Online & offline pesten zijn sterk verweven | Stop Pesten NU

Online & offline pesten zijn sterk verweven

Er wordt nog altijd meer offline dan online gepest, zegt Vandebosch. “Cyberpesten begint vaak in de klas. Sociale relaties vormen de basis. Wie in real life wordt gepest, heeft een grotere kans om ook op het internet slachtoffer te worden.”

“Ook de pesters zijn vaak dezelfde personen – er is dus geen sprake van een ‘revenge of the nerds’, waarbij het slachtoffer online wraak neemt op de pester. Want hij moet de pester de volgende dag weer onder ogen komen.”

Online durven kinderen & jongeren sneller over een grens te gaan, vanwege de anonimiteit die ze ervaren. Dat kan positief, maar ook negatief uitpakken. Kinderen zijn online ongeremder en worden minder snel teruggefloten. En als ontvanger is het vaak moeilijk te stoppen. Offline zou je misschien nog een dreun terug kunnen geven, dat gaat online niet.

 “Niet alle vormen van cyberpesten hebben evenveel impact”. “Een gemeen privébericht vinden jongeren minder erg dan een gênante foto verspreiden. Maar over het algemeen heeft online pesten meer impact dan offline pesten.” “En online pesten stopt nooit. De pesterijen gaan door als de leerling thuis zit. En zelfs als de pester zijn pesterijen staakt, kunnen die vervelende berichten, posts, foto’s of filmpjes op het internet een eigen leven gaan leiden.”

Heidi Vandebosch, professor Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen

Video bekijken of ► klik hier KetNet

Helaas zien wij dat het online pesten blijft toenemen. Mede ook doordat er dagelijks nieuwe mogelijkheden, apps, platformen en meer bij komen dit dit gedrag nog gemakkelijker maken. Online pesten is lang niet zo zichtbaar als het traditionele pesten. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft.

Cyberpesten kan erger uitpakken dan de traditionele vormen. "Een groter publiek kan het zien, er bestaat een kans dat het 24 uur per dag doorgaat, de inhoud kan moeilijker worden verwijderd en soms is de afzender onbekend."