Soms wil ik bij een bepaalde groep vrienden passen maar als ik erbij ben dan pest ik. Hoe kan ik stoppen met pesten en mijn vriendschap behouden? | Stop Pesten NU

084-8340086

Soms wil ik bij een bepaalde groep vrienden passen maar als ik erbij ben dan pest ik. Hoe kan ik stoppen met pesten en mijn vriendschap behouden?

 

Vraagteken

 

Vraag

Soms wil ik bij een bepaalde groep vrienden passen maar als ik erbij ben dan pest ik. Hoe kan ik stoppen met pesten en mijn vriendschap behouden?

– Paul, 15 jaar 

 

 

Antwoord

Beste Paul, 

Je zou trots op jezelf moeten zijn omdat je toegeeft dat je pestgedrag verkeerd is; dat is echt niet makkelijk om te doen. 

Zelfs sommige volwassenen hebben moeite om toe te geven wanneer ze iets verkeerd hebben gedaan. En het kan heel moeilijk zijn om weerstand te bieden aan groepsdruk. Er is moed voor nodig, en het is geweldig dat je dat wilt doen. 

Het beste wat je kunt doen is hulp vragen aan een volwassene die je vertrouwt. Dit kan een ouder, tante of oom, leraar, coach, APC, etc. zijn. Elke volwassene met wie je je veilig voelt om te praten, zal je kunnen helpen erachter te komen hoe je weerstand kunt bieden aan de druk van je vrienden om te pesten. 

Als je andere vrienden hebt die niet pesten, vraag hen dan ook om hulp. Je vrienden kunnen machtige supporters zijn. En onthoud: als je vrienden je onder druk proberen te zetten om iets te doen waarvan je weet dat het verkeerd is, zijn ze geen erg goede vrienden. Praten met een volwassene kan je helpen om te praten met je vrienden die pesten, en hen helpen hun gedrag te veranderen. 

Als ze zien dat je je anders gedraagt, realiseren ze zich misschien dat wat ze doen verkeerd is. Misschien merk je zelfs dat er andere vrienden in de groep zijn die zich onder druk gezet voelen om ook te pesten, 

Veel geluk!