Op onze school wordt 90% van de kinderen niet gepest." Het klonk altijd als een prestatie, iets om trots op te zijn. Maar was het dat ook? | Stop Pesten NU

084-8340086

Op onze school wordt 90% van de kinderen niet gepest." Het klonk altijd als een prestatie, iets om trots op te zijn. Maar was het dat ook?

De trots die Arnold (schooldirecteur) altijd had gevoeld bij de uitspraak "90% wordt niet gepest" voelde plotseling oppervlakkig besefte hij. Tijdens een vakantie-uitje kwam hij per toeval in gesprek met Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu. De zon was warm en de lucht was gevuld met het geluid van lachende mensen en spelende kinderen. Patricia introduceerde zichzelf en ze kwamen erachter dat ze raakvlakken hadden in het onderwijs, zo kwam ook pesten ter sprake.
 
Patricia deelde haar inzichten en ervaringen met betrekking tot pesten en ook haar zorg (en ook frustratie) dat veel scholen vol trots zeggen "90% wordt niet gepest" Als je het omdraaide, betekende dit dat 10% van de kinderen wel gepest werd. In een gemiddelde klas zouden twee of drie kinderen dagelijks de vernedering en het verdriet van pesten ervaren. Was dat acceptabel? Arnold kon niet anders dan het contrast zien met zijn eigen instelling. De vergelijking met pakken yoghurt die in zijn gedachten opkwam, voelde bijna absurd. Als 10% van de yoghurtpakken bedorven zou zijn, zouden mensen klagen. Maar dit was geen yoghurt. Dit waren kinderen.
 
Hij pakte een notitieblok en pen en schreef een aantal vragen op:
* Waarom accepteren we dat ook maar één kind wordt gepest?
* Hoe kunnen we een echte 'pestvrije' schoolcultuur creëren?
* Zijn we bereid om onze successen niet te meten aan de 90% die niet wordt gepest, maar aan de inspanningen die we leveren om die 10% te helpen?
 
Terwijl het plezierige gesprek met Patricia ten einde liep, bekende Arnold dat hij bovenschools directeur is. Hij vertelde haar hoe haar woorden en inzichten hem diep hadden geraakt. Hij verzekerde Patricia dat hij vastbesloten was om verandering te brengen.
 
Als schooldirecteur of onderwijsprofessional dragen we een immense verantwoordelijkheid voor het welzijn van onze leerlingen. Hoe kijk jij naar het percentage kinderen dat niet wordt gepest (10%)? Zijn we bereid om onze successen niet te meten aan de 90% die niet wordt gepest, maar aan de inspanningen die we leveren om die 10% te helpen?
 
 #onderwijs #anti-pesten #schoolcultuur #pesten #stoppestennu