Les idee 279: KiVa-lesbrief: Samen aan zet! | Stop Pesten NU

084-8340086

Les idee 279: KiVa-lesbrief: Samen aan zet!

Samen aan zet!

Samen aan zet! Dat is dit jaar het thema van de Week Tegen Pesten. Bij KiVa gaan we uit van de kracht van de groep om er een fijne school van te maken. Daarbij zijn leerkrachten en kinderen altijd samen aan zet.

Hoe zorg je dat kinderen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar, voor hun klas, voor de school én voor zichzelf? Hoe kan je ervoor zorgen dat je samen met de kinderen een fijne sfeer in een groep versterkt? In deze lesbrief, die in het teken staat van de Week Tegen Pesten 2020, besteden we hier nog eens extra aandacht aan door middel van een aantal werkvormen die je kunt inzetten in je groep. Daarbij staan drie onderwerpen centraal: samen kennismaken, samen afspraken maken én samen verantwoordelijk. De normen in de groep hebben niet alleen invloed op de betrokkenheid van de kinderen, maar ook op hun veiligheids- en verantwoordelijkheidsgevoel. Samen verantwoordelijk KiVa besteedde hier al eerder aandacht aan. Ellen Emonds gaf lezingen op acht KiVa regiobijeenkomsten door het land. Ook schreef ze er een leuk artikel over: Vertrouw d’r maar op. Dat artikel kun je hier lezen.

Download de lesbrief Samen aan zet! vind je hier. Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan de video onderaan met een mooi voorbeeld van hoe een Deense kleuterschool omgaat met vertrouwen en verantwoordelijkheid.