Mijn kind is door een online modellenbureau benaderd | Stop Pesten NU

084-8340086

Mijn kind is door een online modellenbureau benaderd. Wat moet ik doen?

Je kind zal gevleid zijn als het wordt benaderd door een online modellenbureau met de boodschap dat het model kan worden. Maar pas op, want het kan gaan om iemand die zich voordoet als een medewerker van het modellenbureau, maar dit helemaal niet is. De persoon kan er puur op uit zijn jou of je kind geld te laten betalen voor een inschrijving of fotoshoot bij het modellenbureau. Of erger, om je kind zich voor de webcam uit te laten kleden of elkaar in het echt te ontmoeten.

Oplossing

Maak melding van een nepmodellenbureau

Het is natuurlijk super als je een berichtje krijgt van een modellenbureau of scout die in jou ‘Holland’s Next Top Model’ zien. Maar laat je niet te snel verleiden. Want er zijn nepscouts en nep modellenbureaus actief die er alleen maar op uit zijn om zoveel mogelijk inschrijfgeld te verzamelen of je willen verleiden tot het maken van naaktfoto’s.

Tips

  • Overleg met je ouders hoe je het beste kunt ingaan op de uitnodiging van een bureau of scout.
  • Neem altijd een volwassene mee naar het bureau en/of de fotoshoot.
  • Zoek het bureau of de scout online op om de ervaringen van andere modellen of opdrachtgevers te vinden.
  • Een echt bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Info
Kijk op de volgende websites voor nog veel meer tips, info en advies over nep modellenbureaus en nepscouts:

Doen!

Ben je benaderd door een nep modellenbureau of nepscout? Neem dan contact op met Helpwanted.nl. Wil je alleen je verhaal even kwijt, neem dan contact op met De Kindertelefoon.

Melding doen
Je kunt bij Helpwanted.nl een melding doen als je benaderd bent door een nep modellenbureau of nepscout. Een medewerker van Helpwanted.nl kijkt dan samen met jou wat je hieraan kunt doen.

Aangifte doen
Heb je inschrijfgeld betaald aan een modellenbureau, maar laten ze niets meer van zich horen en krijg je ook je geld niet terug? Of ben je naar een fotoshoot gelokt en werd je gevraagd om seksuele handelingen te verrichten of naakt te poseren? Dan worden er strafbare feiten gepleegd. Je kunt hiervan aangifte* doen.

*Let op: Als je jonger bent dan zestien jaar, is het verstandig om een volwassene mee te nemen naar het bureau als je aangifte gaat doen.

 

 

 

Bekijk de uitzending van Rader

Fotoshoots op mooie stranden, verre reizen, modeshows, het glamourleven. Voor veel mensen is het een grote droom om model te worden. Er zijn online heel wat modellenbureau's te vinden die je daar graag bij helpen. Maar let goed op, niet alle bureaus doen wat ze beloven en zeker als ze inschrijfgeld vragen, moet je op je hoede zijn. Bekijk de uitzending Rader checkt modellenbureau

Dit ondervindt ook de 21-jarige Joey Hagemeijer. Hij besluit zich onlangs in te schrijven bij een modellenbureau. Na een korte zoektocht komt hij terecht op de website van het modellenbureau Prestige Modelmanagement. Hij stuurt zijn foto’s in en wacht af.

Goedgekeurd

Al snel krijgt Joey via de mail een reactie van het modellenbureau. Zijn inschrijving is goedgekeurd en het bureau wil  graag met hem werken. Joey moet 120 euro inschrijfgeld betalen en wordt opgenomen in het bestand.

Argwaan

Maar daar stopt ook ieder contact. Het blijft stil en Joey krijgt argwaan. Hij gaat op onderzoek uit en richt een facebookpagina op om andere mensen te vragen naar hun ervaringen met Prestige Modelmanagement. Al snel kreeg hij tientallen reacties, ook van mensen buiten Nederland. En na een paar weken krijgt Joey opeens wel een bericht van Prestige Modelmanagement. Geen opdracht, maar een dreigmail van de advocaat van Prestige Modelmanagement over zijn Facebookpagina.

Meerdere gedupeerden

Naast het verhaal van Joey komen bij Radar meer berichten binnen van gedupeerde modellen die zich hebben ingeschreven bij Prestige Modelmanagement. Ze hebben allemaal 120 euro inschrijfgeld betaald en niets meer gehoord. Reden genoeg voor verslaggever Fons Hendriks om op onderzoek te gaan in Radar Checkt.

 

Bron Radar