Sextortion - wat ouders moeten weten | Stop Pesten NU

084-8340086

Sextortion - wat ouders moeten weten

De personen die deze misdaad uitvoeren zijn bekwaam en meedogenloos en hebben hun technieken en benaderingen aangescherpt om hun kansen op succes te maximaliseren. Het toegangspunt voor een jongere kan een willekeurig aantal mobiele of online sites, applicaties of games zijn. De benadering kan komen als complimenten of vleierij of de schijn van het beginnen van een romantische relatie.

Waarom stemmen jongeren ermee in om dit te doen?

De mensen die deze misdaad plegen, hebben bestudeerd hoe ze kinderen en tieners kunnen bereiken en targeten. Ze proberen kinderen iets aan te bieden dat ze waarderen in ruil voor een snelle foto. Dit kan de mogelijkheid zijn van een modellencontract; online spelcredits of codes; of geld, cryptocurrency en cadeaubonnen. Het derde gemeenschappelijke punt van binnenkomst is om recht op bedreigingen af te gaan door te beweren dat ze al een beeld hebben van de jongere dat ze zullen verspreiden of door te dreigen het kind of andere mensen of dingen waar het kind om geeft schade toe te brengen. Zodra daders het eerste beeld hebben, gebruiken ze de dreiging van blootstelling of andere schade om het kind steeds explicieter materiaal te laten produceren.​

Voorbeelden uit de praktijk:

  1. Man in de veertig die als jeugdminister werkte, zodat hij kon leren hoe tieners met elkaar praatten. Vervolgens maakte hij profielen op sociale media waarin hij deed alsof hij een tienermeisje was. Dit "meisje" zou online met jongens gaan praten en hen aanmoedigen om video's te maken.
  2. Een andere persoon bood zijn slachtoffers geld en nieuwe smartphones aan.
  3. In één geval bedreigde de crimineel een meisje en zei dat hij haar pijn zou doen en haar school zou bombarderen als ze geen foto's zou sturen.
  4. Andere gevallen beginnen met het aanbieden van valuta of credits in een videogame in ruil voor een snelle foto.

- onderstaande informatie is van de FBI en vertaald via Google translate -

 

Maar mijn kind zou dat nooit doen

De FBI heeft slachtoffers vanaf 8 jaar geïnterviewd en het misdrijf treft kinderen van beide geslachten en overschrijdt alle etnische en sociaaleconomische groepen. De slachtoffers zijn erestudenten, de kinderen van leraren, student-atleten, enz. Het enige gemeenschappelijke kenmerk van de slachtoffers is internettoegang.

 

Hoe kan ik met mijn kinderen praten over sextortion?

Hier zijn drie gesprekken van 30 seconden die u kunt voeren met uw kinderen of kinderen die u kent.

1. De nieuwe versie van Praat niet met vreemden

  • Wanneer u online bent, heeft iemand die u niet kent ooit geprobeerd contact met u op te nemen of met u te praten?
  • Wat heb je gedaan of wat zou je doen als dat zou gebeuren?
  • Waarom denk je dat iemand een kind online wil bereiken?
  • Weet je, het is gemakkelijk om te doen alsof je iemand bent die je niet online bent en niet iedereen is een goed mens. Zorg ervoor dat je alles blokkeert of negeert dat binnenkomt van iemand die je in het echte leven niet kent.

2. De kracht van een foto

  • Heeft iemand die je kent ooit een foto van zichzelf gestuurd die op school, een team of club werd doorgegeven?
  • Wat is er mogelijk wanneer je iemand een foto stuurt?
  • Wat als die foto gênant was?
  • Kun je bedenken hoe iemand zo'n foto tegen iemand kan gebruiken?

3. Ik ben hier om te helpen

  • Ik las vandaag een artikel over kinderen die onder druk worden gezet om foto's en video's van hun lichaam te sturen naar een persoon die ze online hebben ontmoet. Heb je ooit over zoiets gehoord?
  • Soms werden ze bedreigd en lastiggevallen - enge dingen.
  • Weet je, als je ooit het gevoel hebt dat er iets aan de hand is - online of offline - dat eng of verkeerd of boven je hoofd voelt, dan is mijn eerste zorg om jou te helpen. Je kunt altijd bij mij terecht.

De FBI-agenten die aan deze zaken werken, willen dat u deze zes dingen weet:

1. Wees selectief over wat u online deelt. Als uw sociale media-accounts voor iedereen toegankelijk zijn, kan een roofdier mogelijk veel informatie over u achterhalen.

2. Wees op uw hoede voor iedereen die u voor het eerst online tegenkomt. Blokkeer of negeer berichten van vreemden.

3. Houd er rekening mee dat mensen online kunnen doen alsof ze van alles of iemand zijn. Video's en foto's zijn geen bewijs dat mensen zijn wie ze beweren te zijn. Afbeeldingen kunnen worden gewijzigd of gestolen. In sommige gevallen hebben roofdieren zelfs de sociale media-accounts van hun slachtoffers overgenomen.

