Omgaan met haters | Stop Pesten NU

Omgaan met haters

Het kan super frustrerend zijn om te maken te hebben met haters, of het nu in het echte leven is of online. Soms voelt het alsof ze overal zijn. Maar onthoud: haters geven vaak commentaar vanuit hun eigen onzekerheden. Hier zijn enkele stappen om ze het hoofd te bieden:

Haters herkennen

  • Gemene opmerkingen: Ze zeggen dingen om je naar beneden te halen, over je uiterlijk, je hobby's of je persoonlijkheid.
  • Online trollen: Mensen die negatieve reacties achterlaten op je social media posts of video's, gewoon om een reactie uit te lokken.
  • Geruchten verspreiden: Ze verspreiden onwaarheden of overdreven verhalen over jou.

Hoe ga je om met haters?

  • Blijf kalm: Reageren met woede of frustratie geeft haters vaak waar ze naar op zoek zijn.
  • Vermijd en blokkeer: Soms is de beste reactie om ze gewoon te negeren. Online kun je ze blokkeren of hun berichten rapporteren.
  • Zoek steun: Praat erover met vrienden of familie. Zij kunnen je helpen dingen in perspectief te zien en je opbeuren.
  • Focus op het positieve: Concentreer je op de goede dingen in je leven en de mensen die je waarderen om wie je bent.

Met wie kun je hierover praten?

Als je ooit te maken krijgt met pesten of andere nare ervaringen online, onthoud dan één ding: je hoeft het niet alleen aan te pakken.

Je leraar: Leraren zijn er niet alleen om je te onderwijzen. Ze zijn ook opgeleid om te helpen bij problemen buiten de klas. Als je je zorgen maakt over pesten of iets anders, kan je leraar een goed startpunt zijn om hulp te krijgen.

Je ouders of verzorgers: Ze houden van je en willen dat je veilig bent, zowel offline als online. Het kan eng zijn om naar voren te komen, maar ze kunnen je helpen bij het navigeren in de situatie en je de steun geven die je nodig hebt.

De Kindertelefoon: Als je met iemand wilt praten, maar je weet niet zeker met wie, dan is de Kindertelefoon er speciaal voor zulke momenten. Ze bieden een luisterend oor en kunnen je advies geven over wat je kunt doen.

Het belangrijkste is dat je met iemand praat. Samen sta je sterker en kun je een manier vinden om door de uitdagingen van online zijn heen te werken