Les idee 331 Film Mina Moes + lesmateriaal | Stop Pesten NU

Les idee 331 Film Mina Moes + lesmateriaal

Mina gaat elke dag met grote zwarte oren en een rode stippeljurk naar school. Haar moeder en juf vinden dat ze daarmee moet stoppen en dat ze zich net zo moet kleden als de rest. Ondanks de tegenwerking die ze ondervindt uit haar omgeving volgt Mina dapper haar plan om te zijn wie ze wil zijn. Maar waarom zou Mina eigenlijk géén Minnie-oren mogen dragen? Of vind je dat ze hetzelfde als iedereen moet zijn? I 15 minuten I basisonderwijs groep 3 en 4

Inspirerende korte film over een jong meisje dat weigert zich aan te passen aan haar saaie omgeving en haar eigen rood-wit gestippelde pad kiest.

De zevenjarige Mina heeft een volledig rood-witte kamer, draagt rood-wit gestippelde kleren en heeft altijd een haarband met grote zwarte muizenoren op haar hoofd. Ze is groot fan van Minnie Mouse en wil daarom niet Mina, maar Minnie genoemd worden. De mensen in haar saaie, vaalgroene omgeving snappen dat niet en willen dat ze zich aanpast, maar Mina voelt zich niet gelukkig in het groen en trekt haar eigen plan.

Mina Moes is een aandoenlijke korte film over jezelf (durven) zijn. Via de jonge hoofdpersoon, het geluid en het kleurgebruik brengt de film op een laagdrempelige manier Mina’s beleving en gevoelens over. Een inspirerende film voor jonge kijkers over anders zijn dan de rest.

Aan de slag met deze film?

De film is gratis te bekijken.. Bovendien is er lesmateriaal beschikbaar op LessonUp, dat onderaan deze pagina lesmateriaal te vinden is. In deze les gaan leerlingen dieper in op het geluid, het kleurgebruik, de personages en de thematiek van de film.

Bekijk de Film Mina Moes op NPOStart

Ga naar het Lesmateriaal Film Mina Moes van Lesson Up

 

Introduction

Mina is zeven jaar oud en gek op Minnie Mouse. Ze doet dan ook elke dag haar muizenoren op naar school. Haar juf en haar moeder vinden dat ze daarmee moet stoppen en dat ze zich hetzelfde moet kleden als de rest. Zal het Mina lukken om eruit te blijven zien zoals zij zelf graag wil? Aan de hand van kijk- en luistervragen ga je in deze les met leerlingen in gesprek over verschillende aspecten van de korte Nederlandse film Mina Moes, zoals: geluid, personages, artdirection (kleurgebruik), kostuums en spel, en de rol van de regisseur. Deze les kan eventueel worden uitgebreid met een klassikale creatieve verwerkingsopdracht, gericht op samenwerken en creatieve keuzes maken (kostuum, spel, attributen, etc.) Deze les richt zich op groep 3 en 4 van het basisonderwijs. De film ‘Mina Moes’ en de te bespreken fragmenten zijn in deze les geïntegreerd, je hoeft dus niet ergens anders in te loggen. Meer Film in de Klas? Kijk dan op: schooltv.nl/film-in-de-klas Film in de Klas is altijd benieuwd naar de manier waarop het lesmateriaal in de klas is behandeld. Heb je tips en/of aanvullingen voor ons of voor andere docenten? Mail ons: netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl Bedankt! Deze les is ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie-lid Slieker Film / het Noordelijk Film Festival.

