Vervelend gedrag in online games, wat kan je doen | Stop Pesten NU

Vervelend gedrag in online games, wat kan je doen

Zijn er spelers die expres jouw plezier in het gamen verpesten? Die jou online pesten, discrimineren, uitschelden of je game saboteren? Dit heet in de gaming-wereld online toxicity. Het is niet oké! Op de website van HelpWanted.nl kun je hier veel informatie over vinden zoals onderstaande, maar ook: 

 

Niet jouw schuld

Helaas komt pestgedrag of online toxicity veel voor in de gaming-wereld. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft. Misschien voel je schaamte, stress, angst of minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!

Praat erover

Praat erover met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Hier vind je tips.

Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Of omdat jouw ouders/opvoeders de gaming-wereld niet begrijpen. Misschien ben je bang dat ze boos worden op jou. In dat geval kun je met iemand van Helpwanted chatten.

Vraag hulp

Als je wordt gepest door gamers van jouw school, praat er dan over met een volwassene van school. School is verplicht jou te helpen. Je kan contact opnemen met Helpwanted.nl en je kunt ook bellen of chatten met een leeftijdsgenoot bij de Kindertelefoon (tot 18 jaar).

Neem een pauze of stop de game

Heb je last van een andere speler? Neem dan even pauze. Je kunt je game ook stoppen. Jammer van de punten die je daarmee verliest. Maar plezier in je game is belangrijker!

Het mag niet

Wat offline niet mag, mag op het internet ook niet. Meld de pestende speler bij de beheerder van de game. Dit kan alleen als er een ‘report feature’-mogelijkheid is. Vaak kun je een speler ook blokkeren. Dan kan diegene je niet meer lastigvallen. Kijk hier of jouw game ertussen staat en hoe je dit doet.

Weet met wie je chat

Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Misschien zijn sommige spelers veel ouder dan jij. Ook als iemand van je eigen leeftijd is, kan deze kwade bedoelingen hebben. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken. Er zijn ook oplichters die als zogenaamde werknemers van het gamebedrijf naar je privégegevens vragen. Dat klopt niet! Tips om te checken met wie je chat vind je hier.

Check je privacy-instellingen

Voor pestende spelers is het moeilijker om in te breken in jouw account als je anoniem blijft. Ook maken ze zo minder makkelijk een nepprofiel aan met jouw naam. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats.

Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact meer met je kunnen opnemen. Kijk hierhoe je dit kunt instellen. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.