Als mijn kind de pester is | Wat kan ik doen | Voor ouders

084-8340086

Mijn kind pest | Wat kan ik doen | Voor ouders

Veel leerlingen die pesten, worden zelf ook gepest. Jongens zijn vaker dader/slachtoffer. Kinderen die zowel pesten als gepest worden lopen mogelijk de meeste kans op een problematische puberteit. Ze worden verworpen door de klas, worden vaak gepest en reageren zich voortdurend af op andere klasgenoten. Daar maken ze zich niet geliefd mee. Bij hen is sprake van een opeenstapeling van kwetsbaarheden, wat zich kan uiten in allerlei emotionele en gedragsproblemen. 

Je kind is een pestercartoon pester

Pesten heeft niet alleen een effect op kinderen maar ook op ouders. Ouders van gepeste kinderen zien even hard af als hun eigen kind. Maar wat als je kind zelf een pester is? Hoe kan je hier het best mee omgaan? 

Niemand wordt graag op het matje geroepen bij de directie van de school van je kinderen. Je schrikt waarschijnlijk enorm wanneer die je dan ook nog eens vertelt dat je kind een pester is. Je vraagt je misschien af of je zelf iets verkeerd gedaan hebt of waarom je de signalen zelf niet opgevangen hebt.

De grootste angst van mensen is buitengesloten worden. Vormen van pesten zijn ook roddelen, buitensluiten, negeren en chanteren. Een pester pest niet zonder podium. Hij/zij heeft het nodig dat andere andere mensen toekijken. Een aantal artikelen om inzicht te krijgen waarom jouw kind mogelijk de pester is:

​Een kind dat pest heeft vaak zelf een hulpvraag

 • Je hoeft niet te schrikken, boos te worden, teleurgesteld te raken of het te ervaren alsof jij een slechte ouder of opvoeder bent als een leerkracht meldt dat jouw zoon of dochter een meeloper of pester is.
 • Als jouw zoon of dochter meeloopt of zelf pest, dan zit daar ook een hulpvraag achter.
 • Het is dan belangrijk om met je kind in gesprek te gaan en uit te zoeken waar dit gedrag vandaan komt.
 • Probeer uit te leggen dat iemand pesten nooit goed is en probeer je kind zich te laten inleven in wat dit voor de gepeste doet.

 

Ik pest zelf - Informatie voor je kind

Als je erachter komt dat je iemand pest, kun je daarvan schrikken. Het is dan goed om te bedenken waarom je pest. Misschien denk je eerst dat het ligt aan degene die je pest, omdat je je ergert aan die persoon, of omdat je diegene onaardig vindt. Toch kan het heel goed zijn dat als je het gesprek aangaat met zo iemand, dat je diegene wel gewoon aardig vindt. Vraag jezelf daarom af waarom jij op deze manier reageert.

Pesten kan voortkomen uit onzekerheid. Bijvoorbeeld omdat het thuis niet zo goed gaat, omdat je graag populair wilt zijn, of omdat je ontevreden bent over jezelf. Het kan ook zijn dat je zelf bent gepest en dat je wilt voorkomen dat dat weer gebeurt. Iemand anders pesten geeft je dan een gevoel van macht, je voelt je tijdelijk even beter dan de ander en dus beter over jezelf.

Maar je overwint je onzekerheid dan niet. Laat je onzekerheid dus toe, leer ervan en probeer eraan te werken; zonder dat het ten koste gaat van een ander. Dat hoef je niet alleen te doen, het kan al helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Dan kun je er misschien ook samen achter komen wat je nodig hebt om ermee te stoppen.


