Serie over pesten VO-scholen 13 Reasons Why (4 seizoenen) | Stop Pesten NU

084-8340086

Serie over pesten VO-scholen 13 Reasons Why (4 seizoenen)

Deze spraakmakende serie draait om Clay, die er in 13 afleveringen achter probeert te komen waarom zijn klasgenootje en crush Hannah zelfmoord heeft gepleegd. Niet voor niets een van de meest gelauwerde en veelbesproken series op Netfix. Must watch met je tiener of zelf in je eentje op de bank met een bak popcorn en glas wijn. 13 Reasons Why is aanbevolen vanaf zestien jaar. Alle vier de seizoenen zijn te zien op Netflix.

Wat is 13 Reasons Why?

Het eerste seizoen van 13 Reasons Why verscheen in 2017 op Netflix. Er was meteen van alles te doen over de serie, die zonder schroom en op realistische wijze tienerproblematiek onder de loep nam. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pesten, aanranding en depressie.

In het eerste seizoen van 13 Reasons Why krijgt Clay Jensen een set mysterieuze cassettebandjes in handen. Ze zijn opgenomen door Hannah Baker, een schoolgenoot die zelfmoord pleegde. De bandjes vormen een audiodagboek, waarin ze de redenen voor haar zelfmoord uit de doeken doet. Seizoen 2 draaide om de juridische strijd tussen Hannah haar ouders en het schoolsysteem, dat zij verantwoordelijk houden voor de dood van hun dochter. Tegelijkertijd probeerde Clay de giftige cultuur op zijn middelbare school bloot te leggen. Seizoen 3 focuste zich op moord op Bryce Walker, die Hannah verkracht heeft, en het effect van zijn dood op zijn schoolgenoten.

Trailer Seizoen 1

Wat maakt de serie zo controversieel?

Vooral het eerste seizoen van 13 Reasons Why is behoorlijk controversieel. Het gaat dan bijvoorbeeld om de scène waarin Hannah in bad stapt en met een scheermesje haar pols opensnijdt. Ook noemenswaardig is de manier waarop de serie het gebrek aan respect voor vrouwen op de middelbare school onder de aandacht brengt, met als duidelijkste voorbeeld de verkrachting van Hannah door Bryce. Deze scènes zijn naar om te kijken, maar brachten tegelijkertijd ook een nieuwe discussie over depressie en zelfmoord onder tieners op gang.

Heb jij zelfmoordgevoelens of ken jij iemand met zelfmoordgevoelens? Neem dan direct contact op met 113 nl, tel: 0800-0113, daar zitten hulpverleners speciaal voor jou 7 dagen per week, 24 uur per dag.

 

Trailer Seizoen 2

 

Trailer seizoen 3

 

Waar gaat 13 Reasons Why seizoen 4 over?

Genoeg teruggeblikt! Tijd om eens te kijken naar seizoen 4 van 13 Reasons Why. Wat staat de tieners in de laatste 10 afleveringen te wachten?

In het vierde seizoen maken de leerlingen zich op voor hun eindexamen. Van leren komt echter niet veel… Onze hoofdrolspelers worstelen namelijk met hun duistere geheimen. Zo lijkt de moord op Bryce toch nog een staartje te krijgen. Er zijn namelijk mensen die niet geloven dat Monty verantwoordelijk was. En dan is er ook nog die zak met geweren die opgevist werd uit de rivier. Dat zijn natuurlijk de geweren van Tyler, die Clay en Tony daar gedumpt hebben.  

Trailer seizoen 4

Waarom stopt 13 Reasons Why na 4 seizoenen?

Het vierde seizoen van 13 Reasons Why is ook meteen het laatste seizoen van de Netflix-serie. Showrunner Brian Yorkey liet in een interview met Entertainment Weekly weten dat tijdens het maken van seizoen 2 duidelijk werd dat hij de serie in vier seizoenen wilde afronden: "Ik ben altijd een beetje achterdochtig over series over een middelbare school, die langer duren dan vier seizoenen. De middelbare schooltijd duurt immers vier jaar.” Met andere woorden: Yorkey wilde de cast gedurende hun schoolcarrière volgen. Het eindexamen voelt volgens de showrunner als het logische eindpunt. Op dit moment zijn er (nog) geen plannen voor een spin-off: "Ik ben zeker geïnteresseerd om te kijken hoe sommige personages het doen op de universiteit, maar ik hou ook van het idee om dat aan verbeelding van de kijkers over te laten."