Of je nu een leerling op school bent, een sporter, een senior in een bejaardentehuis, of een professional op de werkvloer; pesten is een universeel probleem dat niemand zou moeten ervaren.
Je loopt door de gangen van je school, kantoor of misschien zelfs in je eigen buurt, en daar voel je het weer: die zware, onzichtbare last op je schouders. De last van woorden die pijn doen, blikken die kleineren en daden die vernederen. Je hebt het gevoel alsof je constant op je hoede moet zijn, want je weet maar al te goed dat pesten geen leeftijdsgrens kent.
Je vraagt je af: "Is dit normaal? Verdien ik dit? Zien anderen dit ook, of is het allemaal in mijn hoofd?" Het lijkt soms alsof je de enige bent die deze strijd voert, maar het tegendeel is waar. Of je nu 12 bent en elke dag met een knoop in je maag naar school gaat, of dat je 45 bent en met tegenzin je werkplek betreedt, je bent niet alleen. Pesten is iets wat heel veel mensen meemaken, ongeacht leeftijd, achtergrond of situatie.
Voel je je vaak buitengesloten, genegeerd of zelfs belachelijk gemaakt, maar hoor je om je heen dat 'ze het vast niet zo bedoelen'? Deze opmerkingen kunnen je laten twijfelen aan je eigen ervaring. "Ben ik wel echt aan het worden gepest?", is een vraag die dan in je op kan komen. Het kan soms lastig zijn om te weten of je echt gepest wordt. Pesten kan namelijk op verschillende manieren gebeuren en is niet altijd makkelijk te herkennen. Toch zijn er duidelijke tekenen die erop kunnen wijzen dat je last hebt van pesten.
Bij Stichting Stop Pesten Nu begrijpen we wat je doormaakt
We hebben zelf ervaren hoe eenzaam en isolerend pesten kan zijn. Maar we weten ook dat er een uitweg is, en we zijn hier om je daarbij te helpen. In dit artikel gaan we dieper in op de gevoelens en vragen die je wellicht hebt. We bieden handvatten om het gesprek aan te gaan en geven concrete tips om jezelf weerbaarder op te stellen. Lees verder om te ontdekken wat je kunt doen als je gepest wordt, en weet dat wij, en vele anderen, er zijn om je te ondersteunen.
Hulp nodig of advies nodig?
Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt.
Je kan gratis bellen, chatten of mailen met deze organisaties. Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken over een oplossing.
► Chatten, bellen of mailen voor hulp of advies over Pesten
► Chatten, bellen of mailen voor hulp of advies overj Online Pesten (Cyberpesten)
Emotionele signalen
- Je voelt je regelmatig angstig of gespannen in bepaalde sociale situaties.
- Je ervaart een continu gevoel van onveiligheid.
- Je bent vaak verdrietig of voelt je neerslachtig.
Lichamelijke signalen
- Je hebt moeite met slapen of hebt nachtmerries.
- Je eetlust is veranderd (meer of juist minder eten).
- Je hebt last van hoofdpijn, buikpijn of andere fysieke klachten zonder duidelijke medische oorzaak.
Gedragsveranderingen
- Je vermijdt bepaalde plekken, personen of activiteiten waar je normaal gesproken plezier aan beleefde.
- Je prestaties op school of werk lijden onder je gemoedstoestand.
- Je trekt je terug uit sociale activiteiten en isoleert jezelf.
Relationele signalen
- Je wordt regelmatig uitgesloten, genegeerd of buitengesloten door anderen.
- Er worden roddels over je verspreid.
- Je merkt dat mensen je anders behandelen, vaak op een negatieve manier.
Het is belangrijk om op te merken dat het ervaren van een of meerdere van deze signalen niet per se betekent dat je wordt gepest, maar het zijn wel rode vlaggen. Het kan ook zijn dat anderen zeggen dat je je 'niet zo moet aanstellen' of dat het 'niet zo bedoeld is', maar jouw gevoelens zijn geldig. Als je deze symptomen herkent en het je dagelijks leven negatief beïnvloedt, dan is het tijd om actie te ondernemen.
Chantal Janzen
Nu zeer succesvol in de showbizz, maar vroeger werd ze gepest. Omdat ze als jong meisje opviel vanwege een brilletje en sproeten, vonden leeftijdsgenootjes het ontzettend grappig om Chantal te treiteren. Nog altijd geraakt zegt ze over haar pestverleden: ”Ik was de pispaal van de klas. Dat heeft een groef in mijn zelfbeeld achtergelaten.”
- Francis van Broekhuizen
"Als je elke dag hoort dat je lelijk, dik en stom bent, dan laat dat diepe sporen na." Haar hele basisschooltijd werd Francis namelijk flink getreiterd: "Dan werd ik uitgescholden voor brillenjood, hoe lelijk ik was, hoe een stom kind ik was, kreeg ik een stomp in mijn gezicht."
- Georgine Verbaan
De actrice was vroeger het pispaaltje van de klas. "Uitsluiten, nooit mee mogen doen, mijn tas of brood afpakken, met mijn spullen gooien terwijl ik er tussen stond. Kinderen zijn wreed als je afwijkt van de norm. Ook werd ze afgerekend op haar uiterlijk. "Op de middelbare school werden er grappen gemaakt over mijn figuur, maar dat vond ik niet zo erg. ‘Waar is Georgina? Dat hangt van de wind af.’ Of: ‘Tien Georgina’s op een rij: streepjescode.’ O ja: ‘Georgina met een petje is een punaise.’ Ze vinden altijd wel iéts", vertelt ze.“Ik ben heel erg anti-pesten en anti-uitsluiten geworden. Toen ik naar de middelbare school ging, nam ik me voor: ik ga het helemaal anders doen; ik moet een imago creëren, de status van outsider cultiveren. Ik werd de clown van de klas met een grote bek."
