Tips tegen pesten | Voor jongeren | Stop Pesten Nu

084-8340086

Tips tegen pesten | Jongeren | Leerlingen

Tips voor de pester, Ik pest zelf

Dat voelt goed hè, een grapje maken waar iedereen om moet lachen? Maar zijn die geintjes (nog) wel leuk? Denk jij dat je weleens pest? Veel pesters hebben zelf niet in de gaten dat ze pesten! Denk daarom eens na over de volgende punten

Hoe weet jij of jij (misschien) de pester bent? 

 ► Doe de test! Ben ik een pestkop?

 ► Tips "Ik ben een pestkop, hoe stop ik?"

Pesten is zo niet stoer!

Maak je geintjes over een klasgenoot om stoer te zijn? Probeer eens op een andere manier leuk of stoer gevonden te worden. Bijvoorbeeld door goed te kunnen dansen of voetballen, of door leuke dingen te doen met vrienden.

Als je erachter komt dat je iemand pest, kun je daarvan schrikken. Het is dan goed om te bedenken waarom je pest. Misschien denk je eerst dat het ligt aan degene die je pest, omdat je je ergert aan die persoon, of omdat je diegene onaardig vindt. Toch kan het heel goed zijn dat als je het gesprek aangaat met zo iemand, dat je diegene wel gewoon aardig vindt. Vraag jezelf daarom af waarom jij op deze manier reageert.

Pesten kan voortkomen uit onzekerheid. Bijvoorbeeld omdat het thuis niet zo goed gaat, omdat je graag populair wilt zijn, of omdat je ontevreden bent over jezelf. Het kan ook zijn dat je zelf bent gepest en dat je wilt voorkomen dat dat weer gebeurt. Iemand anders pesten geeft je dan een gevoel van macht, je voelt je tijdelijk even beter dan de ander en dus beter over jezelf.

Maar je overwint je onzekerheid dan niet. Laat je onzekerheid dus toe, leer ervan en probeer eraan te werken; zonder dat het ten koste gaat van een ander. Dat hoef je niet alleen te doen, het kan al helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Dan kun je er misschien ook samen achter komen wat je nodig hebt om ermee te stoppen.

Tips om te stoppen met pesten

  • Vraag om hulp! Bijvoorbeeld aan je ouders, vrienden, een leraar of sportcoach die je vertrouwt. Het is moeilijk om je gedrag te veranderen en het is helemaal niet erg om hier wat hulp bij te vragen.
  • Kijk naar de ander en denk na over of die persoon wat jij doet of zegt leuk of grappig vindt of niet. Twijfel je? Vraag de ander wat hij of zij ervan vindt.
  • Maak niet altijd alleen maar grapjes over één persoon. Een keer een grapje maken is niet zo erg, maar als het heel veel wordt, kan het gaan voelen als pesten.
  • Probeer aardig te blijven. Dan doen anderen ook aardig tegen jou. Als je door pesten ‘populair’ lijkt, is dat meer omdat mensen bang zijn om ook gepest te worden. Mensen vinden je veel leuker als jij zelf ook aardig doet.
  • Let op wat je op sociale media plaatst, of het nou over jezelf of over andere mensen gaat.
  • Je kan ook contact opnemen met deze organisaties in de chat, bellen of mailen. Zij helpen je graag met tips en adviezen om te stoppen met pesten. Bij deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken &  kijken naar een oplossing voor jouw situatie om te stoppen met pesten:

 

Niemand wordt geboren als een pestkop. Hoe kan het dan dat je het op school leuk vindt om anderen te pesten? Is het omdat je populair wilt zijn in de klas en de andere jongens en/of meiden wilt laten zien dat je stoer bent? Ben je zelf thuis gepest door een broer(tje) of zus(je)? Wil je dat ze tegen je opkijken? Of zelfs dat ze bang voor je zijn? Of pest je alleen in situaties waarbij je niet weet hoe je moet reageren? Om geen emoties te laten zien?