Tips om te stoppen met pesten

 • Vraag om hulp! Bijvoorbeeld aan je ouders, vrienden, een leraar of sportcoach die je vertrouwt. Het is moeilijk om je gedrag te veranderen en het is helemaal niet erg om hier wat hulp bij te vragen.
 • Kijk naar de ander en denk na over of die persoon wat jij doet of zegt leuk of grappig vindt of niet. Twijfel je? Vraag de ander wat hij of zij ervan vindt.
 • Maak niet altijd alleen maar grapjes over één persoon. Een keer een grapje maken is niet zo erg, maar als het heel veel wordt, kan het gaan voelen als pesten.
 • Probeer aardig te blijven. Dan doen anderen ook aardig tegen jou. Als je door pesten ‘populair’ lijkt, is dat meer omdat mensen bang zijn om ook gepest te worden. Mensen vinden je veel leuker als jij zelf ook aardig doet.
 • Let op wat je op sociale media plaatst, of het nou over jezelf of over andere mensen gaat.
 • Je kan ook contact opnemen met deze organisaties in de chat, bellen of mailen. Zij helpen je graag met tips en adviezen om te stoppen met pesten. Bij deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken &  kijken naar een oplossing voor jouw situatie om te stoppen met pesten:

Niemand wordt geboren als een pestkop. Hoe kan het dan dat je het op school leuk vindt om anderen te pesten? Is het omdat je populair wilt zijn in de klas en de andere jongens en/of meiden wilt laten zien dat je stoer bent? Ben je zelf thuis gepest door een broer(tje) of zus(je)? Wil je dat ze tegen je opkijken? Of zelfs dat ze bang voor je zijn? Of pest je alleen in situaties waarbij je niet weet hoe je moet reageren? Om geen emoties te laten zien?

 

Belangrijk is dat je er nu mee wilt stoppen! Je vindt het niet meer leuk om andere kinderen pijn te doen, je voelt je er niet goed bij en hebt alleen nog maar negatieve gedachten. Je wilt dat kinderen je leuk vinden om wie je echt bent: een jongen die goed kan voetballen en gamen of een meisje dat heel goed kan paardrijden en heel creatief is. Maar ze zien en kennen jou helemaal niet zo, dus hoe stop je met pesten?

Deze keuze ligt helemaal bij jou!

Jij bent er ooit mee begonnen en kan het stoppen. Jij maakt zelf het verschil! 

 

Je kunt nog steeds populair zijn, maar dan door te laten zien dat het leuk is om met jou om te gaan, zonder vervelende opmerkingen of roddelen over anderen. Positief denken, over jezelf maar ook over anderen is heel belangrijk. Als je toch iets vervelends wilt zeggen, tel dan eerst in jezelf tot 10 en vraag je dan af of je nog steeds die opmerking wilt maken of dat het eigenlijk nergens op slaat.

Het kan ook zijn dat je alleen pest in situaties waarbij je niet weet hoe je moet reageren. Dat iemand jou (altijd) heel boos maakt en dat vervelend doen dan de enige mogelijkheid lijkt om jezelf te beschermen, te verdedigen. Je zou zo’n situatie achteraf kunnen bespreken met jouw juf, meester, leerkracht, mentor of ouders. Misschien hebben zij een oplossing voor je om de volgende keer op een andere, goede manier te reageren.

Je zult zien dat positief gedrag positieve reacties oplevert. 

Wat niet alleen jezelf maar ook degene die je pest(te) kan helpen, is dat je hem/haar zegt dat je niet weet waarom je hem pest(te), maar dat je ermee ophoudt en dat het je spijt. 

Doe wat goed is en STOP….. NU! 


Wanneer ben ik aan het pesten?

Hoe kun je weten of je iemand aan het pesten bent? En wat kun je doen om ermee te stoppen? Denk na over hoe de ander op jou reageert: vindt hij of zij jouw opmerkingen of grapjes wel leuk? En zo niet, stel jezelf dan de vraag: waarom behandel ik die persoon dan wel zo, en hoe kan ik dat veranderen?


Een grapje of pesten?

Pesten begint vaak niet bewust. Je maakt misschien een grap die op een ander overkomt als gemeen of onaardig. Misschien maak je in jouw vriendengroep wel vaker dit soort opmerkingen, of gebruik je bepaalde (scheld)woorden. Of voelt een ruzie tussen jou en je broer(tje)/zusje) voor jou als een normale ruzie, die broers en zussen wel eens met elkaar hebben. Maar voor een ander voelt dit misschien anders dan voor jou. Denk dus goed na voordat je een opmerking maakt: kan die kwetsend zijn? Er is pas echt sprake van pesten als je weet dat je gedrag de ander kwetst of pijn doet, en je het toch blijft doen.


