Wat kan ik doen als er iemand gepest wordt?

084-8340086

Wat kan ik doen als er iemand gepest wordt?

Overal waar je bent, of het nu op je werk is, in de sportvereniging, op school, in het bejaardentehuis of gewoon buiten op straat, heb jij de kracht om het verschil te maken.  Sta op tegen pesten: Jouw woorden maken een wereld van verschil!  Als je ziet dat iemand gepest wordt, laat dan alsjeblieft jouw stem horen! Jij hebt de macht om een positieve verandering teweeg te brengen, zelfs als je die persoon niet kent.

Spreek je uit! Doe wat je kan of durft, maar doe iets!
Uit talloze experimenten blijkt helaas dat veel mensen gepeste situaties aanschouwen zonder iets te zeggen.  

Jouw stilte voedt het pestgedrag

  • De pester en meelopers denken dan: "Wie zwijgt, stemt toe! Als jij ziet dat wij aan het pesten zijn en je zegt er niets van, dan vind jij het kennelijk oké! Want als je het ergens niet mee eens bent, moet je het zeggen!"
     
  • Het slachtoffer denkt dan: "Jij vindt vast dat ik dit verdien, want je staat erbij, kijkt ernaar en doet niets."  Slachtoffers van pesten ervaren een gevoel van onzichtbaarheid. Ze voelen zich omringd door mensen die toekijken zonder in te grijpen. Deze onzichtbaarheid is vaak zwaarder dan de fysieke pijn. Jouw woorden hebben de kracht om hen te laten weten dat ze ertoe doen.

​Door in te grijpen laat je zien dat je gelooft dat niemand dit verdient.

Jouw betrokkenheid verhoogt hun gevoel van eigenwaarde en geeft hen de moed om door te zetten.  

Jouw stem maakt het verschil 

Eén persoon die iets zegt kan een wereld van verschil maken voor iemand die gepest wordt. Jouw simpele gebaar van steun kan het verschil betekenen tussen eenzaamheid en verbondenheid, tussen machteloosheid en hoop.  Dus, wees moedig en spreek je uit!

Jij bent de verandering die we nodig hebben in de strijd tegen pesten

Samen kunnen we een veiligere en meer compassievolle wereld creëren voor iedereen. Wees die ene persoon die opstaat tegen pesten en maak een verschil in iemands leven!  

 

Ingrijpen bij pesten, bekijk het video experiment - Wat zou jij doen?

Uit vele experimenten blijkt dat veel mensen toekijken als iemand wordt gepest en niets durven te zeggen. In onderstaand experiment leten ze een groep acteurs eerst een andere acteur uitschelden om te zien of mensen zouden ingrijpen. Vervolgens lieten ze de jongeren ook handtastelijk worden en op het laatst werd de gepeste jongen in een kliko gestopt.

Video-experiment laat zien: veel mensen doen niets als er gepest wordt

► of zie video hier

Het zijn de eerste regels van de afscheidsbrief van de 15-jarige Tharukshan uit Heerlen. Op de laatste dag van de kerstvakantie pleegde hij zelfmoord omdat hij niet langer met het pesten op school om kon gaan

"Mijn droom was om te vloggen op YouTube en om te zingen. Om een goed leven te hebben met mijn familie. Maar ik kan het niet". 

Een vreselijke gebeurtenis die je doet beseffen hoe groot de impact van pesten is. En Tharukshan is niet de enige, pesten gebeurt (bijna) overal. Op school, op het werk, op de sportvereniging. Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. Misschien ben je zelf gepest. Of was je een pester. Of stond je erbij en keek je er naar.

 

 

Opvallend is dat veel mensen toekeken en maar een klein aantal daadwerkelijk ingreep. Volgens Patricia Bolwerk, oprichtster van stichting Stop Pesten Nu, is dit wat mensen die gepest worden het allerergst vinden.

"Als je gepest wordt, voel je je vaak onzichtbaar omdat niemand ingrijpt", legt Bolwerk uit. "Met die onzichtbaarheid hebben ze het vaak zwaarder dan met de fysieke pijn. Je eigenwaarde wordt van pesten heel laag, als niemand iets zegt, ga je zelf ook geloven dat je het wel verdiend zult hebben. Als er ook maar een iemand iets van zegt, weet je: diegene vindt ook dat ik dit niet verdien." Volgens Bolwerk is het daarom altijd belangrijk om er iets van te zeggen.