Belangrijk is dat je er nu mee wilt stoppen! Je vindt het niet meer leuk om andere kinderen pijn te doen, je voelt je er niet goed bij en hebt alleen nog maar negatieve gedachten. Je wilt dat kinderen je leuk vinden om wie je echt bent: een jongen die goed kan voetballen en gamen of een meisje dat heel goed kan paardrijden en heel creatief is. Maar ze zien en kennen jou helemaal niet zo, dus hoe stop je met pesten?

Deze keuze ligt helemaal bij jou!

Jij bent er ooit mee begonnen en kan het stoppen. Jij maakt zelf het verschil! 

Je kunt nog steeds populair zijn, maar dan door te laten zien dat het leuk is om met jou om te gaan, zonder vervelende opmerkingen of roddelen over anderen. Positief denken, over jezelf maar ook over anderen is heel belangrijk. Als je toch iets vervelends wilt zeggen, tel dan eerst in jezelf tot 10 en vraag je dan af of je nog steeds die opmerking wilt maken of dat het eigenlijk nergens op slaat.

Het kan ook zijn dat je alleen pest in situaties waarbij je niet weet hoe je moet reageren. Dat iemand jou (altijd) heel boos maakt en dat vervelend doen dan de enige mogelijkheid lijkt om jezelf te beschermen, te verdedigen. Je zou zo’n situatie achteraf kunnen bespreken met jouw juf, meester, leerkracht, mentor of ouders. Misschien hebben zij een oplossing voor je om de volgende keer op een andere, goede manier te reageren.

Je zult zien dat positief gedrag positieve reacties oplevert. 

Wat niet alleen jezelf maar ook degene die je pest(te) kan helpen, is dat je hem/haar zegt dat je niet weet waarom je hem pest(te), maar dat je ermee ophoudt en dat het je spijt. 

Doe wat goed is en STOP….. NU!

Hoe reageer ik als een vriend of vriendin gepest wordt

Zie je dat iemand gepest wordt? Hoe oud je ook bent, reageer heel duidelijk.

Wacht niet met reageren

Eerst de belangrijkste tip: wacht niet met reageren. Jij kan de pestsituatie misschien snel vergeten maar voor het slachtoffer, dat er midden in zit, heeft het meteen en vaak nog lang effect. Zeker als hij of zij het gevoel heeft alleen te staan. De pester zal zich steeds sterker voelen als er niet wordt gereageerd. Meteen tonen dat pestgedrag fout is, maakt een groot verschil.

Wie zwijgt, rolt de rode loper uit voor de pesters. Wie stappen zet, neemt zijn verantwoordelijkheid. Doen dus!

Hoe kan je reageren?

Je kan reageren naar de pester: laat zien dat pesten niet kan en niet mag! Durf je niet goed alleen? Zoek dan een paar vrienden of leeftijdsgenoten die jouw mening delen en stap samen naar de pesters om hen duidelijk te maken dat het moet stoppen.

Maak duidelijk aan het slachtoffer dat hij niet alleen staat. Stel voor om samen een oplossing te zoeken.

Vind je het moeilijk om zelf te reageren of ben je bang voor de reacties? Weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Zoek iemand die je vertrouwt (ouder, leider, leerkracht, begeleider), iemand die de situatie mee kan aanpakken en opvolgen.

Of bel, chat of mail met een van deze partijen voor tips en adviezen

 

Ik word gepest

Weet dat je niet alleen bent. Eén op de tien jongeren wordt gepest op internet. Dat is heel veel. Te veel. Er zijn dingen die je zelf kunt doen om het pesten te stoppen. Wij geven je hieronder wat tips.

Hoe weet je of je gepest wordt? 

 ► Doe de test! Word ik gepest? 

 ► Pesten stoppen en oplossen, hoe moet dat?

 ► Tips "Ik word gepest, hoe ga ik hiermee om?"

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar durf voor jezelf op te komen en zeg tegen de pester(s) wat je ervan vindt. Waarom ze jou ook pesten, jij bent zoals je bent en je vindt het niet ok wat er tegen je gezegd of wat er met je gedaan wordt! Jij zegt: STOP PESTEN NU!

