Wat is een geldezel, money mule of katvanger? | Stop Pesten NU

084-8340086

Wat is een geldezel, money mule of katvanger?

Geldezel, money mule of katvanger, dit zijn allemaal termen voor mensen die door criminelen geronseld worden om hun betaalpas en pincode af te staan.

Wat zijn geldezels?

Mensen die hun rekening uitlenen aan criminelen die zo gestolen geld kunnen wegsluizen worden geldezels genoemd. De criminelen benaderen mensen, en dus ook kinderen, om hun bankgegevens (betaalpas, pincode, rekeningnummer) te delen. 

Strafbaar

Vaak weten geldezels zelf niet dat wat ze doen strafbaar is, zeker niet in het geval van kinderen. Toch kan je kind hierdoor flink in de problemen raken. Leer je kind dus dat hij zijn rekening nooit moet laten gebruiken door iemand anders. 

Geldezel: voorbeeld 1

Sam (11) zit op een muurtje bij een geldautomaat. Er komt een vrouw naar hem toe. Ze legt uit dat haar bankrekening tijdelijk geblokkeerd is en dat ze met spoed met de trein naar een zieke oma moet. Ze vraagt Sam of ze even zijn pinpas en pincode mag gebruiken. Ze legt uit dat ze genoeg geld heeft, dus dat hij er een mooi bedrag voor terugkrijgt als hij het doet. Als bedankje omdat hij haar dan geholpen heeft. Sam vindt het zielig en begrijpt niet wat er mis kan zijn aan deze afspraak. Hij weet al helemaal niet dat hij illegaal bezig is.

Waarschuw je kind extra voor:

  • Mensen met een zielig verhaal.
  • Mensen die je geld bieden voor het gebruik van je rekening.
  • Mensen die je een cadeau willen geven, zoals een nieuwe telefoon of PlayStation.
  • Mensen die dreigen iets over je bekend te maken.

Grote gevolgen

Knoop het je kind dus in z’n oren: deel nooit je pinpas, pincode of bankrekening met anderen. Geldezels zijn strafbaar. De geldezel moet het gestolen geld terugbetalen, je hebt kans op een strafblad en waarschijnlijk kun je lange tijd nergens een nieuwe rekening openen. De gevolgen zijn dus groot. 

Goed om te weten:
De pakkans is heel hoog. Achterhalen welke criminelen achter het doorsluizen van geld zitten is moeilijk, maar de rekening die ervoor gebruikt wordt, is meteen bekend. In dit geval dus de rekening van je kind.

Tips voor je kind

  • Vraagt een onbekende om je bankgegevens? Geef ze nooit. En vertel aan je ouders dat iemand je bankgegevens wilde weten. 
  • Deel geheime bankgegevens ook nooit met anderen. Dus ook niet met bekenden of met de politie. Of met iemand die je opbelt die zegt van de bank te zijn.
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
  • Laat je kind deze tips ook even zelf lezen. 
Goed om te weten:
Ook als er geen geld op je rekening staat, waardoor je misschien denkt dat je geen risico loopt, kunnen criminelen de rekening prima gebruiken. 

Geldezel: voorbeeld 2

Sanne (12) zit net in de eerste klas van de middelbare school. Ze wil heel graag mooie merkkleding hebben, maar heeft daarvoor geen geld. Dan komt er een man naar haar toe die haar vraagt of hij haar bankrekening mag gebruiken om geld over te maken. Ze mag per keer zelf € 25 van het geld houden. Dat is snel verdiend! Ze stemt in. 

Wat kun je als ouder doen?

Ga naar de politie. Als je kind is benaderd door iemand om zijn pinpas of pincode te geven, bel dan naar 0900 - 8844. De politie kent de werkwijze van deze criminelen. 

 

>> Lees ook onderstaande informatie van Vraag het de Politie over Geldezels <<

Daar krijgen ze vaak betaald voor. Je bent een geldezel als je je bankpas en pincode uitleent aan criminelen die je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, bijvoorbeeld door mensen op te lichten, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas. Als geldezel maak je je schuldig aan witwassen van geld en daarnaast moet je al het gestolen geld terugbetalen. De criminelen zijn vervolgens spoorloos, zij kunnen over het weggesluisde geld beschikken zonder dat iemand weet dat zij erachter zitten.Vaak wordt over pinpasfraude gesproken.

Klik op de afbeelding rechts om het PDF document over Geldezels te openenen van Europol, de Politie 

Wat kun je doen?

Denk je dat je als geldezel bent geronseld, stop dan onmiddellijk met het overmaken van geld. Meld het bij je bank en doe aangifte bij de politie.

Hoe voorkom ik dat ik geldezel word?

Geldezel, money mule of katvanger, dit zijn allemaal termen voor mensen die door criminelen geronseld worden om hun betaalpas en pincode af te staan.

Onderstaand een aantal tips die helpen om te voorkomen dat je als geldezel gebruikt wordt:

  • Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Ook niet in ruil voor een beloofd geldbedrag;
  • Bewaar je pincode niet op papier, maar leer deze goed uit je hoofd en vertel hem aan niemand anders; 
  • Als je bankpas is kwijtgeraakt of gestolen, bel dan direct naar je bank om hem te laten blokkeren;
  • Zo zorg je ervoor dat je geen geldezel, money mule oftewel katvanger wordt.

Het is heel belangrijk dat je geen geldezel wordt. Als geldezel maak je je schuldig aan witwassen van geld en daarnaast moet je al het gestolen geld terugbetalen. De criminelen zijn vervolgens spoorloos, zij kunnen over het weggesluisde geld beschikken zonder dat iemand weet dat zij erachter zitten. In plaats van de term geldezel wordt er ook wel eens over pinpasfraude gesproken. Meer informatie over pinpasfraude vind je op Pas Op Je Pas

Wat gebeurt er als ik als geldezel word gepakt?

Als je een geldezel, money mule of katvanger bent geweest voor een crimineel, dan zit je met een probleem.

De bank komt er namelijk altijd achter als een rekening wordt gebruikt om gestolen geld door te sluizen. Als geldezel word je dus altijd gepakt. Jouw naam en adres worden doorgegeven aan de politie. Ook kom je op de zwarte lijst bij banken, moet je het door de crimineel gestolen geld direct terugbetalen en krijg je een strafblad.

Heb jij je schuldig gemaakt aan het wegsluizen van gestolen geld? Praat hier dan over met je ouders of iemand anders die je vertrouwt. En kom ook naar de politie toe. Dan kijken we samen naar welke stappen we gaan ondernemen. 

Wees geen geldezel

 
Bron Vraag het de Politie