Waarom is praten over pesten zo belangrijk?
Het is belangrijk om het pesten serieus te nemen en te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kan een vriend, familielid, of professional zijn. Het pesten zal niet stoppen als je er niets over zegt. Je moet je stem laten horen, hoe moeilijk dat ook is. Hoewel de buitenwereld misschien niet altijd ziet wat je meemaakt, weten wij dat je pijn echt is. Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu legt het je uit in deze video. Zie ook de YouTube-afspeellijst 'Tips als je gepest wordt'.
Klik op bovenstaande afbeelding of bekijk de video via deze link.
Hoe kan je reageren op een pestkop? Tips!
Wees kort maar krachtig
Antwoord met een simpele maar zelfverzekerde zin zoals "Stop daarmee." en blijf dat alleen dat zeggen. Als ze zeggen kan je niks anders zeggen? 'Nee' en dan herhaal je weer dezelfde korte zin. Pesters willen namelijk lange antwoorden, ze willen dat je uitleg probeert te geven -niet omdat ze het antwoord willen horen- maar om daarna daar weer gemene reacties op te maken. Dus houd het kort.
Gebruik je stem
Oefen thuis voor de spiegel en oefen met goed hoorbaar zeggen wat je vind terwijl je ze 'aankijkt in de ogen', hierdoor kom je zelfverzeker over. Dit lijkt altijd super eng, maar wat ik (Patricia) zelf altijd doe is: Ik beeld mij altijd in dat iemand achter de pestkop staat en ik wil die persoon achter de pester zien, niet door eromheen te kijken maar te denken die pester hoef ik niet te zien maar diegene (die je in gedachten daarachter ziet) die wil ik zien. Hoe meer je dat oefent hoe makkelijker het wordt, je gaat gewoon door de pester kijken waardoor het net lijkt alsof je ze aankijkt. Wat ook goed kan werken is om te kijken naar hun wenkbrauwen (voor de ander lijkt het dan alsof je ze aankijkt).
Lichaamshouding
Probeer als je reageert op pesters je voeten iets uit elkaar te zetten (ongeveer net zo breed als je schouders), hierdoor val je minder snel om als ze gaan duwen. Test maar eens met iemand die je goed kent met je voeten tegen elkaar aan en dat de ander jou zachtjes probeert om te duwen en dan steeds de voeten iets verder uit elkaar (niet te ver, dan val je ook - test het maar uit).
Loop weg (niet rennen)
Loop rechtop weg en probeer sterk te lopen (schouders en hoofd omhoog) ookal voel je niet zo. Het gaat er alleen maar om dat je zo wel sterker overkomt op anderen. Soms is de beste reactie om jezelf te verwijderen uit de situatie om verdere escalatie te voorkomen.
Pesters lijken populair in de groep, maar zijn het niet
Ze dwingen hun populariteit in de groep af door te laten zien hoe sterk ze zijn en wat ze allemaal durven. Via pesten lukt ze dat het makkelijkst: ze krijgen andere kinderen mee bij het te pakken nemen van een slachtoffer. En wie mee doet, loopt minder kans zelf slachtoffer te worden. Anderen zijn uit 'angst' om het volgende slachtoffer 'zogenaamd' bevriend met de pester en meelopers, maar vinden ze eigenlijk helemaal niet leuk. Vraag je het apart aan de pester en meelopers dan geven de meeste pestkoppen toe dat ze de pesterijen niet zo onschuldig vinden.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die echt zelfvertrouwen hebben en tevreden zijn met wie zij zijn, nooit pesten. Zij accepteren iedereen, gewoon zoals ze zijn en laten iedereen in hun waarde. Alleen mensen die zelf ergens 'pijn' hebben kunnen anderen pijn doen.
Doe de test: word ik gepest?
Om alle twijfel te verminderen, biedt Stichting Stop Pesten Nu een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen
Word jij bijna elke dag uitgescholden?
Worden jouw spullen regelmatig vernield of kwijtgemaakt?
Word je genegeerd of buitengesloten, ook al probeer je contact te maken?
Word je (online) bedreigd door anderen?
Word er (online) over je geroddeld (waar je bij bent)?
Word je weleens opgewacht, geslagen of geschopt?
Word je uitgelachen of belachelijk gemaakt in een groep?
Word je gedwongen om dingen te doen die je niet wilt doen?
Worden er vervelende foto's of video's van jou (online) verspreid?
Word je gepest of getreiterd via sociale media, zoals WhatsApp, Instagram of Facebook?
Word je uitgesloten van groepsactiviteiten of -gesprekken?
Word je gediscrimineerd of gepest vanwege je afkomst, geloof, geslacht of seksuele oriëntatie?
Word je gepest door iemand die een machtspositie heeft, zoals een leraar, coach of baas?
Voel je je onveilig op school, op het werk, in de sportclub of in het bejaardentehuis vanwege het gedrag van anderen?
Heeft het gedrag van anderen een negatieve invloed op je schoolprestaties, werk of mentale gezondheid?
Als je vier of meer keer 'ja' hebt geantwoord op de vragen, de kans groot is dat je daadwerkelijk wordt gepest. Om dan nog meer te checken voor jezelf kan je deze vragen aan jezelf stellen: "Gebeuren de vervelende acties tegen jou regelmatig (meer dan eens per week) en al voor een langere tijd?" Als het antwoord hierop 'ja' is, dan is het essentieel om actie te ondernemen en hulp te zoeken, want de situatie zal waarschijnlijk niet vanzelf verbeteren.Er zijn bepaalde signalen die kunnen wijzen op een pestprobleem