Les idee 31 voor groep 6, 7, 8: Sociogram | Stop Pesten NU

Les idee 31 voor groep 6, 7, 8: Sociogram

De nadruk ligt op omgaan met elkaar, social media, groepsvorming.

Sociogram

Op de website sociogram.nl (je wordt doorgelinkt) kun je een groep aanmaken en via de computer vragen laten invullen door je klas. Hiermee breng je in kaart welke kinderen gekozen worden voor vriendschap en samenwerking. Ook zie je welke kinderen nooit gekozen worden. Doe dit een paar keer per jaar, zodat je kunt zien of het werken met groepsvormende oefeningen tegen pesten een positieve invloed heeft op de groep.

Je kunt het ook anders doen, via briefjes. Elke week krijgen de kinderen een leeg blad. Op het blad schrijven ze vier namen van kinderen, waarbij ze volgende week graag in een groepje willen zitten. Ze weten dat het soms ook echt gebeurt, met de nadruk op soms. Ook schrijven de kinderen de naam op van een kind, dat ze in de afgelopen week heel positief is opgevallen. Door elke week de briefjes te vergelijken kun je zien welke kinderen vaak genoemd worden en welke kinderen nooit genoemd worden. Deze laatste groep moet je heel goed in de gaten houden, dit zijn de kinderen die niet worden gezien in de klas. Zorg ervoor dat deze kinderen veel positieve aandacht krijgen en laat ze vaak samenwerken (koppel ze een beetje aan de kinderen die zij zelf op hun briefje noemen).

Houd naar aanleiding van de uitslagen op het sociogram individuele en groepsgesprekken met de kinderen. Welke hulp is waar nodig?

 

Bedankt Carolien voor het delen van jouw lessuggesties