Politie: 'Stevige groei van oplichting via Snapchat' | Stop Pesten NU

084-8340086

Politie: 'Stevige groei van oplichting via Snapchat'

De politie constateert sinds dit jaar een opvallende stijging van fraudeurs en oplichters die via de app Snapchat hun slag hopen te slaan, aldus Marcel Boven. Hij is als financieel rechercheur bij de politie Noord-Nederland onder meer gespecialiseerd in cybercrime.

De stijging van deze fraudevariant past in het beeld dat cybercrime in het algemeen sterk in opmars is. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een stijging van 31% waargenomen op het gebied van fraude via online handel. Fraude met bankrekeningnummers steeg met maar liefst 67%.

Geen katvanger nodig bij oplichting via Snapchat

Eén reden waarom oplichting via Snapchat snel aan populariteit wint, is het feit dat er geen geldezels of katvangers tussen zitten: het contact tussen de oplichter en het slachtoffer verloopt rechtstreeks. Dat is uiteraard alleen een voordeel als het bankrekeningnummer van de oplichter buiten beeld blijft, anders wordt het voor de politie een koud kunstje om de identiteit van diegene te achterhalen.

Identiteitsfraude ligt aan de basis van Snapchatfraude

Aan de basis van fraude via Snapchat ligt identiteitsfraude. De oplichter doet zich voor als een bekende van het slachtoffer en hoopt diegene zo geld afhandig te maken. Oplichters weten bestaande Snapchat-accounts te hacken en vragen vrienden van het gehackte account om bijvoorbeeld een voucher te kopen. De oplichter kan de voucher vervolgens omzetten in geld of bitcoins.

Hoewel het bestellen van een voucher of het omzetten daarvan in geld weliswaar sporen achterlaat, is het voor de politie lastiger om deze fraude te achterhalen. Volgens Marcel Boven is bij Snapchatfraude namelijk niet per se een bankrekening nodig, om die reden is het moeilijker om transactieverkeer te achterhalen. Boven vermoedt dat criminelen gegevens van slachtoffers in handen krijgen doordat deze door een datalek op straat zijn komen te liggen, al waarschuwt hij dat iedereen slachtoffer kan worden.

WhatsApp-fraude

Min of meer hetzelfde principe zien we bij WhatsApp-fraude. WhatsApp-fraude vindt op verschillende manieren plaats. Oplichters doen bijvoorbeeld alsof ze een nieuw telefoonnummer hebben en nemen vervolgens contact op met vrienden of familieleden van de persoon voor wie ze zich uitgeven.

Meestal moet er met spoed een betaling worden verricht, maar heeft de afzender om verschillende redenen onvoldoende saldo op zijn of haar bankrekening. Het slachtoffer wordt gevraagd om een betaling voor te schieten en het geld is kwijt.

Nóg geloofwaardiger wordt het bedrog als oplichters daadwerkelijk bestaande Facebook- en/of WhatsApp-accounts weten te kapen.

Politie zet in op preventie

Preventie is voor de politie een speerpunt waar ze op inzetten. De politie adviseert om te vragen naar een spraakbericht of om even te bellen: 'Check altijd goed wie er achter dat nieuwe nummer zit, ook al voelt dat gek'. Vaak worden slachtoffers namelijk overrompeld door de snelheid waarmee de oplichting plaatsvindt.

Toch opgelicht? Marcel Boven adviseert om meteen contact op te nemen met de bank én de politie: 'Dan is de kans het grootst dat je je geld terug kunt krijgen.'

Bron: RTV Noord