Mijn vrienden sluiten mij buiten, wat kan ik doen? | Stop Pesten NU

Mijn vrienden sluiten mij buiten, wat kan ik doen?

Buitengesloten worden is iets dat we allemaal hebben meegemaakt binnen onze vriendschapsgroepen. Buitengesloten worden komt met een enorme bijbestelling van alles van schaamte, vernedering, verlegenheid en afwijzing.

Helaas zijn er maar weinig plaatsen die praten over hoe dit soort dingen aan te pakken. Wat behoorlijk belachelijk is als je bedenkt welke blijvende gevolgen op de lange termijn het buitensluiten van je vrienden en uitsluiting kan hebben op iemands welzijn.

- Nederlandse vertaling, Google translate -

Of je nu je vrienden op één hand kunt tellen of een grote groep vrienden hebt, het is onvermijdelijk dat je niet voor elk sociaal evenement wordt uitgenodigd. Dat lijkt allemaal redelijk genoeg om te zeggen en gemakkelijk genoeg om te accepteren, toch, omdat het meestal niet persoonlijk is? Maar waarom voelen we die steek van verdriet en FOMO als we foto's op Instagram of Snapchat Stories zien van een paar van onze vrienden die zich vermaken?

Hoe komt het dat als je het Snapchat-verhaal van je partner ziet en ze allemaal in het park zijn, je daar meteen wilt zijn? Soms is het zelfs een kwestie van gewoon uitgenodigd willen worden, ook al weet je dat je waarschijnlijk niet eens gaat… maar we zijn er allemaal geweest, toch!?

IS HET FOMO?

FOMO is de angst om iets te missen. Het is dat vreselijke gevoel dat je krijgt als je ziek thuis moet blijven, terwijl je vrienden allemaal uitgaan en zich vermaken en het enige wat jij kunt doen is nadenken over hoeveel plezier je nu niet hebt nu hebben..

Is het niet verbazingwekkend hoe je nooit echt FOMO krijgt als je ziek bent van school...

De vreemde tijd dat je de gastenlijst van het feest niet haalt, is iets waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen, maar wat als je de hele tijd wordt buitengesloten door je 'vrienden'?

AFWIJZING IS EEN NORMAAL ONDERDEEL VAN HET LEVEN

Onthoud dat iedereen zich wel eens buitengesloten voelt. Het is onwaarschijnlijk dat dit iets gewoons is, tenzij je ruzie hebt gehad met je vrienden, of ze je sociaal isoleren. Weet dat buitengesloten worden meestal tijdelijk is en dat je niet de hele tijd buitengesloten zult worden.

Als je meer wilt weten over afwijzing, bekijk dan dit artikel:

7 dingen die je moet weten over afwijzing 

SOCIALE UITSLUITING

Dit is inderdaad pijnlijk om te moeten doorstaan, en kan zelfs erger aanvoelen dan ronduit pesten. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat iemand opzettelijk buitensluiten om hun gevoelens te kwetsen een vorm van indirect pesten is en sociale uitsluiting wordt genoemd .

Sociale uitsluiting komt in veel verschillende vormen voor:

  • Regelmatig uitgesloten worden van evenementen/feestjes/uitjes
  • Weggelaten worden uit het algemene gesprek. Er wordt bijvoorbeeld niet naar je geluisterd of er wordt constant over je gepraat.
  • Te horen krijgen dat je weg moet gaan of te horen krijgen dat je niet welkom bent
  • Het overmatig gebruik van 'in'-grappen tussen vrienden waardoor je je met opzet geïsoleerd voelt

Komt een van deze bekend voor?

Het is een grijs gebied, want de waarheid is dat je iemand niet kunt dwingen om van je te houden. Als je tegenstrijdige persoonlijkheden, verschillende meningen, verschillende interesses hebt en je kunt het gewoon niet met elkaar vinden, prima – forceer geen vriendschap alleen maar omdat je in dezelfde vriendengroep of dezelfde jaargroep zit.

Soms is het echter meer dan dat, soms doen mensen er alles aan om ons een geïsoleerd gevoel te geven, en dat is gewoon niet cool.