4. Wees achterdochtig als je iemand ontmoet in een game of app en deze persoon vraagt je om op een ander platform te gaan praten.

5. Wees op de hoogte. Alle inhoud die u online maakt, of het nu een sms, foto of video is, kan openbaar worden gemaakt. En niets "verdwijnt" online. Als je eenmaal iets hebt verzonden, heb je geen controle over waar het naartoe gaat.

6. Wees bereid om hulp te vragen. Als je online berichten of verzoeken ontvangt die niet juist lijken, blokkeer dan de afzender, meld het gedrag aan de sitebeheerder of ga naar een volwassene. Als u online het slachtoffer bent geworden, vertel het dan aan iemand.

 

Hoe bescherm ik jonge mensen?

U kunt ervoor kiezen om bepaalde limieten op te leggen aan het internetgebruik van uw kinderen of om hun telefoons en andere apparaten ter plaatse te controleren om te zien welke applicaties ze gebruiken en met wie ze communiceren. Dit kan deel uitmaken van een open en doorlopend gesprek over wat wel en niet online gepast is. Het kan ook de moeite waard zijn om een regel te overwegen tegen apparaten in slaapkamers 's nachts of wifi-toegang in de nachtelijke uren uit te schakelen. Zorgverleners willen misschien ook samen met hen de instellingen van de sociale media-accounts van een jongere bekijken. Door accounts privé te houden, kunnen roofdieren hun persoonlijke informatie niet verzamelen.

 

Het andere cruciale element is om de deur open te houden voor uw kinderen, zodat ze weten dat ze naar u toe kunnen komen en om hulp kunnen vragen. Laat ze weten dat je eerste stap zal zijn om te helpen - altijd. Deze roofdieren zijn machtig vanwege angst, en de slachtoffers lijden steeds meer negatieve gevolgen naarmate de misdaad dagen, weken en maanden aanhoudt. Als u de volwassene bent die een kind deze informatie toevertrouwt, troost hem dan, help hem te begrijpen dat hij het slachtoffer is geworden van een misdrijf en help hem om aangifte te doen bij de politie.

 

Hoe weet je wie online te vertrouwen is?

Dat is wat zo moeilijk is aan online verbindingen. De FBI heeft ontdekt dat degenen die deze misdaad plegen mogelijk tientallen verschillende online accounts en profielen hebben en tegelijkertijd met veel jonge mensen communiceren om slachtoffers te vinden.

Wees uiterst voorzichtig wanneer u online met iemand communiceert. Het is gemakkelijk om te denken: ik zit op mijn telefoon, in mijn eigen huis, wat kan er gebeuren? Maar u kunt een crimineel heel snel de informatie en het materiaal geven die hij of zij nodig heeft om u kwaad te doen.

 

Waarom vertellen de slachtoffers het niet aan iemand of vragen ze niet om hulp?

De cyclus van slachtofferschap gaat door omdat kinderen bang zijn - bang voor de repercussies die door de crimineel worden bedreigd en bang dat ze problemen zullen krijgen met hun ouders, voogden of wetshandhavers. Tegen de tijd dat kinderen het slachtoffer zijn, hebben ze iets gedaan dat gevoelens van schaamte en gêne kan oproepen. De crimineel kan hen ook vertellen dat ze kinderpornografie hebben geproduceerd en daarvoor zullen worden vervolgd. Bovendien kunnen ze bang zijn dat hun toegang tot hun telefoon of computer hen wordt ontnomen als gevolg van hun acties.

 

Hoe kan ik iemand anders helpen die zich in deze situatie bevindt?

Als je hoort dat vrienden, klasgenoten of familieleden het slachtoffer zijn, luister dan vriendelijk en begripvol naar ze. Zeg dat het je spijt dat dit hen overkomt en dat je wilt helpen. Laat ze weten dat ze het slachtoffer zijn van een misdrijf en niets verkeerds hebben gedaan. Moedig ze aan om hulp te vragen en kijk of je ze kunt helpen een vertrouwde volwassene te vinden om het te vertellen.

 

Hoe bescherm ik mezelf en mijn vrienden?

Het delen van informatie en open communicatielijnen zijn de beste verdediging. Jongeren moeten weten dat deze misdaad plaatsvindt en begrijpen waar de risico's zich verschuilen. Leg de kinderen in je leven uit dat mensen kunnen doen alsof ze iemand of iets online zijn, een vreemdeling die online contact met hen opneemt, dit misschien met kwade bedoelingen doet, en wat het platform of de applicatie ook beweert, niets "verdwijnt" online. Als ze een foto of video maken, heeft deze altijd de potentie om openbaar te worden.