En als het toch doorgaat, praat! Laat mensen om je heen en die je vertrouwt (jouw ouders, juf, meester, leerkracht, mentor, vriend/vriendin of zelfs de kindertelefoon) weten dat er iets aan de hand is. Dat ze vervelend tegen je doen, je slaan/schoppen, over je praten/appen of zelfs helemaal negeren. Praten over pesten is nooit, maar dan ook nooit klikken! Jij wilt alleen maar dat het vervelende gedrag stopt, je zoekt naar een oplossing en dat is alleen maar goed!

Als het kan, zorg er in ieder geval voor dat je niet alleen met de pester(s) bent. Dan kun je jezelf sneller ‘klein’ voelen (het slachtoffer) en dat geeft de pester(s) alleen maar meer macht. En dat gun je hem/haar niet. 

Wat ook heel belangrijk is: ga iets doen wat je leuk vindt. Gamen, dansen, sporten, tekenen, schrijven of skaten. Blijf niet met een vervelend gevoel zitten, maar draai het om naar iets positiefs.

Bekijk de Video: Waarom pest een pester?

 

Praat erover

Dat is moeilijk en spannend. Maar als je het niet vertelt kan niemand je helpen om het pesten te stoppen.

  • Schrijf eerst op wat je wilt vertellen.
  • Kies iemand uit die je vertrouwt.
  • Ga naar die persoon toe en zeg “Hallo, ik wil iets belangrijks vertellen. Heeft u even tijd?”
  • Vertel dan waar je mee zit. Leg uit wat er gebeurt.
  • Vertel hoe je je voelt. Ben je bang, boos of verdrietig?
  • Je hoeft niet alles te vertellen. Alleen wat jij wilt zeggen.
  • Bepaal zelf wat er daarna gebeurt en zeg dat duidelijk. Bijvoorbeeld dat je nog een keer wil praten, dat je hulp wilt of dat diegene met je meegaat om het aan iemand anders te vertellen.
  • Durf je er echt met niemand over te praten? Schrijf dan op een briefje dat je wordt gepest en geef het aan iemand die je vertrouwt.
  • Weet je niet bij wie je terecht kunt? Bekijk dan Bij wie kan ik terecht?

Een belangrijke les voor ieder kind en zelfs voor sommige volwassenen:

  • Laat niemand ervoor zorgen dat jij je onzeker voelt over jezelf of minder waard bent dan iemand anders. 
  • Jij bent goed zoals je bent en zeker de moeite waard om te leren kennen!
  • Als anderen dat niet vinden, jammer dan, dat is hun pech. Hou aan die gedachte vast.

 

Tips bij online pesten

Word je buitengesloten op WhatsApp? Krijg je altijd vervelende reacties op Instagram of Facebook? Bekijk dan dit filmpje met tips over wat je zelf kunt doen tegen cyberpesten. Lees ook deze link

Je kunt zelf veel dingen doen om te zorgen dat je niet online wordt gepest. Bekijk onze tips: Hoe kan ik cyberpesten voorkomen?

 

Kom voor jezelf op

De kinderen die jou pesten kunnen van alles zeggen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze gelijk hebben!

  • Kruip niet in een hoekje, maar loop, sta en zit rechtop. Zo laat je zien dat je sterk bent.
  • Zeg duidelijk: ‘Ik vind het niet leuk wat jij doet, hou er mee op!’ Loop daarna rustig weg.
  • Je kunt ook proberen om het pesten te negeren.

 

 

Tip 1. Lichaamstaal

Kijk de persoon aan, zorg dat je voeten goed op de grond staan, ongeveer 10 cm uit elkaar, knieën een klein beetje buigen, zie video

Tip 2: Wat kan je doen als je gepest wordt?

Geloof niks wat een pester zegt! Zie video 

Tip 3: Wat kan je doen als je gepest wordt? De pester negeert je ...

Een andere nare vorm van pesten is negeren en buitensluiten. De pester met de meelopers doen dan net alsof zij jou niet zien staan. Dan heeft het geen zin om zoals in tip 2 een kort zinnetje als reactie te geven. Zie video.

