Inspiratietips voor woonzorgcentra en verpleeghuizen voor de landelijke dag tegen pesten 2023 | Stop Pesten NU

Inspiratietips voor woonzorgcentra en verpleeghuizen voor de landelijke dag tegen pesten 2023

  1. Organiseer een oranje dag en vraag alle medewerkers, bewoners en bezoekers om iets oranjes te dragen. Dit kan bijvoorbeeld een oranje sjaal, T-shirt, hoed of armband zijn. Dit creëert een gevoel van eenheid en verbinding tussen alle aanwezigen.

  2. Start een campagne tegen pesten waarin de nadruk ligt op positieve acties en woorden. Bijvoorbeeld door complimentenkaartjes uit te delen, of door bewoners en medewerkers aan te moedigen om een positief berichtje op een groot vel papier te schrijven.

  3. Houd een speciale bijeenkomst over pesten en de gevolgen hiervan voor bewoners en medewerkers. Nodig een spreker uit die hier meer over kan vertellen, of laat bewoners en medewerkers hun eigen ervaringen delen.

  4. Organiseer een creatieve workshop waarin bewoners en medewerkers samen oranje decoraties maken. Dit kan bijvoorbeeld een oranje slinger, vlag of poster zijn. Hierdoor wordt een gevoel van saamhorigheid en creativiteit gestimuleerd.

  5. Zet een anti-pest programma op met behulp van externe experts. Dit programma kan bijvoorbeeld bestaan uit workshops, trainingen en voorlichtingssessies voor medewerkers en bewoners.

  6. Nodig lokale scholen uit om samen een project te doen tegen pesten. Bijvoorbeeld door samen een toneelstukje te maken, of door samen een oranje muurschildering te maken die een boodschap tegen pesten uitdraagt.

  7. Zet een speciale telefoonlijn op waar bewoners en medewerkers terecht kunnen voor advies en ondersteuning bij pesten. Zo weten zij dat zij altijd ergens terecht kunnen en voelen zij zich gesteund.

Door deze activiteiten te organiseren, wordt er meer bewustzijn gecreëerd over pesten en wordt er een gevoel van eenheid en verbinding gestimuleerd.