Les idee 362 Ook in de dierenwereld wordt gepest. Je kunt chimpansees zelfs vergelijken met een schoolklas. | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Les idee 362 Ook in de dierenwereld wordt gepest. Je kunt chimpansees zelfs vergelijken met een schoolklas.

Misschien denk je dat alleen mensen elkaar pesten, maar dat is niet waar. Ook in de dierenwereld wordt gepest. Dat is vooral goed te zien bij chimpansees. Je kunt apen zelfs vergelijken met een schoolklas.

Video Zo gaat pesten in de dierenwereld

Zeg tegen de leerlingen:

Wij mensen vlooien elkaar niet  (zeg deze zin heel duidelijk zodat er geen vlooigrappen naar de gepeste worden gemaakt)...

en vraag ze om na te denken wat zij kunnen leren van de apen en het goed maken. Geef ze allemaal individueel de tijd om even wat dingen te noteren  en vraag dan van iedereen een antwoord. 

 

Bron NOS Jeugdjournaal en School TV

 

Lestip van Tumult: Zo gaat pesten in de dierenwereld 

Het onderwerp op een luchtige manier introduceren? Start de les met de video Zo gaat pesten in de dierenwereld.

In de video zie je dat pesten niet alleen bij mensen gebeurd, maar ook bij dieren zoals chimpansees. Je kunt de apen in deze video vergelijken met een schoolklas.

  • Bespreek welke vormen van pesten de leerlingen herkennen uit de video en of ze zelfs wel eens in zo’n situatie zijn beland. 
  • Je kunt ook gebruik maken van een stelling, bijvoorbeeld: ‘Ik ben wel eens buitengesloten’.
  • Lees de stelling voor en laat de leerlingen reageren door te gaan zitten of staan. Staan betekent ‘eens’ en zitten betekent ‘oneens’ met de stelling. Laat een aantal leerlingen hun antwoord toelichten. 

Bron Tumult