Instructions

Deze les duurt (zonder de verwerkingsopdracht) ongeveer een uur, wordt klassikaal gegeven en is geschikt voor groep 3 en 4 van het basisonderwijs.
Toelichting en tips voor vragen zijn in de slides toegevoegd onder 'notities'.
De les en de toelichtingen per slide kunnen geprint worden door middel van de knop 'Printen' onder de rode knop 'Geef les'.
Door middel van kijkvragen leren leerlingen:(klassikaal of in groepjes) te verwoorden welke gevoelens en gedachten de film bij hen oproept;

  • op informele wijze eenvoudige dramatische concepten te onderzoeken (personage);
  • op informele wijze onderdelen van filmvormgeving te herkennen en met elkaar te verbinden (personage, kostuum, kleurgebruik);
  • wat de rol van de regisseur binnen het productieproces is;
  • te reflecteren op de boodschap van de film (‘anders durven zijn’);
  • in eenvoudige bewoordingen te vertellen wat ze van de film vinden;
  • aan de hand van een voorbeeld uit de film Mina Moes zelf een klassenfoto te visualiseren, waarin er bewust gekozen wordt een of meerdere elementen (spel, kostuum, object etc.) te laten contrasteren met andere elementen.
Deze leerdoelen sluiten aan op de vaardigheden uit de doorlopende leerlijn film van het Netwerk Filmeducatie: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Vertel: Vandaag gaan we een film kijken in de klas! En we gaan met elkaar praten over de film. We kijken de film 1 keer helemaal, en daarna gaan we stukjes terugkijken, om te praten over wat we hebben gezien en gehoord.

Vraag: Waar denk je aan bij de woorden ‘Mina Moes’? Kijk eens naar dit plaatje uit de film. Zie je iets bijzonders aan de letters? Kijk eens goed!

(Tip: De typische muizenoren vallen op! Mina Moes klinkt een beetje als Minnie Mouse. Vraag kinderen of ze Minnie Mouse kennen.)

Slide 2 - Slide

Vooraf: vragen en opdrachten

Er zijn kijk- en luistervragen, reflectievragen en extra opdrachten.
Er zijn geen goede of foute antwoorden. 
Je kunt kiezen voor verschillende werkvormen: individueel, in groepjes of klassikaal.
N.B.: Ons advies is om bij deze les niet te werken met 'devices in de klas'. Je kunt dit uitzetten door het vinkje onderin het scherm van de lespresentatie te deactiveren.

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Slide 4 - Video

Mina Moes (Mirjam de With, 2011, 15 minuten)
Vertel: Jullie hebben naar een stukje geluisterd en je fantasie gebruikt om te bedenken hoe de film eruit ziet. We gaan nu de hele film kijken!
Vraag: Herken jij het stukje geluid waar we net naar luisterden? Ziet het er anders uit dan je dacht? Let goed op!
Praten over de film

Slide 5 - Slide

Vertel: Dat was Mina Moes! Vonden jullie het leuk? Waren er stukjes die je heel grappig, spannend, verdrietig, of gek vond? En waarom? Wie kan daar iets over vertellen? Wat zag en hoorde je in die stukjes?

(Tip: kijk actief mee en vertel: welk fragment vond je zelf grappig, opvallend, gek, bijzonder – en waarom? Wat zag en hoorde je zelf waardoor je dat vond?)
Praten over de film
Herken je het geluid?
Wat vind je van dit stukje film?

Slide 6 - Slide

Vertel: Voordat we de film gingen kijken hebben we een stukje uit de film beluisterd. 
Vraag: Herkende je het stukje geluid? Klopte het een beetje met wat je dacht of was het heel anders? Wat gebeurde er allemaal? Wat zag en hoorde je allemaal dat anders was of juist hetzelfde? En wat vond je eigenlijk van hoe het eruit zag?Vond je het leuk, grappig, stom, of werd je er boos van? En waarom?
Wat vind je van Mina?
Personage

