Pesten op Telegram | Stop Pesten NU

084-8340086

Pesten op Telegram

Hé jij,

Telegram is een handige chatapp waar je met vrienden kunt kletsen, groepen kunt vormen en zelfs grote kanalen kunt volgen. Maar, zoals overal online, kunnen er soms mensen zijn die het minder leuk maken. Als je ooit te maken krijgt met pesten op Telegram, ben je niet alleen. Hier zijn enkele tips om je te helpen.

Hoe ziet pesten op Telegram eruit?

  • Gemene berichten: Directe chats die je kwetsen of bedreigen.
  • Ongewenste groepschats: Toegevoegd worden aan groepen waar je wordt gepest of belachelijk gemaakt.
  • Verspreiden van roddels: Geruchten of onwaarheden over je delen binnen kanalen of groepen.
  • Ongevraagde foto's of video's: Ontvangen van ongewenste media die je ongemakkelijk of bedreigd laat voelen.

Hoe kun je jezelf beschermen?

  • Screenshot bewijs: Voordat je iets verwijdert of erop reageert, maak een screenshot voor het geval je het later nodig hebt.
  • Blokkeren: Blokkeer gebruikers die je lastigvallen, zodat ze geen contact meer met je kunnen opnemen.
  • Privacy instellingen: Pas je instellingen aan zodat alleen mensen die je kent je berichten kunnen sturen of je aan groepen kunnen toevoegen.
  • Verlaat groepen: Als een groep of kanaal giftig wordt, aarzel dan niet om het te verlaten.

 

Onthoud dit: Jij hebt het recht om online te communiceren zonder angst of pesten. Als je ooit met negativiteit te maken krijgt, weet dan dat het meer zegt over de pester dan over jou. Blijf sterk, zoek steun en laat je niet het zwijgen opleggen.

 

Met wie kun je praten?

Telegram en andere online platforms kunnen een wereld van plezier zijn, maar soms kan het ook een plek zijn waar dingen niet zo leuk zijn. Als je ooit te maken krijgt met pesten of andere nare ervaringen online, onthoud dan één ding: je hoeft het niet alleen aan te pakken.

Je leraar: Leraren zijn er niet alleen om je te onderwijzen. Ze zijn ook opgeleid om te helpen bij problemen buiten de klas. Als je je zorgen maakt over pesten of iets anders, kan je leraar een goed startpunt zijn om hulp te krijgen.

Je ouders of verzorgers: Ze houden van je en willen dat je veilig bent, zowel offline als online. Het kan eng zijn om naar voren te komen, maar ze kunnen je helpen bij het navigeren in de situatie en je de steun geven die je nodig hebt.

De Kindertelefoon: Als je met iemand wilt praten, maar je weet niet zeker met wie, dan is de Kindertelefoon er speciaal voor zulke momenten. Ze bieden een luisterend oor en kunnen je advies geven over wat je kunt doen.

Het belangrijkste is dat je met iemand praat. Samen sta je sterker en kun je een manier vinden om door de uitdagingen van online zijn heen te werken