DUS WAT KAN IK ERAAN DOEN?

Als je wordt uitgesloten, zijn hier enkele dingen die je kunt proberen.

  • Praat erover met je echte vrienden. Echte vrienden laten zich niet beïnvloeden door de mening van anderen over jou.
  • Praat met de persoon die je uitsluit en vertel hoe je je voelt. Daarmee pak je het probleem frontaal aan en ga je de dialoog aan. Dit klinkt allemaal waarschijnlijk behoorlijk ontmoedigend, maar door dit te doen, neemt u een proactieve benadering.
  • Zorg ervoor dat het goed gebeurt: een goede plek om te beginnen zou de persoon kunnen vragen: 'Heb ik iets gedaan dat je beledigt?'. Lees voordat u dat doet deze handleiding over met iemand praten.

De beste manier om met sociale uitsluiting om te gaan, is door andere relaties te versterken. Als je andere vrienden hebt die niet zo hecht zijn, probeer dan wat meer met ze om te gaan. Versterk vriendschappen met mensen die je waarderen om wie je bent.

Word lid van een club, doe mee aan een teamsport of leer een instrument. Dit zijn ongelooflijke sociale activiteiten die veel kansen bieden om nieuwe mensen te ontmoeten en kansen bieden om betrokken te raken bij sociale activiteiten.

Onthoud altijd dat je het niet verdient om slecht behandeld te worden door mensen die verondersteld worden je vrienden te zijn!

Enkele belangrijke dingen om altijd te onthouden:

HET IS NIET ALTIJD PERSOONLIJK

Ook al voelt buitengesloten worden ongelooflijk persoonlijk, dat betekent niet dat het dat ook is. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom u niet bent uitgenodigd. Wat moeilijk is, is dat we er zelden achter komen waarom en het is zo gemakkelijk om het ergste te geloven, zelfs als het niets persoonlijks is! Niettemin is sociale uitsluiting een vorm van pesten en zeer pijnlijk om te ondergaan. Hoe we andere mensen behandelen, is een directe weerspiegeling van hoe we over onszelf denken. Hoe glanzend en gelukkig ze er ook aan de oppervlakte uitzien, onthoud dat niet altijd alles is wat het lijkt.

HET OVERKOMT ONS ALLEMAAL

Vraag het iemand ouder dan 25 jaar en we durven te wedden dat ze zich een zeer pijnlijke herinnering kunnen herinneren aan het feit dat ze opgroeiden. Het is zo gemakkelijk om je voor te stellen dat je de enige bent die het is overkomen. Het zal niet voor altijd zo voelen en na verloop van tijd kun je misschien zelfs terugkijken en erom lachen.

BEHOREND

Een deel van de verwoesting die het veroorzaakt, is dat het ons kan ontwrichten uit ons gevoel ergens bij te horen. Eerst van elkaar en daarna van onszelf. We zijn sociale dieren die vastbesloten zijn om geluk en troost te vinden door ergens deel van uit te maken. Erbij horen is vaak de kern van ons geluk en daarom doet buitengesloten worden zoveel pijn! 

PERSPECTIEF

Waar onze gedachten gaan, volgen onze gevoelens. Onuitgenodigd of buitengesloten zijn kan van alles voelen, van een steek tot een directe steek in het hart. Als gevolg hiervan is het ongelooflijk gemakkelijk om het perspectief te verliezen en halsoverkop in een spiraal van angst en schaamte te duiken. Wanneer dit gebeurt, is het zo belangrijk om erover te praten met iemand van wie je houdt en probeer je denken te herformuleren. Waarom heeft het een gevoelige snaar geraakt? Wilde je überhaupt uitgenodigd worden? Maakt dit nog uit over een jaar? Het stellen van dergelijke vragen kan je helpen de situatie te verwerken en helder te denken.

HOE KAN IK ME ER BETER BIJ VOELEN?

De beste manier om je beter te voelen als je buitengesloten wordt, is door jezelf te trakteren. Doe iets waar je blij van wordt of iets wat je leuk vindt om te doen. Dit kan zijn aan een project werken, een hobby beginnen, een lang bad nemen of aan zelfzorg doen.

 

Bron