Slide 7 - Slide

Vertel: Nu gaan we het hebben over personages. Wie weet wat dat is, een personage? (Een personage is een persoon (maar dat kan ook een dier zijn, of een verzonnen wezen) in een film.) Het belangrijkste personage noem je de hoofdpersoon. 
Vraag: Wie is de hoofdpersoon in Mina Moes? Waarom denk je dat?
(Mina is de hoofdpersoon van dit verhaal.) 
Wat voor iemand is Mina eigenlijk? Hoe zou je haar omschrijven? Waar zie en hoor je dat aan? Wat vind jij van Mina? (En waarom?) Lijk jij een beetje op Mina? Of vind je dat ze hetzelfde als iedereen moet zijn? Wat zou jij doen als je Mina was?
(Tip: Mina draagt rode kleding met witte stippen en nep-oren. Iedereen in haar omgeving is in het groen gekleed. Vraag eventueel door naar wat dat betekent: Mina voelt zich anders dan haar omgeving.)
Personage
Welke personages kun je opnoemen?

Slide 8 - Slide

Vraag: Mina is de hoofdpersoon. Maar wie zag je nog meer in de film? Welke andere personages vond je opvallend? Of leuk? Of stom? En waarom?

Slide 9 - Video

Vertel: Laten we eens een stukje terugkijken naar een ander personage: de juf.
Vraag: Let goed op. Wat voor iemand is de juf? Waar zie en hoor je dat aan? Wat vinden jullie van de juf? Waarom?
(Druk op de play-knop, het fragment stopt vanzelf.)
De juf
Wat voor iemand is de juf?
Waar zie en hoor je dat aan?

Slide 10 - Slide

Vraag: Wat voor iemand is de juf? Waar zie en hoor je dat aan? Wat vinden jullie van de juf? Waarom?
(Tip: Help kinderen benoemen waar ze de juf aan herkennen. Laat kinderen de juf eventueel nadoen! Denk aan mimiek (gezichtsuitdrukkingen), toon (hard, niet vriendelijk), lichaamshouding, kleding, attributen (de stok).)

Slide 11 - Video

Vertel: Laten we naar een ander personage kijken: de moeder van Mina.
(Druk op de play-knop, het fragment stopt vanzelf.)
Waarom maakt de moeder van Mina haar oren kapot?
Vind je dit een strenge moeder?
De moeder van Mina

Slide 12 - Slide

Vraag: Wat voor iemand is de moeder van Mina? Wat gebeurt er in dit stukje? Waarom maakt ze de oren van Mina kapot? Wat vindt je daarvan?
(Tip: Ze wil dat Mina net als de rest doet en wil niet dat de juf nog een keer boos wordt op Mina.)
De regisseur

Slide 13 - Slide

Vertel: Helemaal aan het begin van deze les gingen we met zijn allen luisteren naar een stukje uit de film. 

Door alleen maar goed te luisteren, kwamen er allemaal beelden in je hoofd op! De persoon die bedenkt welke beelden en geluiden er te zien zijn in een film, dus hoe het verhaal van de film eruit ziet, noem je een regisseur.  De regisseur bedenkt bijvoorbeeld hoe de personages eruit komen te zien. Hoe ze praten en kijken en bewegen. Je kunt wel zeggen dat de regisseur een soort grote baas van de film is.  
Vertel: De regisseur van Mina Moes heet Mirjam de With. Regisseur Mirjam heeft speciaal voor ons een filmpje opgenomen waarin ze vertelt over wat zij allemaal als regisseur doet. 
(Tip: Je ziet Mirjam hier helemaal rechts, schuin achter de camerapersoon.)

Slide 14 - Video

Mirjam de With vertelt over Mina Moes
Vertel: Laten we gaan kijken en luisteren naar regisseur Mirjam.
(Druk op de play-knop, het fragment stopt vanzelf.)
Vertel: De regisseur kiest dus hoe de film eruit ziet en hoe de personages eruitzien en praten, kijken, en bewegen. Maar ook bijvoorbeeld welke kleuren er in de film gebruikt worden.
Vraag: Regisseur Mirjam vertelde dat ze iets bijzonders heeft gedaan met de kleuren in de film. Wat vertelt zij daarover? (Ze heeft gekozen voor de kleur rood omdat het een vrolijke kleur is die opvalt, net als Mina.)

