt niet uit wat anderen tegen je zeggen of wat ze van je vinden. Jij bent goed genoeg zoals je bent, en niemand heeft het recht om je te kleineren of te pesten. Ik begrijp dat het moeilijk is als je gepest wordt en dat het je verdrietig, boos of bang kan maken en dat is heel normaal. Het kan je ook doen twijfelen aan jezelf, en je afvragen of je wel leuk genoeg bent, of dat er iets mis met je is. Maar weet dat dit niet waar is! Als je gepest wordt, is het belangrijk om erover te praten. Het kan moeilijk zijn om dat te doen, maar er zijn mensen die naar je willen luisteren en je willen helpen

Onthoud dat je niet alleen bent. Veel mensen worden gepest, en het is nooit jouw schuld. Je verdient het om gerespecteerd en behandeld te worden met vriendelijkheid en liefde. Dus als iemand je pest, weet dan dat het niet aan jou ligt en dat je hulp kunt vragen.

Lieve groeten, Patricia Bolwerk, Directeur Stop Pesten Nu

 

Juf of Meester zeggen soms: 'Je bent nu oud genoeg om pesten zelf te stoppen'. Maar dat kan niet!

Het kan heel frustrerend zijn als mensen tegen je zeggen dat je oud en wijs genoeg bent om pesten zelf te stoppen. Het is namelijk helemaal niet makkelijk om pesten in je eentje te stoppen, hoe oud of wijs je ook bent. Vaak zijn er namelijk meerdere pesters en hebben ze zelfs een groepje 'meelopers' om zich heen. Dat maakt het erg lastig om in je eentje tegen ze op te boksen. Dus als iemand tegen je zegt dat je pesten zelf moet stoppen, vertel ze dan dat Stichting Stop Pesten Nu jou heeft verteld dat dit niet zo makkelijk is en dat jij hun hulp daarbij nodig hebt. En dat is helemaal niet erg! Het is juist goed om hulp te zoeken als je gepest wordt. Praat erover met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, je leraar, je mentor of een goede vriend of vriendin. Samen kunnen jullie dan bedenken wat je het beste kunt doen om het pesten te stoppen. Onthoud dat je er niet alleen voor staat en dat het niet aan jou ligt dat je gepest wordt. Je bent goed zoals je bent en je verdient het niet om gepest te worden.

 

Hulp

Chat of bel met de Kindertelefoon voor tips, hulp of advies

of bij de Kindertelefoon (daar kan je tot je 25ste jaar mee bellen of chatten) ...

  • Jongerenchat, chat met leeftijdsgenoten van (ongeveer) jouw leeftijd in de jongerenchat (12 tot 18 jaar)?  

Ben je tussen de 12 en de 18 jaar en chat je liever met iemand van (ongeveer) je eigen leeftijd? Dan kun je kiezen voor de jongerenchat: dit zijn jonge vrijwilligers tussen de 16 en 18 jaar. Zij kunnen in een gesprek ook hun eigen ervaring en mening met je delen, maar alleen als jij dat fijn vindt. De jongerenchat is elke dag van 18:00 uur tot 21:00 uur bereikbaar. Goed nieuws: de jongerenchat is nu ook in het weekend geopend! Klik op ondestaande afbeelding of klik hier.

  • Chatten met terugkomchat (8 tot 18 jaar)

Je kunt nu ook kiezen voor de terugkomchat. Denk jij dat één gesprek misschien te weinig is voor wat jij aan ons wilt vertellen? Misschien word je gepest, wil je stoppen met het pesten van anderen, twijfel je of je op jongens of meisjes valt of voel je je niet veilig thuis. Bij de terugkomchat (klik op ondestaande afbeelding of klik hier) vertel je ons in twee of drie gesprekken wat jou bezighoudt - zonder opnieuw je verhaal te vertellen. Wij denken met je mee en vinden niks gek. De terugkomchat is elke maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 18:00 uur en 20:00 uur en op zaterdag en zondag tussen 14:00 uur en 16:00 uur.

  • Forum over pesten (12 tot 18 jaar)

Ben je tussen de 12 en 18 jaar en wil je graag ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten? Dat kan veilig op het forum van De Kindertelefoon, zie ook de video 'Zo werkt het forum van de Kindertelefoon'. Ga naar het Forum.

 

 

Dit zijn een paar tips om te proberen om voor jezelf op te komen

 

Het kan heel moeilijk zijn, maar het is belangrijk dat je voor jezelf opkomt en zegt tegen de pester(s) wat je ervan vindt

Ongeacht waarom ze jou pesten, jij bent wie je bent en het is niet oké wat er tegen je gezegd of gedaan wordt! Als het pesten toch doorgaat, praat erover! Vertel het aan mensen om je heen die je vertrouwt, zoals je ouders, juf, meester, leerkracht, mentor, vriend of vriendin. Je kan ook bellen en chatten met de  Kindertelefoon

► Het is nooit klikken om over pesten te praten, dit is melden! Je wilt alleen dat het vervelende gedrag stopt en samen zoeken jullie naar een oplossing. Dat is alleen maar goed! 

► Probeer ervoor te zorgen dat je niet alleen bent met de pester(s), als dat kan. Als je alleen bent, kan je jezelf sneller ‘klein’ voelen en dat geeft de pester(s) alleen maar meer macht. Dat wil je niet. 

► Onthoud dat de pester fout zit, niet jij! Geloof in jezelf en laat niet toe dat iemand anders jouw zelfvertrouwen breekt.

► Wees duidelijk en assertief als je tegen de pester spreekt. Probeer met een harde/stoere stem te praten en zeg duidelijk: "Stop met wat je doet, ik vind het niet leuk." Loop daarna rustig weg.

