Ik zie dat iemand gepest wordt. Hoe kan ik helpen? | Stop Pesten NU

084-8340086

Wat kan ik doen als er iemand gepest wordt > Tips voor Leerlingen

Hoe kan je iemand helpen die gepest wordt?

Fernando Halman | CN Buddy Network 2020 | Cartoon Network

Sowieso door duidelijk te maken dat jij dit soort gedrag echt niet cool vindt. Dit doe je door het tegen de pester(s) te zeggen en duidelijk te maken dat jij op deze manier niet bij ze wil horen. Als je bijvoorbeeld ziet dat er in een app-groep gepest wordt, laat dan weten dat je uit de groep gaat als ze hier niet mee stoppen. Als jij stevig in je schoenen staat en je toch niet laat pesten, kun je op deze manier heel goed helpen.

Over het algemeen verzamelt een pester ‘meelopers’ om zich heen. Deze heeft hij nodig om nog stoerder over te komen en deze meelopers doen mee omdat ze dan niet zelf gepest worden, maar zijn zelf ook super onzeker. Bovendien helpen ze zo’n pester alleen maar om door te gaan en lossen ze het probleem niet op. 

Ben jij zo iemand? Dan kun jij NU jouw gedrag veranderen door aan te geven dat je dit niet meer wilt, wat de consequenties dan ook zijn. Een pester op school is namelijk nooit alleen. Denk daar maar eens over na…….

Ben je geen meeloper en geen ontloper (iemand die zich nergens mee bemoeit omdat hij/zij dan zelf problemen verwacht), maar een opkomer, dan zou je kunnen praten met degene die gepest wordt. Als hij/zij niet over het pesten durft te praten met een juf, meester etc., misschien kun jij hem/haar dan overhalen dit wel te doen. Eventueel met jou erbij. Met z’n tweeën sta je al sterker dan alleen! Succes!

 

Hoe reageer ik als een vriend of vriendin gepest wordt

Wacht niet met reageren

Eerst de belangrijkste tip: wacht niet met reageren. Jij kan de pestsituatie misschien snel vergeten maar voor het slachtoffer, dat er midden in zit, heeft het meteen en vaak nog lang effect. Zeker als hij of zij het gevoel heeft alleen te staan. De pester zal zich steeds sterker voelen als er niet wordt gereageerd. Meteen tonen dat pestgedrag fout is, maakt een groot verschil.

Als je niks zegt dan help je de pester dat het door kan blijven gaan, de pester denkt doordat je niks doet of zegt dat jij ook het goed vindt wat hij/zij doet. 

Hoe kan je reageren?

  • Zeg de gepeste wat jij erover denkt. Maak duidelijk dat hij of zij voor jou wel oké is.
  • Praat met andere vrienden of klasgenoten over het pesten en zeg wat jij denkt. Misschien ben je niet de enige die het erg vindt.
  • Laat hem of haar ook eens bij jullie groepje staan. Dat kan voor de gepeste een hele opluchting zijn.
  • Durf jij je mening te zeggen tegen de pestkop? Maak hem dan duidelijk dat die pesterijen moeten stoppen. Doe dat niet door te schelden. Want dan verlaag je je enkel tot het niveau van de pester.
  • Vind je het moeilijk om het alleen op te nemen tegen de pester? Zoek wat vrienden om samen duidelijk je boodschap over te brengen. Samen sta je sterker.
  • Als de zaken uit de hand lopen en je weet echt niet meer wat te doen: praat erover met je ouders, een leerkracht of iemand die je vertrouwt. Dat is niet klikken. Je wil alleen iemand helpen die het op dat moment niet alleen kan.
  • Of bel, chat of mail met een van deze partijen voor tips en adviezen

 

Wat als een leraar niets doet?

Scholen zijn verplicht om iets aan het pesten te doen. Als de leraar niet helpt bij het oplossen van het pesten vraag dan iemand anders om hulp. Bijvoorbeeld de anti-pestcoördinator, overblijfouder, vertrouwenspersoon op school, de mentor of je ouders.

 

Be Yourself en zeg: Stop Pesten Nu

Wij zijn Sanne en Myra. Ons filmpje ‘Be Yourself’ was in eerste instantie gemaakt voor een open podium genaamd ‘Plankenkoorts’ georganiseerd door onze school JenaXL in Zwolle. Na het tonen van het filmpje kregen we heel veel goede reacties van mensen binnen en ook buiten school en hebben we het filmpje gedeeld met de organisatie Stop Pesten Nu. Op school werden we benadert door een aantal docenten met de vraag of wij een filmpje wilde maken voor een open podium, want wij maken nu ongeveer al 5 jaar filmpjes. We zijn op het onderwerp gekomen omdat pesten een actueel onderwerp is. Zelf hebben we niet veel ervaring met pesten, maar we hebben wel een aantal verhalen gehoord. Op basis van die verhalen hebben wij het script geschreven. We hebben in het filmpje samengewerkt met de hele klas en konden daardoor ook in de klas filmen. Wij vinden zelf het mooiste om verhalen duidelijk te maken in een filmpje door middel van muziek, beelden en gezichtsuitdrukkingen.
 
De boodschap van ons filmpje is om altijd jezelf te blijven hoe moeilijk het soms ook is. Verder willen wij anderen ook inspireren om zelf actie te ondernemen tegen pesten.