Ongeveer één op de tien basisschoolkinderen wordt gepest. Dit is niet alleen pijnlijk voor hen maar ook voor hun ouders. Niemand wil hun kind huilend van school ophalen.
Patricia Bolwerk, ervaringsdeskundige en oprichter van Stichting Stop Pesten Nu, merkt dat ouders soms ook niet weten wat ze moeten doen. Daarom zet zij de belangrijkste tips op een rij.
Zelfverzekerde lichaamshouding
"Ten eerste, er is geen toverstaf die pesten voorkomt of meteen stopt", legt ervaringsdeskundige Bolwerk uit. "Maar wat je wel kan doen, is aan je kind vertellen dat het niet zijn of haar schuld is dat die gepest wordt. Leer bovendien je kind hoe die een zelfverzekerde lichaamshouding krijgt. Sta niet voorovergebogen, kijk iemand recht in de ogen aan en zeg in het kort wat je wil."
Bolwerk zegt net als andere experts dat het essentieel is om goed naar je kind te luisteren. Dit vergeten ouders nog weleens: "Ze willen vaak met duizenden oplossingen komen, maar dit helpt niet. Kinderen vinden het al fijn als je alles hebt gehoord."
Contact met school
Overleg vervolgens mét hen hoe jullie dit op school aan de juf of meester kunnen vertellen. "Doe dit dus niet zonder overleg met je kind. Bespreek goed wat de onderwijzer wel en niet mag doen tegen het pesten. Op deze manier voelt je kind zich comfortabel om de pesterij aan te kaarten bij de juf of meester."
"Maak daarna afspraken op school over hoe het pesten aangepakt moet worden maar ook over hoe je kind zich in de tussentijd weer veilig gaat voelen. Het kan namelijk even duren voordat de aanpak op tafel ligt, maar het is van belang dat een kind zich ondertussen niet meer onveilig voelt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat iemand meefiets naar huis of dat ze bij de conciërge hun pauze kunnen houden", zegt Bolwerk.
Patricia Bolwerk vertelt hier hoe je op school om moet gaan met pesten
Vinger aan de pols houden
Ze benadrukt dat je niet moet opgeven. "Houd je vinger aan de pols en houd school up to date. Blijf met je kind erover praten maar probeer hier wel neutraal over te blijven. Houd je emoties zoveel mogelijk voor je bij je kind. Diegene heeft namelijk kracht en liefde nodig", vertelt de ervaringsdeskundige. "Als je iets hoort van je kind, geef dit door aan school. Als je kind bijvoorbeeld nog vaak achter een muurtje op school gepest wordt, vraag aan de onderwijzer of daar extra toezicht kan komen."
Tot slot wil Bolwerk nog wat kwijt aan ouders van pesters en meelopers: "Realiseer je dat kinderen pesten om een reden. Ze ervaren pijn, bijvoorbeeld door te weinig aandacht thuis of te strenge ouders. Ze reageren hun pijn af op anderen door te pesten. Ga in gesprek met je kind en vraag wat diegene ertoe zet om te pesten."
Ook Kim Kötter heeft jarenlang geleden onder pesters. Onlangs sprak ze openhartig over haar pestverleden als kind:
Bron Hart van Nederland