Tip 4: Wat kan je doen als je gepest wordt? Meerdere tips en suggesties luister snel

Wij hebben een aantal tips besproken zoals een stoere lichaamshouding aannemen en iemand goed in de ogen te kijken als je iets zegt. Zie video.

► Probeer ook met een harde/stoere stem te praten. Hier kan je goed mee oefenen.

► Hoe meer jij oefent hoe makkelijker alles wordt.

► Kruip niet in een hoekje, maar loop, sta en zit rechtop. Zo laat je zien dat je sterk bent.

► Zeg duidelijk: ‘Ik vind het niet leuk wat jij doet, hou er mee op!’ Loop daarna rustig weg.

► Je kunt ook proberen om het pesten te negeren.

► De kinderen die jou pesten kunnen van alles zeggen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze gelijk hebben!

 

Beloof mij 1 ding: Praat erover

►  Dat is moeilijk en spannend. Maar als je het niet vertelt kan niemand je helpen om het pesten te stoppen.

► Schrijf eerst op wat je wilt vertellen. Kies iemand uit die je vertrouwt.

► Ga naar die persoon toe en zeg “Hallo, ik wil iets belangrijks vertellen. Heeft u even tijd?”

► Vertel dan waar je mee zit. Leg uit wat er gebeurt. Vertel hoe je je voelt. Ben je bang, boos of verdrietig? Je hoeft niet alles te vertellen. Alleen wat jij wilt zeggen.

► Bepaal zelf wat er daarna gebeurt en zeg dat duidelijk.

► Bijvoorbeeld dat je nog een keer wil praten, dat je hulp wilt of dat diegene met je meegaat om het aan iemand anders te vertellen.

► Durf je er echt met niemand over te praten? Schrijf dan op een briefje dat je wordt gepest en geef het aan iemand die je vertrouwt.

Praat er alsjeblief over met iemand die jij vertrouwt. Je opa, oma, een buurvrouw, je ouders of juf. Het maakt niet uit wie. Je kan ook bijvoorbeeld gratis bellen met de Kindertelefoon of ga naar de website van de Kindertelefoon om te chatten. Samen kan je bedenken wat je kan gaan doen.

Denk niet: Als ik niks zeg dan stopt het vanzelf, want het stopt niet vanzelf.

Beloof je mij hulp te gaan vragen en gaan zoeken?

Ik geef om jou!

Ik ben zelf vroeger ook gepest dus ik weet hoe jij je voelt en ik wil graag dat jij weet dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.

Misschien denk je soms, "niemand vindt mij leuk", of "iedereen vindt mij stom". Maar dat is NIET WAAR! Wij vinden jou leuk! Jij bent precties goed zoals jij bent! Misschien zie jij dit zelf nog niet, maar geloof ons...

Jij bent het waard!!!Jij bent een heel mooi en bijzonder iemand!

Blijf dromen, blijf dingen doen waar jij blij van wordt of waar jij goed in bent. Laat niemand je wijs maken, dat je iets niet kunt, of dat je niet goed genoeg bent. Pesters zijn onzeker. Zij zijn jaloers op jou. Nu horen wij jou denken: "Jaloers op mij? Dat kan toch niet? Waarop dan?". Misschien weet je nu nog niet waar ze jaloers op zijn, maar geloof ons, dit ga je nog wel ontdekken als je ouder wordt. Iemand die ECHT zelfvertrouwen heeft pest namelijk niet! Die vindt zichzelf en ook anderen goed. Alleen mensen die onzeker zijn pesten anderen of doen met de pesters mee. Je bent niet de enige die gepest is of wordt. Heel veel bekende personen zijn vroeger gepest! Maar er zijn een aantal dingen die jij kan doen zodat het pesten bij jou stopt!

Geef jezelf NOOIT de schuld. Het is NOOIT jouw fout als je gepest wordt Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt.

 

Een ander wordt gepest

Zie je dat iemand wordt gepest, wil je graag iets doen, maar weet je niet wat? Deze tips kunnen je helpen.