Let op hoe de ander reageert

Als je iets zegt of doet, kijk dan goed hoe de ander daarop reageert. Probeer je voor te stellen hoe het is om in hun schoenen te staan. Bij online pesten is het moeilijk te zien hoe iemand reageert. Dan zie je niet hoe iemand kijkt als hij of zij je berichtje leest of de foto ziet. Denk hier dus echt heel goed over na, en ga bewust om met sociale media en internet. En als iemand tegen je zegt dat hij of zij het niet leuk vindt wat je hebt gepost, gestuurd of gezegd, neem dat serieus. Verwijder je bericht en ga met elkaar in gesprek.


Hoe wordt iemand een pester?

Misschien doe je het gewoon uit verveling, omdat je er een kick van krijgt, of je doet mee omdat je zelf niet gepest wilt worden. Pesten maakt je stoer, maar misschien ben je zelf over sommige dingen wat onzeker en zelfs bang. Het is eigenlijk eenvoudig: wie goed in zijn vel zit, pest niet.

Cagla werd een pester omdat ze dacht dat ze zo zichzelf kon beschermen. Zij deed haar verhaal aan Klasse. Bekijk de video waarin Cagla haar verhaal verteld hier


Het goede nieuws: je kan zelf veranderen

Sommige pesters realiseren zich snel dat ze verkeerd omgaan met hun klas- of groepsgenoten, bij anderen komt het besef trager.

Om tot dat besef te komen, moet je twee belangrijke dingen weten:

 • Weet dat je iemand echt ongelukkig maakt. Ook kleine pesterijen kunnen iemand ongelooflijk verdrietig maken. De schade die je aanricht is misschien niet heel goed zichtbaar voor jou maar pesterijen kunnen iemands leven heel lang en diep beïnvloeden.
 • Weet dat je ook jezelf schaadt. Want je maakt niet enkel het slachtoffer van je pesterijen bang maar ook anderen binnen je groep. Vroeg of laat zal je ervaren dat je relatie met hen daardoor niet helemaal gezond is. Stap uit dat vervelende gedrag en probeer op een positieve manier met je leeftijdsgenoten om te gaan. Het zal je eigen vriendschappen en ontwikkeling ten goede komen.

Wil je zelf iets doen aan je pestgedrag? Praat er eens over met iemand die je vertrouwt of neem contact op met een organisatie uit het blokje Praat erover op deze pagina. Ze helpen je - anoniem en gratis - verder. Het kan belangrijk zijn dat iemand weet dat je wil veranderen, wanneer je een moeilijk momentje hebt.

Bron WatWat Bronnen NJI 

 

Hulp nodig

Een op de drie kinderen die veel gepest wordt, durft dit aan niemand te vertellen. Dat blijkt uit onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut.

Waarom is het, ook voor volwassenen, zo moeilijk om hardop te zeggen dat je gepest wordt?

Patricia Bolwerk van stichting  Stop Pesten Nu legt het je uit, zie video.

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!

Bel, chat of mail over Pesten of Online Pesten voor hulp of advies bij jouw individuele vraag met onderstaande organisaties. Zij zijn er voor jou!​

► Overzicht organisaties - Pesten

► Overzicht organisaities Online Pesten (Cyberpesten)

 

Speciaal voor Ouders & Opvoeders

Stichting Ouders & Onderwijs Onderdeel vanuit het MInisterie van Onderwijs om ouders en opvoeders ondersteuning te bieden bij het aanpakken van pesten op school. Website: www.oudersenonderwijs.nl 
Maandag t/m vrijdag tussen 9.30-12.30 uur en  13.00-16.00 uur.

Bel 088-6050101 of mail: vraag@oudersonderwijs.nl