Les VO gedichten maken over pesten | Stop Pesten NU

084-8340086

Les VO gedichten maken over pesten

Gedicht 1: De echo van woorden

In de gangen van de school,

fluisteringen zo kil,

woorden als wapens,

met een eigen wil.

Elke fluister een echo,

in een eenzame ziel,

waarom toch pesten,

wat is het doel?

 

Gedicht 2: Onder mijn huid

Ze noemen me namen,

hard en ruw,

ik doe alsof het me niet raakt,

alsof ik het verduw.

Maar diep vanbinnen,

onder mijn huid,

daar voel ik het wel,

het doet me niet goed.

 

Gedicht 3: Onzichtbare tranen

Lachen, roddelen, steeds opnieuw,

gezichten als maskers,

emoties versteend.

Tranen die vallen,

onzichtbaar, niet gezien,

wie zal er ooit weten, hoe het echt is misschien?

 

Instructieopdracht: schrijf je eigen gedicht over pesten

Nu je wat voorbeelden hebt gezien, moedigen we je aan om zelf een gedicht te schrijven over pesten. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Kies een perspectief:
  Beslis of je wilt schrijven vanuit je eigen ervaring, die van een ander, of misschien vanuit het perspectief van de pester of de omstander.

 2. Brainstorm:
  Schrijf woorden, zinnen of gedachten op die in je opkomen als je aan pesten denkt. Denk na over gevoelens, geluiden, beelden, en situaties die met pesten te maken hebben.

 3. Bepaal je toon:
  Wil je dat je gedicht hoopvol, verdrietig, boos of misschien zelfs bemoedigend is? De toon kan helpen de lezer te leiden door wat je wilt overbrengen.

 4. Gebruik giguratieve taal:
  Metaforen, similes en personificatie kunnen je gedicht kracht bijzetten. Misschien kun je pesten vergelijken met een storm, of de gevoelens van iemand die gepest wordt met een donkere wolk.

 5. Schrijf je gedicht:
  Begin met een ruwe versie waarin je al je ideeën opschrijft. Maak je nog geen zorgen over rijm of ritme. Focus op het overbrengen van je boodschap.

 6. Herzien en verfijnen:
  Lees je gedicht hardop voor. Dit kan je helpen het ritme te vinden en te horen waar aanpassingen nodig zijn. Herschrijf delen indien nodig.

 7. Deel je gedicht:
  Overweeg je gedicht te delen met de klas of in een schoolproject. Gedichten kunnen krachtige gesprekstarters zijn en anderen helpen hun eigen ervaringen en gevoelens over pesten te verkennen.

Door je eigen ervaringen, gedachten en gevoelens over pesten te delen door middel van poëzie, kun je een dialoog openen en anderen inspireren om zich uit te spreken of steun te bieden aan degenen die het nodig hebben.