 Sta-op-tegen-pesten-tips

  • Pest zelf nooit mee.
  • Lach niet als er flauwe grappen worden gemaakt.
  • Wees aardig voor degene die gepest wordt. Zeg ‘hoi’ als je elkaar ziet en werk samen in een groepje.
  • Vertel degene die wordt gepest dat je wilt helpen om het pesten te laten stoppen.
  • Kom op voor degene die gepest wordt.
  • Vertel het – samen – aan de mentor of een leerkracht.

Voor alle tips geldt dat je moet doen wat voor jou goed voelt!

 

Online gepest?

Voor tips tegen internetpesten kun je hier kijken.

 

Wat kan je doen al je gepest wordt? Tips van Kies Kleur tegen Pesten (België)

1. Zorg dat je niet alleen bent.

  • Met één of meer vriend(inn)en om je heen houd je pesters makkelijker op afstand.
  • Zorg ervoor dat je terecht komt in een leuke groep waar je jezelf kan zijn.
  • Lukt het bv. niet op school, dan lukt het misschien wel op de sportclub, in de jeugdbeweging, bij je gameploegje…


2. Steek de schuld niet op jezelf.

  • Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt.
  • Jij moet je niet schamen of verontschuldigen voor de pesterijen.
  • Het zijn de pesters die in de fout gaan en hun houding moeten aanpassen.


3. Schrijf neer wat je voelt.

  • Het lucht soms op om je ervaringen te noteren in een dagboek.
  • Zo kan je je gedachten en gevoelens ordenen en krijg je een beter inzicht in wat er gebeurt.

 

4. Neem iemand in vertrouwen en zoek steun.

  • Blijf niet met je probleem zitten.
  • Zoek iemand die je kan vertrouwen, die echt wil luisteren: een vertrouwenspersoon,…
  • Heb de moed om te praten over wat je raakt. Zoek een rustig moment om het te vertellen.
  • Zeg duidelijk dat je niet wil dat hij/zij meteen iets onderneemt.
  • Vraag vooral om te luisteren en mee na te denken over een volgende stap om het pesten te doen stoppen.
  • Er is ook externe hulp mogelijk: Awel, het CLB, het Jongeren Adviescentrum (JAC) en Limits vzw.


5. Kom op voor jezelf.

  • Opkomen voor jezelf is niet altijd gemakkelijk maar het is wel iets dat je kan leren.
  • Je kan je bv. inschrijven voor een sociale vaardigheidstraining. Hier leer je o.a. trucjes om contact te leggen, vrienden te maken of duidelijk te maken dat je iets niet wil.


Vaak wegen angst en groepsdruk zwaar door…

Je wil vooral zelf geen slachtoffer worden.


Niks doen of laten gebeuren, betekent dat je stilzwijgend akkoord gaat met wat er gebeurt.

Als je niks doet, voelen slachtoffers zich totaal verlaten. 

Pesten verziekt de hele sfeer, ook omstanders worden er door geraakt.

 

6.Wat kan je doen?

  1. Maak heel duidelijk dat je het pestgedrag niet leuk vindt… en niet goedkeurt. Zoek enkele leeftijdsgenoten die hetzelfde denken en stap samen naar de pesters.
  2. Ga met het slachtoffer in gesprek… en laat weten dat je niet instemt met wat er gebeurt. Vertel hem/haar dat hij/zij er niet alleen voor staat. Steun hem of haar.
  3. Zoek een volwassene in je omgeving die je vertrouwt… en vertel rustig wat er aan de hand is. Hulp vragen is echt niet hetzelfde als klikken! Snel reageren kan ervoor zorgen dat het pesten stopt. Je neemt verantwoordelijkheid en daar mag je fier op zijn!


Er bestaan ook heel wat boeken en websites over pesten…
Zoek eens op via google. Je vindt er heel wat informatie en tips…


Blijf er niet alleen mee zitten maar praat erover met iemand die je vertrouwt.

 

Praat er met iemand over, kijk hier waar je terecht kunt

 

Bellen, chatten of mailen over online pesten (cyberpesten)?Bellen, chatten of mailen over pesten?

 

Bronnen NJI 

 

 

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco