Pesten op Instagram: Hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen | Stop Pesten NU

084-8340086

Pesten op Instagram: Hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen

Instagram is een geweldige plek om je leven, je interesses en je kunst te delen. Maar zoals op elk platform, kan ook hier pesten voorkomen. Als je soms overweldigd raakt door nare berichten of commentaren, ben je niet alleen. Hier is een gids om je te helpen met pesten op Instagram.

Hoe ziet pesten op Instagram eruit?

  • Nare berichten: Directe berichten die je kwetsen of bedreigen.
  • Gemene reacties: Gemeenschappelijke of kwetsende opmerkingen onder je posts.
  • Nare mentions: Getagd worden in kwetsende berichten of foto's.
  • Cyberpesten via verhalen: Mensen kunnen tijdelijke verhalen gebruiken om anderen te pesten, denkend dat ze daarna zullen verdwijnen.

Wat kun je eraan doen?

  • Screenshot bewijs: Als iemand je pest, maak dan een screenshot voordat je reageert of het verwijdert. Dit kan later van pas komen. Of maak een foto met iemand anders zijn toestel van jouw scherm, dan ziet de ander niet dat jij een screenshot ervan hebt.
  • Blokkeren: Je kunt elke gebruiker die je pest blokkeren. Ze zullen dan niet meer in staat zijn om jouw profiel te zien of contact met je op te nemen.
  • Rapporteer het: Gebruik de 'rapporteer' functie van Instagram om het platform te informeren over het pestgedrag.
  • Private mode: Overweeg je account op privé te zetten zodat alleen je vrienden je berichten kunnen zien.

 

Eerste stap naar hulp: Zoek iemand om mee te praten

Instagram kan een wereld van plezier zijn, maar soms kan het ook een plek zijn waar dingen niet zo leuk zijn. Als je ooit te maken krijgt met pesten of andere nare ervaringen online, onthoud dan één ding: je hoeft het niet alleen aan te pakken.

Je leraar: Leraren zijn er niet alleen om je te onderwijzen. Ze zijn ook opgeleid om te helpen bij problemen buiten de klas. Als je je zorgen maakt over pesten of iets anders, kan je leraar een goed startpunt zijn om hulp te krijgen.

Je ouders of verzorgers: Ze houden van je en willen dat je veilig bent, zowel offline als online. Het kan eng zijn om naar voren te komen, maar ze kunnen je helpen bij het navigeren in de situatie en je de steun geven die je nodig hebt.

De Kindertelefoon: Als je met iemand wilt praten, maar je weet niet zeker met wie, dan is de Kindertelefoon er speciaal voor zulke momenten. Ze bieden een luisterend oor en kunnen je advies geven over wat je kunt doen.

 

Belangrijk om te onthouden

Pesten weerspiegelt niets over wie jij bent, maar alles over de persoon die pest. Je verdient het om online te zijn zonder angst voor intimidatie of negativiteit. Blijf trouw aan jezelf, zoek steun wanneer je het nodig hebt en onthoud dat jouw waarde niet wordt bepaald door wat anderen online zeggen.