Lesmateriaal PO Groep 3 & 4 Goed voor elkaar Week tegen Pesten 2023

084-8340086

PO Groep 3 & 4 Goed voor elkaar Lesmateriaal Week tegen Pesten 2023

Beste leerlingen van groep 3 en 4,

Deze week is het de Week Tegen Pesten. Dat betekent dat we extra aandacht besteden aan het onderwerp pesten. Maar wat is pesten eigenlijk? Pesten is wanneer iemand steeds weer opzettelijk vervelend doet tegen iemand anders. Dit kan zijn door bijvoorbeeld schelden, slaan, buitensluiten of roddelen. Dit is niet leuk en kan ervoor zorgen dat iemand zich verdrietig, boos of eenzaam voelt.

Het is belangrijk dat we goed voor elkaar zorgen en dat we elkaar niet pesten. Daarom willen we jullie vandaag wat tips geven over hoe we elkaar kunnen helpen en verbinden.

  1. Praat met elkaar Als je ziet dat iemand gepest wordt, kun je daarover praten. Praat erover met een juf of meester, of met iemand anders die je vertrouwt. Samen kunnen jullie kijken wat jullie kunnen doen om de ander te helpen.

  2. Zeg iets aardigs Je kunt ook zelf iets doen om de ander te helpen. Zeg bijvoorbeeld iets aardigs tegen degene die gepest wordt. Een complimentje kan al heel veel betekenen.

  3. Speel samen Als je samen speelt, is het fijn als iedereen mee kan doen. Vraag daarom eens aan iemand die je niet zo goed kent of hij of zij met jou wil spelen. Zo maak je nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

  4. Help elkaar Als je ziet dat iemand iets niet goed kan, kun je helpen. Bijvoorbeeld door iets uit te leggen of samen iets te oefenen. Zo leren jullie van elkaar en helpen jullie elkaar vooruit.

Onthoud goed dat het belangrijk is om goed voor elkaar te zorgen en elkaar niet te pesten. Zo maken we samen de wereld een stukje mooier en gezelliger!

Laten we deze week extra goed op elkaar letten en elkaar helpen en verbinden. Samen maken we het verschil!

Veel liefs,

Jullie juf/meester

 

Hieronder treffen jullie het gratis lespakket Grapje aan met hele vele (les)materialen om met groep 3 en 4 in gesprek te gaan over plagen, pesten en grapjes

 

Prentenboek GrapjePrentenboek Grapje - Audio prentenboek - Handleiding - Lesmaterialen - Lied 'Pesten is geen grapje' - Muziek

We geven je een groot aantal suggesties om met het prentenboek Grapje actief aan de slag te gaan. 

De suggesties zijn geordend rond zes verschillende werkvormen: 

1. Het prentenboek: Kijk-, lees- en gespreksactiviteiten bij het prentenboek ‘Grapje!’.
2. Spelen: Samenwerkingsopdrachten om met de inhoud van het verhaal aan de slag te gaan.
3. Maken en doen: Individuele activiteiten en groepsopdrachten over het prentenboek en het thema ‘Pesten is geen grapje!’
4. Vertellen: Kinderen vertellen over het prentenboek en het thema aan anderen; onder andere ook aan hun ouders zodat het verhaal ook buiten de school komt.
5. Zingen: Een liedje dat oproept om niet aan pesten mee te doen.
6. Afspraken om pesten te voorkómen: Afspraken voor in de groep, voor vrije spelsituaties en tijdens het overblijven

"Pesten is iets dat mij aan het hart gaat"

Roxeanne Hazes

Hazes werkte samen met de stichting Stop Pesten Nu. De zangeres laat weten dat ze direct 'ja' zei toen ze werd gevraagd om het boek te schrijven.

"Pesten is iets dat mij aan het hart gaat. Ik ben vroeger zelf gepest en een paar jaar geleden ben ik op mijn oude middelbare school langs geweest om daarover te vertellen. Ik wil jongeren bewust maken van wat het met je kan doen, in de hoop dat het op een dag uit de wereld is. Iedere pester die we kunnen bereiken, is er een."
 
Roxeanne Hazes
Het boek maakt deel uit van de serie Onze Wereldboeken waarbij maatschappelijke thema's toegankelijk worden gemaakt voor kinderen. De thema's zijn gekoppeld aan een goed doel.
 

Download hieronder alle (gratis) materialen (ook te gebruiken op het Digibord)

1. E-Prentenboek Grapje

2. MP3 + YouTube - Roxeanne leest Prentenboek Grapje voor 

  • MP3 Audio bestand - Prentenboek Grapje voorgelezen doo Roxeanne (klik op 3 stippen naast volume symbool om bestand de downloaden)

  • YouTube boek met audio voor op het Digibord - Prentenboek Grapje voorgelezen door Roxeanne Hazes - De video begint met het lied 'Pesten is geen grapje' die je met je leerlingen kan zingen. Vervolgens leest Roxeanne haar prentenboek voor en bladeren wij samen door het prentenboek. 

3. 'Pesten is geen grapje' (Blad)​muziek & lied

4. Handleiding

5. Lesmaterialen

Quick preview ►(Les)Materialen Bijlage A t/m O 

6. Sluit de activiteiten feestelijk af

Ieder kind krijgt een Stop Pesten Nu diploma, bijlage N

Stop Pesten Nu diploma