Nettiquette: hoe hoor je je te gedragen op social media | Online Pesten

084-8340086

Nettiquette: Hoe heurt het eigenlijk op social media | Online Pesten | Kenniscentrum | Stop Pesten Nu

De ongeschreven regels van sociale omgang, bekend als etiquette, zijn wel bekend. Maar wist u dat er ook sociale regels voor internet zijn? 

Netiquette

Iemand een hand geven als je kennismaakt, met mes en vork eten, u zeggen. We zijn allemaal van jongs af aan met deze ongeschreven sociale regels opgegroeid. Het zijn beleefdheidsregels die in de loop der tijd in een samenleving zijn gegroeid en helpen de omgang tussen mensen soepel te laten verlopen.

In de bijzondere samenleving die internet is, is het niet veel anders gegaan. Ook daar ontwikkelden zich in de loop van de tijd omgangsregels, die tegenwoordig als standaard worden gezien. Deze regels kregen de naam netiquette of nettiquette mee: een samentrekking van de woorden internet en etiquette.

Nieuwsgroepen

Netiquette ontwikkelde zich in eerste instantie in de nieuwsgroepen van usenet. Usenet is een van de oudste delen van internet en bestaat nog steeds. In de tijd dat de websites die we nu zo goed kennen nog in de kinderschoenen stonden, waren nieuwsgroepen de plek voor internetgebruikers om berichten met elkaar uit te wisselen. Niet alleen om informatie te delen, maar ook om te discussiëren over alles van politiek tot sport.

Net zoals in het wilde westen al snel sheriffs werden aangesteld om toch nog enige orde te handhaven, werden er in bepaalde nieuwsgroepen moderators aangewezen. Moderators hielden een oogje in het zeil bij de discussies en grepen in als het uit de hand liep. In onderling overleg met nieuwsgroepgebruikers ontstonden er regels om discussies in goede banen te leiden.

Tegenwoordig worden nieuwsgroepen meer gebruikt voor het uitwisselen van muziek, foto’s en video’s, maar de moderators en netiquette uit die begintijd zijn op het moderne internet van de websites nog steeds de standaard.

(On)geschreven regels

Er zijn tegenwoordig nogal wat plekken op internet om uw mening te uiten en delen. Niet alleen in speciale fora over allerlei onderwerpen maar ook op verschillende soorten nieuwssites. Veel van die discussiefora en -sites hebben de regels voor reacties plaatsen op hun website staan. Als u een bericht wilt plaatsen of u moet inschrijven, staat er altijd een duidelijke link naar die regels. Door ze te lezen, geeft u meteen aan dat u zich daaraan zult houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet mogen plaatsen van beledigende opmerkingen of reclame.

Een aantal netiquette-regels

Er zijn ook nog wel regels die niet altijd direct beschreven staan maar die horen bij de netiquette. Dit zijn een aantal van de meeste bekende:

  • Gebruik niet alleen maar hoofdletters (Caps Lock aan), extra grote lettertypes of andere kleuren dan zwart voor uw teksten. Alleen maar hoofdletters wordt gezien als het equivalent van schreeuwen. En alle drie worden ze gezien als ongewenste manier om aandacht te trekken.
  • Gebruik geen sms-taal. Sms-taal bestaat voornamelijk uit afkortingen. De taal komt voort uit de beperkte grootte van sms`jes en de behoefte om snel tekstjes te typen met een schermtoetsenbord. Dat werkt goed voor sms`jes maar niet voor teksten op internet.
  • Gebruik emoticons of smileys met mate en alleen als het past in de cultuur van de website waar u reageert. Emoticons zijn soms handig om een bepaalde stemming of emotie weer te geven bij een tekst. Bijvoorbeeld een knipoog als u iets ironisch bedoelt. Maar gebruik ze spaarzaam: een tekst met teveel smileys is onleesbaar. Bij meer serieuze sites en fora worden emoticons niet op prijs gesteld.
  • Trol niet. Trollen is een van de termen die dateert uit de begintijd van internet. Het is de actie van een trol: iemand die graag anderen op stang jaagt met controversiële, tegengestelde of kwetsende reacties. Een trol plaatst die reacties alleen maar om emotionele reacties bij anderen los te maken.
  • Flame niet. Flames (spreek uit: fleems) zijn aanvallende en agressieve reacties op anderen, vaak op de persoon gericht. Ze zijn niet bedoeld voor het plaatsen van een onderbouwde mening in een discussie.
  • Plaats geen ongevraagde reclame oftewel spam.
  • Blijf on topic. Topic is een andere naam voor onderwerp. On topic blijven betekent bij het onderwerp blijven van de discussie of het artikel waar u op reageert. Als er over van alles en nog wat wordt gesproken bij een onderwerp, heeft een reactie of discussie weinig zin meer.
  • En tot slot: houd u aan de regels van het forum of de website.

Bron Plus Online

 

Leer de ware betekenis van likes en comments. Een wereld waarin een tag een vriendschap kapot kan maken en de juiste emoji voor liefde zorgt.

Afl. #1 - Vriendschap

Afl. #2 - Koppelaccounts

Afl. #3 - Haataccounts

Afl. #4 - Broeders en Strijders

Afl. #5 - Instafamous

 

Bron NTR