"Wat ook meespeelt bij de afwachtende houding van omstanders, is dat mensen opgevoed worden met het idee dat stoeien erbij hoort. "Daarom denken ze: ik bemoei me er niet te snel mee. Wat ook veel mensen denken, is dat de gepeste voor zichzelf moet opkomen. De meeste slachtoffers bijten ook echt wel van zich af, maar het is altijd een oneerlijke situatie. Bijvoorbeeld omdat de pesters met meer zijn of omdat een pester ouder is."

En hoe je dan het beste ingrijpt, als je ziet dat iemand gepest wordt? "Kijk altijd eerst of het veilig is", zegt Bolwerk. "Als je ziet dat iemand in elkaar wordt geslagen door een groep, is het niet heel handig er tussen te springen. Kijk daarom of je medestanders kunt vinden en spreek die direct aan. Is er misschien iemand die fysiek of mentaal sterker is in de buurt? Een bewaker, een leraar of een ouder?"

"Als dat allemaal niet lukt, stap dan na afloop op het slachtoffer af", zegt Bolwerk. "Dat is wel heel naar, want dan is het leed al geschied. Maar dan bied je in elk geval steun en voelt het slachtoffer zich niet meer onzichtbaar. Stel bijvoorbeeld voor om het samen aan iemand te vertellen. Een leerkracht bijvoorbeeld, een ouder of een werkgevende."

Bron RTL Nieuws

 

Zo maak jij dus het verschil als er iemand gepest wordt

1. Verplaats je in degene die wordt gepest

Stel je eens voor hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die wordt gepest. Om niet naar school of je werk te durven. Om keer op keer belachelijk gemaakt te worden. Om geen vrienden te hebben en er helemaal alleen voor te staan. Pesten kan je leven in een nachtmerrie veranderen. Niet alleen op het moment van pesten zelf, maar ook nog lange tijd daarna. Veel mensen die zijn gepest, kampen jaren later nog met depressies en angsten en soms leidt pesten zelfs tot zelfmoord. 

2. Praat met degene die gepest wordt

Als je ziet dat iemand wordt gepest, probeer daar dan met hem of haar over te praten. Vertel dat je ziet dat er gepest wordt en hoe erg je dat vindt. Alleen al het feit dat iemand ziet wat er gebeurd, kan voor een pestslachtoffer enorm veel betekenen. 

3. Doe je mond open tegen pesters

Als je getuige bent van pesterijen, confronteer de pester dan met zijn of haar gedrag en zeg wat je ervan vindt. Dat is spannend, maar kan heel effectief zijn. Hoe meer mensen pesters vertellen hoe belachelijk het is wat ze doen, des te eerder ze er mee zullen stoppen. En denk daarbij dan weer even aan puntje 1: hoe zou jij het vinden als je zou worden gepest?

Hoe zou jij het vinden als je zou worden gepest?

4. Geef pesters niet de aandacht waar ze om vragen

Pesten is vooral 'leuk' als er veel mensen getuige van zijn. Pesters voelen zich ver verheven boven hun slachtoffer en aan die status hebben ze natuurlijk niets als het niet wordt gezien. Ga er dus niet als een ramptoerist bij staan als je ziet dat iemand wordt gepest en ga ook niet heel hard lachen als er beledigende grappen worden gemaakt. Wijs de pesters op hun gedrag en laat ze vervolgens gewoon links liggen. 

5. Zoek medestanders om pesten tegen te gaan

Pestgedrag los je vaak niet in je eentje op. Vertel het aan leraren, leidinggevenden of andere volwassenen en vraag ze om in te grijpen. Als je bang bent om zelf het volgende slachtoffer van de pesters te worden, vraag dan of de inhoud van het gesprek vertrouwelijk mag blijven. Ook door anderen te vragen om het pesten te stoppen, help je mee om het probleem te verhelpen. 

6. Geloof niet alles wat er over iemand wordt gezegd

Ook online wordt er flink gepest. 11% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar geeft aan weleens online te zijn gepest. Cyberpesten gebeurt vaak door het verspreiden van roddels via WhatsApp, SnapChat of Facebook. Roddels die vervolgens klakkeloos worden overgenomen. Doe niet mee aan het verspreiden van dit soort verhalen en vertel degene over wie het gaat wat je hebt gehoord.