► Kruip niet in een hoekje, maar sta of zit rechtop. Dit laat zien dat je sterk en zelfverzekerd bent.

► Probeer het pesten te negeren en focus op iets positiefs. Zoek bijvoorbeeld afleiding door met vrienden te spelen of door je op een hobby te concentreren.

► Praat met een volwassene die je vertrouwt, zoals je ouders, leraar of een andere vertrouwenspersoon. Zij kunnen je helpen om het pesten te stoppen.

► Zoek steun bij vrienden en familie. Het kan ook helpen om lid te worden van een club of groep waar je nieuwe vrienden kunt maken.

► Onthoud dat je niet alleen bent. Er zijn veel mensen die je willen helpen en er voor je zijn. Blijf positief en geloof in jezelf. Je verdient respect en niemand heeft het recht om je te pesten.

 

 

 

VraagtekenVraag

Hoe weet je of iemand een echte vriend is?

– Robin, 12 jaar 

Antwoord

Beste Robin, Het kan soms moeilijk zijn om te weten wie een echte vriend is. Zelfs volwassenen hebben hier soms moeite mee! Een echte vriend kan veel dingen zijn. Ze kunnen degene zijn die je een goed gevoel over jezelf geeft, die zich verontschuldigt als ze je gevoelens kwetsen, en bij wie je je veilig voelt. Een echte vriend is iemand die niet met opzet je gevoelens of je lichaam wil kwetsen, je bang wil maken of intimideren, of je een slecht gevoel over zichzelf wil geven. Een echte vriend is vaak de persoon die je leuk vindt om wie je bent, en niet probeert je te veranderen. Een echte vriend is iemand die je een gelukkig, veilig en zelfverzekerd gevoel geeft!

 

 

Vraag 

Vraagteken

Waarom pesten kinderen mij vooral in de pauze? 

Ik heb op vijf verschillende scholen gezeten en op de derde school waar ik naar toe ging, sloegen de kinderen mij met stokken. De school waar ik nu naartoe ga schelden de kinderen mij elke dag uit. Mijn vriend zegt dat de leraren zullen helpen om het pesten te stoppen, maar ik denk het niet.

– Giovanni, 17 jaar 

Antwoord

Beste Giovanni, 

Het spijt me zo te horen dat je gepest wordt op school. Het eerste wat ik wil dat je weet, is dat het niet jouw schuld is. Pesten kan iedereen overkomen.

Om je eerste vraag te beantwoorden: kinderen pesten om allerlei redenen. Er is niet één reden waarom iemand pest of één soort persoon die pest. Sommige kinderen pesten omdat ze niet weten hoeveel pijn ze de ander echt kwetsen, of omdat ze denken dat ze er cool uitzien. Anderen vinden dat sommige kinderen het verdienen om gepest te worden omdat ze denken dat ze zwak of impopulair zijn. Soms probeert het kind dat pest, controle over iemand anders te krijgen omdat er andere dingen gaande zijn in hun leven waar ze geen controle over hebben. Veel kinderen die pesten, worden eigenlijk zelf ook gepest. Dit zijn niet de enige redenen waarom kinderen ervoor kiezen om te pesten, maar het zijn enkele van de meest voorkomende. Pesten gebeurt vaak op plaatsen waar niet veel volwassenen in de buurt zijn, wat misschien de reden is waarom het vaak in de pauzes gebeurt.

Je vriend heeft gelijk, leraren kunnen een grote hulp zijn om het pesten te laten stoppen. Probeer je leraar te vertellen wat er elke dag gebeurd, en als het niet helpt, probeer dan met de Anti Pest Coördinator of met de Kindertelefoon te praten. Je moet ook je ouders vertellen wat er aan de hand is.

 

 

VraagtekenVraag 

Ik word elke dag in de bus gepest als ik naar school ga

Kinderen gooien potloden naar me of stelen mijn lunch en gooien het rond. De buschauffeur hoort het niet en ziet het niet. Ik vertelde het aan mijn moeder en zij zei dat ik gewoon weg moest blijven van de pestkoppen. Maar dat kan niet! Ik woon in een klein dorp en wij moeten allemaal met dezelfde bus naar school. Vandaag vertelde ik mijn moeder dat ik ziek was omdat ik niet met de bus wilde. Ik was niet echt ziek. Ik hou van school, maar ik haat de bus! Ik weet niet wat ik moet doen.

- Stein, 11 jaar 

Antwoord 

Beste Stein, Veel kinderen worden gepest in de bus onderweg naar school. Maar het klopt niet! Elk kind moet op weg naar school in de bus, trein of metro kunnen rijden en veilig zijn. Vertel het eens aan de buschauffeur. Dan kun je misschien bij de chauffeur gaan zitten zodat deze kan horen wat er aan de hand is. De kinderen kunnen je niet pesten als de buschauffeur alles kan horen en zien. Probeer ook met je moeder te praten. Het klinkt alsof ze wil helpen, maar het niet helemaal snapt. Vertel haar dat het heel moeilijk is om weg te blijven van die kinderen in de bus omdat jullie allemaal naar dezelfde school moeten. Wees dapper en vraag opnieuw om hulp totdat je die krijgt. Niemand mag gepest worden in de bus, metro of trein onderweg naar school!

 

VraagtekenVraag

Als een klasgenoot telkens gemeen doet maar mij er telkens de schuld van geeft?

Wat moet ik dan doen?

– Anne-Marie, 15 jaar 

Antwoord

Beste Anne-Marie, Het klinkt alsof je te maken hebt met een lastige situatie. Het eerste wat ik denk dat je moet doen, is een leraar vertellen wat er aan de hand is. Zorg ervoor dat ze jouw kant van het verhaal kennen. En onthoud dat als je gepest wordt, het nooit jouw schuld is. Je hebt niets gedaan om slecht behandeld te worden.