Slide 15 - Video

Vertel: Kijk en luister goed naar dit stukje.
(Druk op de play-knop, het fragment stopt vanzelf.)
Vraag: Hoe kun je zien dat Mina anders is dan de rest? Welke kleuren zie je? Welke kleuren horen bij Mina? Welke kleuren horen bij de andere personages? Vind je deze kleur (rood) passen bij Mina? Vind je deze kleuren (groen) passen bij de andere personages? Waarom?
Vraag: Hoe voelt Mina zich in dit stukje film? Hoe kun je dat zien?
(Verdiepingsvraag: Waar kun je in dit stukje film nog meer aan zien dat Mina anders is dan de rest? Zit ze alleen of bij de andere kinderen? Hoe zitten de andere kinderen op de trap? Waar zit Mina?
Tip: Helemaal alleen in een heel ander deel van het kader, ze wordt een beetje apart gezet van de andere kinderen met lege ruimte ertussen.)
Wat gebeurt hier?
Welke kleuren zie je?
Vinden ze elkaar aardig? Hoe zie en hoor je dat?

Slide 16 - Slide

Vraag: Wat gebeurt hier? Welke kleuren zie je allemaal? Denk je dat deze mevrouw en Mina elkaar aardig vinden? Waarom denk je dat? 
Vind jij dat deze mevrouw en Mina bij elkaar horen? Waarom denk je dat? Let goed op de kleuren!

(Tip: denk aan wat Mirjam vertelde over de kleur rood. De riem van de blinde mevrouw is rood, net als Mina's jurk. Zo 'horen' ze een beetje bij elkaar!)
Het einde van deze les!

Slide 17 - Slide

Vertel: Dit was de les! Jullie hebben in deze les geleerd wat een personage is; wat een hoofdpersoon is; en welke personages er in Mina Moes zitten. Ook hebben jullie geleerd wat een regisseur is, een soort grote baas van de film. En jullie hebben geleerd dat een regisseur mag bepalen hoe het verhaaltje van de film eruit komt te zien. Door te zeggen hoe personages moeten praten, kijken, bewegen, maar ook bijvoorbeeld welke kleuren er in de film te zien zijn.
En jullie hebben lekker film gekeken natuurlijk!
Hoeveel sterren geef jij deze les?
 

Slide 18 - Slide

Vraag: Wat vond je het allerleukst aan deze les?
(We horen graag hoe jij en je leerlingen de les hebben ervaren! Je kunt hem een score geven via de sterren op de homepage van de les op LessonUp. Meer feedback? Mail ons op: netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl)
Meer films in de klas? ► 

Slide 19 - Slide

Ga naar Schooltv
Maak een foto van je klas!

Slide 20 - Slide

Extra opdracht
Wat heb je nodig:
-De hele klas! 
-Een camera
-Verkleedspullen, (gekke) objecten
-Je eigen fantasie ;)
Wat gaan jullie doen:  Een foto maken van je eigen klas, net als in Mina Moes! 
1 Iemand moet er dus er helemaal anders uit ziet dan de rest. Of als het een beetje spannend is in je eentje, vorm je een klein groepje dat er anders uitziet. Maar hoe, dat bepalen jullie zelf. Denk aan kleding (of 1 kledingstuk) in dezelfde (en 1 iemand of een groepje met een hele andere!) kleur.
Of: de hele klas kijkt op dezelfde manier in de camera, terwijl 1 iemand of een klein groepje juist een hele gekke bek trekt. Of een gekke pose aanneemt. Of een dansje maakt. Of een bijzonder ding in de handen heeft. 
Als jullie klaar zijn, maakt jullie juf of meester de foto. 
Tip: Wissel de foto uit met andere klassen! Kunnen zij op de foto zien wat er anders is – en wat hetzelfde?