Pesten op het werk, wat is dit? | Stop Pesten NU

084-8340086

Pesten op het werk, wat is dit?

Honderdduizenden mensen worden stelselmatig gepest op hun werk. In de helft van de gevallen grijpt de baas niet in of treitert de leidinggevende zelfs mee. Pesten op de werkvloer is een hardnekkig fenomeen. Maar er rust een groot taboe op.

Roddelen
“Ik voelde ogen in mijn rug prikken en als ik een kleine fout maakte werd dat opgeblazen. Terwijl er ook twee collega’s waren die het wel voor me opnamen en zeiden dat ik mijn werk goed deed. De rest negeerde me en ik wist dat er over me geroddeld werd. De leidinggevende heeft er niks aan gedaan. Na een paar maanden werd ik er letterlijk ziek van. ”

Vijftiger André Horstink heeft nog geen jaar aan de balie van de gemeente Kampen gewerkt als hij ziek thuis komt te zitten. Hij is voor zijn gevoel letterlijk weggepest. De Landelijke Klachtencommissie stelt hem na grondig onderzoek in zijn gelijk.

Nachtmerries
Ook Zoë Vespa (51) zit al een jaar ziek thuis. Ze heeft last van angststoornissen en nachtmerries. “Ik durf niet meer aan de slag, omdat ik bang ben dat me hetzelfde overkomt.” Ze zegt stelselmatig werk onder haar niveau te hebben gekregen door haar leidinggevende. “Dat was treiterend bedoeld.” Zoë heeft het gevoel dat ze een ander persoon is geworden. “Er is karaktermoord gepleegd.”

Onsympathieke bazen
Psychologe Cokkie Verschuren is sinds tien jaar gespecialiseerd in ongewenst gedrag op de werkvloer en heeft daar ook een boek over geschreven, `pesten en agressie op het werk´. “Dagelijks slepen werknemers zich naar hun werk gebukt onder regelmatige pesterijen, onsympathieke bazen en opportunistisch gedrag van collega’s. Daar worden mensen letterlijk ziek van.”

Seksuele intimidatie
Karin Bosman werd het slachtoffer van seksuele initimidatie en treitereijen door haar baas. De dagelijkse vernederingen gingen twee jaar lang door tot Karin instortte."De intimidaties en ongewenste intimiteiten trekken je in een wereld in van verdriet en eenzaamheid.  Het is zo moeilijk om weer van jezelf te leren houden wanneer je elke dag een hete douche nodig hebt om de schaamte van je af te spoelen"
Karin hield een blog bij over haar ervaringen. Ze kreeg zoveel reacties van vrouwen die zich herkenden in haar verhaal dat ze besloot een boek te schrijven: spugen op de tosti van Hans. Het KRO programma De Wandeling besteedt binnenkort een hele uitzending aan het ontluisterende verhaal van Karin.

Ondertussen kost het ziekteverzuim als gevolg van pesten de maatschappij miljoenen. Mede daarom, maar ook om het onderwerp uit de taboesfeer te halen, start de overheid dit voorjaar een campagne om pesten op de werkvloer tegen te gaan.

Bekijk hier de uitzending van Kruispunt