VO en MBO Case Online pesten - Lara's situatie | Stop Pesten NU

084-8340086

VO en MBO Case Online pesten - Lara's situatie

Case: Online pesten - Lara's situatie

Context:
Lara, 14 jaar oud, is een enthousiaste gebruiker van Instagram. Ze deelt momenten uit haar leven met vrienden en klasgenoten via dit platform. Recentelijk heeft Lara een foto van zichzelf op haar account geplaatst. Wat begon als een eenvoudige expressie van zelfexpressie, draaide snel uit op een reeks vervelende opmerkingen van enkele van haar klasgenoten. Deze opmerkingen escaleren in hun gemeenheid, waardoor Lara zich kwetsbaar en aangevallen voelt. Ze vraagt zich af wat ze moet doen om deze situatie aan te pakken.

 

 • Vraag 1: Waarom denken jullie dat Lara's klasgenoten negatief reageerden op haar foto?

Voorbeeldantwoord: Misschien waren ze jaloers, zochten ze naar aandacht, of misschien begrepen ze de context van de foto niet.

Toelichting voor de leerkracht: De intentie achter het pesten kan variëren. Soms zijn tieners jaloers of willen ze 'erbij horen' door anderen te bekritiseren. Bespreek de psychologie achter pestgedrag en het effect dat het kan hebben op het slachtoffer.

 • Opdracht bij vraag 1: Schrijf een steunbericht dat Lara zou kunnen ontvangen van een vriend(in) nadat ze heeft verteld over het online pesten.

Voorbeeldantwoord: Hey Lara, ik zag wat er gebeurde op Instagram. Onthoud dat je prachtig bent, zowel van binnen als van buiten. Mensen die zulke dingen zeggen, zijn het niet waard. Blijf sterk! emoji hart

Toelichting voor de leerkracht: Deze oefening is bedoeld om empathie en positieve communicatievaardigheden te stimuleren. Bespreek het belang van ondersteuning in moeilijke tijden en hoe een klein gebaar een groot verschil kan maken.

 

 • Vraag 2: Waarom is het belangrijk voor Lara om met iemand te praten over wat er gebeurt?

Voorbeeldantwoord: Door erover te praten, kan Lara zich gesteund voelen en krijgt ze mogelijk advies over hoe ze met de situatie om kan gaan.

Toelichting voor de leerkracht: Het internaliseren van negatieve gevoelens kan leiden tot depressie, angst en andere psychologische problemen. Open communicatie kan helpen bij het verwerken van dergelijke gevoelens.

 • Opdracht bij vraag 2: Stel dat jij een platform zoals Instagram beheert. Schrijf drie regels die je zou opstellen om online pesten te voorkomen.

Voorbeeldantwoord:

 • Gebruikers mogen geen haatdragende, beledigende of discriminerende taal gebruiken.
 • Respecteer anderen en hun meningen, ook als je het er niet mee eens bent.
 • Rapporteer ongepast gedrag zodat we samen een positieve en respectvolle gemeenschap kunnen creëren.

Toelichting voor de leerkracht: Deze oefening stimuleert studenten om na te denken over verantwoordelijkheden en het creëren van een positieve online omgeving. Bespreek hoe regels en richtlijnen online gedrag kunnen beïnvloeden.

.

Tips en Adviezen voor Lara

 1. Blokkeer en rapporteer:
  Het eerste wat Lara kan doen om zichzelf te beschermen en toekomstige aanvallen te voorkomen, is het blokkeren van die klasgenoten die haar pesten. Door ze te blokkeren, kunnen ze niet langer reageren op haar berichten of haar profiel bekijken. Daarnaast kan Lara het online pesten rapporteren bij Instagram. Het platform heeft beleidslijnen tegen cyberpesten en kan optreden tegen gebruikers die dit beleid schenden.

 2. Open het gesprek:
  Het is essentieel voor Lara om niet in stilte te lijden. Ze moet dit probleem delen met iemand die ze vertrouwt. Dit kan een ouder, verzorger, leraar, schoolpsycholoog of een andere vertrouwenspersoon zijn. Deze mensen kunnen niet alleen emotionele steun bieden, maar kunnen ook advies geven over verdere stappen of, indien nodig, ingrijpen.

 3. Overweeg de foto te verwijderen:
  Hoewel Lara het recht heeft om zichzelf te uiten op haar sociale mediaplatforms, als een specifieke foto excessieve negatieve aandacht krijgt, kan het voor haar eigen gemoedsrust nuttig zijn om deze te verwijderen. Het verwijderen van de foto is geen teken van toegeven aan de pesters, maar eerder een stap om een escalatie van de situatie te voorkomen.

 4. Zoek emotionele ondersteuning:
  Online pesten kan een diepe impact hebben op iemands emotionele welzijn. Het kan nuttig zijn voor Lara om professionele hulp te zoeken, zoals counseling, om haar te helpen de situatie te verwerken. Scholen hebben vaak middelen of kunnen Lara doorverwijzen naar geschikte professionals.

 5. Bouw een ondersteuningsnetwerk:
  Lara kan overwegen om zich aan te sluiten bij groepen of organisaties die zich inzetten tegen cyberpesten. Hierdoor kan ze leren van de ervaringen van anderen en kan ze zich gesteund voelen door mensen die soortgelijke ervaringen hebben gehad.

Het belangrijkste voor Lara om te onthouden is dat ze niet alleen is. Veel tieners hebben te maken gehad met online pesten, en er zijn tal van middelen en ondersteuningsnetwerken beschikbaar om haar te helpen.