Voor iemand opkomen die online haat krijgt, 5 tips | Stop Pesten NU

084-8340086

Voor iemand opkomen die online haat krijgt, 5 tips

Stel je voor

je ziet een gemeen bericht op internet dat iemand echt kan kwetsen. Je voelt je boos of verdrietig en wilt iets doen. Maar wat kun je het beste doen?

 

Hier zijn vijf stappen die je kunt volgen voordat je reageert

 1. Bedenk wie je wilt helpen of wat je wilt veranderen
  Als je een haatbericht ziet, zijn er meestal drie groepen mensen: de persoon waar het bericht over gaat, de mensen die het lezen, en de persoon die het bericht heeft geplaatst. Denk na over wie je wilt helpen met jouw reactie. Je kunt bijvoorbeeld de persoon waar het bericht over gaat een hart onder de riem steken, of je kunt de andere lezers laten zien dat haatberichten niet oké zijn.
   
 2. Hoeveel tijd wil je eraan besteden?
  Een reactie geven kan snel veel tijd kosten, vooral als er een lange discussie uit volgt. Bedenk van tevoren hoeveel tijd je hebt en wilt gebruiken om te reageren.
   
 3. Kies waarop je wilt reageren
  Een haatbericht heeft vaak verschillende kanten, net als een ijsberg. Je ziet alleen het topje, maar er is meer onder water. Je kunt reageren op wat je direct ziet of leest, zoals gemene woorden. Maar je kunt ook dieper ingaan op waarom iemand zoiets zou zeggen. Misschien voelt die persoon zich niet veilig of erkend.
   
 4. Welke aanpak wil je gebruiken?
  Er is niet één perfecte manier om te reageren. Je keuze hangt af van wie je bent, wie het haatbericht heeft geplaatst, en wat er in het bericht staat. Je kunt bijvoorbeeld:
   
  • Weerleggen
   Zeggen dat het bericht niet klopt en uitleggen waarom.
  • Een alternatief bieden
   Laten zien dat het ook anders kan.
  • In gesprek gaan
   Proberen te begrijpen waarom iemand zoiets zegt. 
  • Grenzen stellen
   Duidelijk maken dat je dit soort taalgebruik niet accepteert.
   Negeren
   Soms is het beter om geen aandacht te geven aan haat.
    
 5. Kies de toon van je reactie
  De manier waarop je iets zegt, kan veel effect hebben. Je kunt kiezen voor humor, maar pas op dat je niemand kwetst. Je kunt ook gewoon de feiten noemen, of juist positief zijn en goed gedrag aanmoedigen. Of je kiest voor een emotionele reactie, om mensen echt te raken.