Les idee 127: Voor leerkrachten Je doet er toe (Week tegen Pesten) | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Les idee 127: Voor leerkrachten Je doet er toe (Week tegen Pesten)

#jedoetertoe

In een klas waar het sociaal veilig is wordt er minder gepest en komen leerlingen tot leren. Als leraar speel je een grote rol in het realiseren van een prettige groep en veilige klas voor iedereen. Kortom: je doet ertoe!

Meer dan lesgeven

Leraar zijn betekent zoveel meer dan alleen het overdragen van kennis aan leerlingen. Naast rekenen, taal, scheikunde en geschiedenis leer je ze ook hoe je met elkaar omgaat. Welk gedrag wel en niet toelaatbaar is. En wat het betekent om onderdeel te zijn van een groep én een burger in een samenleving. Je leert ze leven.

Positief effect

visible-learning-for-teachers-by-john-hattie-book-cover[1]Jouw handelen in de klas doet ertoe. John Hattie, onderwijswetenschapper uit Nieuw-Zeeland doet in zijn boek Visible Learning for teachers verslag van zijn grootschalige onderzoek naar wat effect heeft op het leergedrag van leerlingen. Hieruit blijkt dat 95% van de ingrepen van een leraar een positief effect heeft.

Durf naar jezelf te kijken

Uit hetzelfde onderzoek van John Hattie blijkt dat het vermogen tot reflecteren van de leraar een belangrijke succesfactor is in de leerprestaties van kinderen. Bereid zijn om te kijken naar de manier waarop je lesgeeft én waarop je de relatie met je leerlingen aangaat draagt bij aan hun ontwikkeling. Ook authenticiteit van de leraar scoort hoog: van de 10 hoogst gemeten effectgroottes staat op 4: de geloofwaardigheid van de leraar.

Je doet ertoe!

Jouw inbreng heeft effect. Er is niet één standaard manier die de juiste is. Dit geldt voor het lesgeven in vakken maar ook voor het vormgeven van een positief klassenklimaat. En daar draait het om tijdens de Week Tegen Pesten.

Test: jouw stijl

Wat is voor jou de beste manier om te werken aan sociale veiligheid? Doe doe lerarentest en ontdek wat jouw stijl is. Durf naar jezelf te kijken en versterk jouw stijl. Op basis van jouw leraarstijl ontvang je tools die je direct kunt inzetten in de klas. Doe de test>>

Tips van Beau

Beau-denkt-mee-grootTijdens de Week Tegen Pesten gaf pestonderzoeker Beau Oldenburg leraren via filmpjes tips voor het stimuleren van een positief klassenklimaat en het signaleren en aanpakken van pesten in de klas. Bekijk de filmpjes met tips>>

Ook gaf ze antwoord op ingezonden vragen over pesten: vraag & antwoord van Beau>>

Je doet ertoe!