Mijn kind heeft een probleem, help! | Stop Pesten NU

Mijn kind heeft een probleem, help!

Wanneer uw kind naar u toekomt met een probleem met online seksueel misbruik, kan het zijn dat u niet goed weet hoe u moet reageren. Helpwanted.nl geeft tips.

Blijf kalm

Het kan goed zijn dat u in paniek raakt of boos bent door de situatie die uw kind meemaakt. Toch is het belangrijk om kalm te blijven. Uw kind heeft u nodig als steun, en zal sneller zelf in paniek raken als u dat doet.

Oordeel niet

Wanneer uw kind iets heeft gedaan waarvoor u al eerder heeft gewaarschuwd heeft, kan het voor kinderen soms een hele stap zijn om naar u toe komen. Kinderen schamen zich vaak enorm wanneer ze te maken hebben met online seksueel misbruik. Wanneer u dan boos wordt, of het gedrag van uw kind afkeurt, is de kans groot dat uw kind een volgende keer wanneer er iets gebeurt niet naar u toe zal komen. Ga het gesprek met uw kind aan en probeer daarbij niet te oordelen.

Stel gerust

Kinderen geven vaak zichzelf de schuld wanneer ze te maken hebben (gehad) met online seksueel misbruik. Ze schamen zich dat ze een naaktfoto hebben gestuurd, of dat ze in iemands manipulatie zijn getrapt. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit normaal gedrag is. Naaktfoto's uitwisselen is onderdeel van de normale seksuele ontwikkeling. Mensen die misbruik maken van kinderen op het internet, doen dat vaak op een heel slinkse en manipulatieve manier. Het is dus niet de schuld van uw kind dat hen iets is overkomen, de schuld ligt bij de persoon die misbruik maakt van uw kind.

Zoek samen met uw kind naar oplossingen

Helpwanted.nl geeft praktische tips bij online seksueel misbruik. U kunt samen met uw kind de adviesmodule 'Check jouw situatie' doorlopen. Daar krijgt u stap voor stap advies. U kunt ook al onze informatie rustig doorlezen.

Zoek contact

Wilt u dat de medewerkers van HelpWanted meedenken in uw situatie? Neem dan contact op met onze hulplijnmedewerkers via info@helpwanted.nl of 020 – 261 5275.

Blijf uw kind steunen

We weten dat sommige kinderen heel lang blijven zitten met wat ze hebben meegemaakt, ook als het al een tijd geleden is gebeurd. Blijf opletten of het goed gaat met uw kind. Verandering van gedrag, geen zin in school, moeite met concentreren of veranderende eetlust zijn indicaties dat uw kind ergens mee zit. Ga dan het gesprek aan met uw kind. Bekijk ook eens onze piekertips. Op deze pagina staan tips over hoe om te gaan met piekeren nu er vanwege de corona-maatregelen minder afleiding is.

Zoek passende hulpverlening

Het kan zijn dat uw kind behoefte heeft aan psychische hulpverlening na online seksueel misbruik. Uw kind kan zijn of haar verhaal doen bij de huisarts en zo doorverwijzen naar passende hulp.

 

Bron HelpWanted